- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálpotravní spektrum
„klidné“ chování
Postup:
Zajetí
Ochočení
zdomácnění
Hospodářské zvíře = chované pro hospodářský užitek
Domácí zvíře = žijící s člověkem pod jednou střechou
zájmový chov („oblíbená zvířata“)
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Exteriér - souhrn vnějších znaků zvířete včetně pokryvu těla
a zbarvení.
Tělesná stavba a její vztah k užitkovosti
u hospodářských zvířat je sekundárním znakem
u zvířat zájmových chovů je hlavním znakem
Neurčí množství ani kvalitu produkce
Estetické hledisko bere chovatel v úvahu
Dle exteriéru posuzujeme:
pohlavní příslušnost - důvod k vyřazení je asexualita, intersexualita
plemenná příslušnost
užitkový typ
zdravotní stav a konstituční typ
tělesná stavba a souladnost tvarů
Metody posuzování exteriéru - subjektivní
- objektivní
Subjektivní : slovní popis zevnějšku
bodový systém
lineární popis
Objektivní: měření tělesných rozměrů
účel: - charakteristika změn tělesné stavby
- sledování změn /růst/
- informace pro tvorbu životního prostředí zvířat
Zjištování tělesné hmotnosti: vážení
odhad měřením
Zbarvení zvířat
významný znak zevnějšku zvířat pod genetickou kontrolou
Základní mechanismy tvorby pigmentu jsou stejné,
pochopení principů zbarvení druhů aplemen vyžaduje prostudovat
genetiku zbarvení každého druhu
Význam pigmentace zvířat
estetický
identifikace zvířete
užitkovost /králík, ovce, kožešinová zvířata/
Zbarvení koní - hnědák
- ryzák
Označování zvířat
Umožní identifikaci jedince a jeho nezaměnitelnost
Realizace : u hosp. zvířat dle plemenářského zákona
u zájmových chovů dle řádu chovatelské organizace
POŽADAVEK :čitelnostjednoduchost provedení
trvanlivostnepoškození kůže
estetické hledisko
OZNAČENÍ ZVÍŘETE :
dočasné - označí zvíře na omezenou dobu a je odstranitelné z těla
/barva,visačky,náušnice,křídelní značky aj./
trvalé - označí zvíře na celý život a je neodstranitelné
/ tetování, výžehy, vrubování, mikročip/
Snaha Evropské unie - Směrnice č.92/102/EEC
cíl : zajistit spolehlivé a trvalé označení zvířat, informace o místu
narození a pohybu zvířete po celý život
implementace legislativy EU do plemenářského zákona ČR = zavedení
centrální evidence zvířat
Povinnosti chovatele:
označit určeným způsobem koně, skot, prasata, ovce, kozy
předávat ústřední evidenci údaje o narození,druhu a pohlaví zvířat
vést záznamy o počtech a přemistování zvířat
označit každé živé tele do 72 hod. po narození 2 ušními známkami
vést registr zvířat pro každou stáj a zaznamenat veškeré změny
hlásit veškeré změny ve stádě do ústřední evidence 1x týdně
Ekologické aspekty chovu zvířat
Vliv faktorů prostředí na zvíře = aklimatizace
Vliv zvířat (jednotlivce, stáda, chovu) na prostředí
Vliv prostředí na zvíře
Realizaci dědičného základu ovlivňují realizační činitelé působící komplexně
Abiotické faktory – klima, půda
Biotické faktory – vztahy ke zvířatům a lidem
Trofické faktory – výživa
Účinek faktorů prostředí je dán:
intenzitou působení
délkou a pravidelností působení
schopností zvířete působení faktoru akceptovat
Reakce zvířete : na úrovni chování (rychlá)
na úrovni fyziologických funkcí (delší doba)
na úrovni stavby těla –morfologie (dlouhodobá!)
AKLIMATIZACE – proces adaptace na nové podmínky
Vliv zvířat na prostředí
Minimalizovat nepříznivé působení chovů na prostředí
umístit chovatelská zařízení mimo intravilán obce
„rozumná“ koncentrace zvířat v zařízení
Chov zvířat a ekonomika
Transformační změny
Současný stav
Objem produkce -30 %Počet pracovníků v zemědělství 165 000 (tendence poklesu)r 2000 ztráta potravinové soběstačnosti r 2001 saldo zahraničního agroobchodu -26 miliard kčNeobdělává se cca 300 000 ha z.p.ze zemědělství odčerpáno cca 50miliard kč
Současná subvence na 1 ha z.p. ČR = 130 euro
EU = 665 euro
Pro 10 zemí na 3 roky 42 mld euro (1% HDP EU)
KVOTYpožadavek ČRnávrh EU
Mléko3,1 mld kg2,5 mld kg
Hovězí maso530 tis tun424 tis tun
BTPM230 tis ks90 tis ks
Ovce 130 tis ks56 tis ks
Chov skotu
Produkty: mléko, maso, plemenný materiál, ekologická funkce
Do r 1989 : extenzívní odvětví – vysoké stavy zvířat (1,2 mln krav)
- nízká užitkovost (3 600 kg)
- nízká produktivita práce (12 ks/prac.)
- vysoké náklady
Liberalizace cen potravin 1.1.1991 = snížení odbytu mléko o 40%
maso o 48%
Důsledek = snižování stavů =ztráta rentability chovu skoru
Důvody :
Ceny vstupů světové, ceny produktů české
Snížená spotřeba produktů
Zpracovatelský průmysl monopolizován
Nadměrný import
Mléko
Do r 1989 při 1,2 mln ks krav produkce 4,9 mld kg mléka
r 2001 při 529 tis ks krav produkce 2,7 mld kg mléka– stálá nadvýroba
Roste užitkovost - r 2001 = 5 589 kg / krávu
Hovězí maso
Nákladná výroba = vysoká cena = pokles spotřeby
r 2001 pokles spotřeby na cca 9 kg na obyvatele
Kvalitu lze zajistit chovem BTPM masných plemen!
Faktor času – nutno řešit dnes
Zlepšit užitkovost : 1 tele ročně
přírůstek 1 kg/den
snižovat náklady
Chov prasat
Hlavní produkt : vepřové maso, chovný materiál
pokles stavů z 4 mln kusů na 3,5mln
Spotřeba na obyvatele 40,2 kg masa
Cyklické kolísání cen na trhu – destrukční vliv importu dotovaného masa
Zlepšování ekonomiky : zvyšování plodnosti -- 22 selat
zvyšování přírůstku -- nad 600 gr
chov geneticky kvalitních zvířat – vysoký podíl svaloviny
Produkce drůbežího masa a vajec
Mírná tendence poklesu stavů z 31,9 mln (1989) na 29,9 mln (2002)
Produkce masa – efektivní průmyslová výroba
- po stagnaci nárůst - spotřeba 23 kg/obyvatele
- největší podíl kuřata, nejnižší podíl vodní drůbež
Produkce vajec – průmyslový charakter
- stabilizovaná spotřeba 306 ks/obyvatele
ZÁSAHY STÁTU
Přímá regulace trhu – Zemědělský Intervenční Fond
Tarifní a netarifní opatření – clo,DPH,licence apod.
Dotace (přímá pomoc)
Zootechnikanauka o chovu zvířat a výrobě živočišných produktů
Zvíře z hlediska produkčního:
aspekt biologický
aspekt technický- využití techniky pro zvýšení produktivity práce
aspekt ekonomický
Chov zvířat má - rozměr produkční
-rozměr morálně-etický
PRODUKCE MASA
Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat
Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů
- je dána ekonomickou úrovní státu
Množství masa = f ( W, n)
Maso v širším slova smyslu –Maso užším slova smyslu – „maso na kosti“ =>pojem maso v textu
Spotřeba masa v ČR = cca 85 kg/obyvatele
Nejvyšší podíl – vepřové maso cca 45 kg - drůbeží maso cca 23 kg
- hovězí maso cca 11 kg
kvalita masa - dle kategorie zvířete nejkvalitnější maso poskytuje výkrm
Druhy a kategorie jatečných zvířat
SKOT – telata do 150 kg- mladý skot 150 kg – 12 měs věku- mladý býk 18 – 24 měs- býk - nad 24 měs- volek - kastrát nad 24 měs
- jalovice – samice od 12 měs do prvního porodu- kráva – samice od prvního otelení
PRASATA – jatečná prasata nad 50 kgvýsekové prase 80 –110 kg
DRŮBEŽ – kur -> brojler cca 1,8kg (40 dnů)- kachna -> 1,8 - 2,5 kg ( 49 dnů)- husa -> cca 3,5kg
- krůta ->masný typ 3,7 – 4,5 kg (90 dnů)
Minoritní druhy: králičí, rybí, skopové, koňské, zvěřina
Výkrmové schopnosti zvířat
Výkrmnost – schopnost tvorby masa a tuku determinována GENOTYPEMtj. Plemeno resp. Užitkový typ
KRITÉRIA : růstová schopnost -denní přírůsteknetto přírůstek, přírůstek hlav. masitých částí
výsledek šlechtění – u kuřat r1936 vs 2000 zkrácení doby výkrmu na 50%spotřeba krmiva na 65%
- konverze živin – schopnost zvířete využít živiny ke tvorbě tělakritérium – spotřeba živin (směsi) na 1 kg přírůstku
Moderní masná plemena – TYP SVALOVÝ
Úloha tuku – více jak 10% hmotnosti zvířete je nežádoucí !
Potřebné je však mramorování masa (uložení mezisvalového a vnitrosvalového tuku)pro kulinářské a chuťové vlastnosti masa.
Hodnocení masné užitkovosti
Vykrmenost – stupeň nasazení svalstva a tuku na zvířeti
Zmasilost – stupeň vývinu svalstva
Protučnění – množství a rozložení tuku
Hodnocení – na živém zvířeti – subjektivně zrakem a hmatem bonitéra (řeznické hmaty pro posouzení zmasilosti a protučnění) - objektivně – pomocí přístrojových metod( sonografie)
- na jatečném trupu- přesné údaje
Jatečná zralost – optimální složení trupu kosti : svaly : tuk
=> optimální porážková hmotnost
JATEČNÁ HODNOTA – komplex ukazatelů
Jatečná výtěžnost- podíl porážkové hmotnosti z jatečné v procentech
skot – 50 – 60 %
prase – 78 – 82 %
drůbež – 78 – 85%
Porážková hmotnost – hmotnost před porážkou, 12 hod lačnění
Jatečná hmotnost – hmotnost jatečně opracovaného trupu
Kvalita jatečného trupu
Složení jatečného těla - zjistí se bouráním tj.technologickým dělením
SKOT – části hodnotné : svíčková, roštěnec, kýta (43%)
- části stř. hodnotné : plec, podplečí, krk (32%)
- části málo hodnotné: bok s kostí a bez kosti, hrudí (266%)
PRASE – hl.masa.části.: krkovička, kotleta, plec a kýta bez nožky
- převážně tučné části : hřbetní sádlo, plsť, bůček
- méněcenné části : hlava, nožičky
Podíl tkání : hodnotí se podíl KOSTI : SVALY : TUK
Kvalita masa a tuku :
Výživná hodnota – obsah živin , laboratorní rozbor(obsah bílkovin, tuku,minerálií, vitaminů)
Senzorické vlastnosti – vlastnosti hodnocené smysly člověka
(barva,mramorování, šťavnatost,jemnost)
Technologické vlastnosti – důležité pro zpracování masa
(barva, pH, vaznost, křehkost,kvalita tuku)
Hygienické vlastnosti - kontaminace masa
cizorodými látkami (těžké kovy,rezidua léčiv,herbicidů)mikrobiologická (porážka, obchodní síť)
Hodnocení kvality masa a tuku
Objektivně – laboratorní rozbory
Subjektivně - degustací (senzorické hodnocení)
Odbornou komisí – 5-7 členů-profesionálů
Konzumentská komise - 10 –50 členů laiků
Činitelé ovlivňující masnou užitkovost a kvalitu masa
Činitelé genetičtí - plemenná příslušnost
- druhová příslušnost
- pohlaví
- věk
Činitelé negenetičtí – výživa a krmení
- technologický systém chovu a výkrmu
- zdravotní stav
Činitelé technologičtí – lačnění
- doprava
- porážka
- zrání masa
- vady masa (PSE,DFD)
Nákup a zpeněžování jatečných zvířat
napevno v živém – dle živé hmotnosti a jakosti stanovené subjektivně
kontrolní porážka
napevno v mase – od roku 2001 metoda SEUROP (EUROP)
U skotu,ovcí – pohlaví ,věk, hmotnost
jakost se hodnotí- 6 stupni zmasilosti (S – P)
5 stupni protučnění (1 –5)
U prasat – základní ukazatel pro zatřídění je % svaloviny v jatečném
trupu – hodnoceno aparativně (FOM,AUTOFOM, HGP)
Označování hovězího masa
věková kategorieDatum porážky
Věk zvířeteČíslo jatek
Registrační číslo zvířeteČíslo bourárny
Číslo posledního chovuLaboratoř
Protokol – povinné u kusů nad 30 měs věku
Narozen : CZ
Vykrmen: CZ
Poražen: CZ
Věkové kategorie: telata do 150 kg
mladý skot – býčci a jalovičky 150 kg až 12 měsíců věku
mladý býk – býk 12 – 24 měsíců
volek – kastrát nad 12 měsíců věku
jalovice – samice nad 12 měsíců věku do 1. Porodu
kráva – samice od 1.otelení
PAGE 2
Vloženo: 26.04.2009
Velikost: 180,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AGE01E - Chov zvířat I.
Reference vyučujících předmětu AGE01E - Chov zvířat I.
Podobné materiály
- AAE01E - Obecná fytotechnika - Přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I. - Přednášky
- EAE02E - Ekonomicko matematické metody II. - Přednášky
- EEE02E - Ekonomika agrárního sektoru PaA - Přednášky
- EEE16E - Ekonometrie PaA - Přednášky
- EEE33E - Investice a dlouhodobé financování - PaA - Přednášky
- EEE35E - Ekonomika veřejného sektoru - Přednášky
- EHE12E - Politologie - PAA - Přednášky (2)
- EHE12E - Politologie - PAA - Přednášky
- EJE04Z - Občanské právo - Přednášky - Pikola
- EJE05E - Obchodní právo - Přednášky
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Přednášky
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Přednášky
- ENE04E - Obecná ekonomie I. - Přednášky (2)
- ENE04E - Obecná ekonomie I. - Přednášky
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Prednasky - pokračování
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Přednášky - Pavelka
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Přednášky
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Přednášky
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Přednášky
- EPE09E - Psychologie a etika v podnikání - Přednášky - Kolman
- EPE10E - Psychologie osobnosti a komunikace - Přednášky
- ERE15E - Marketing I. PAA - Přednášky
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Přednášky
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Přednášky
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Přednášky
- ESE15Z - Statistika I. - PAA - Přednášky
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Přednášky (2)
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Přednášky
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky - celek
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky - Šilerová
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky
- ETE41E - ICT pro manažery - Přednášky
- EUE06E - Finance a úvěr - Přednášky
- EUE12E - Mezinárodní obchod - Přednášky
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Přednášky (2)
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Přednášky
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky - Valder
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky - Váchová
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky
- EUE22E - Účetnictví pro podnikatele - PaE - Přednášky
- EUE28E - Základy obchodních nauk - Přednášky
- TAE21E - Matematika - Přednášky - Gurka
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Přednášky - Vašák
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Přednášky
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Přednášky
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - Přednášky ve wordu
- EHE55E - Věda, filosofie a společnost - PAE - přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I - přednášky + výpisky ze skript
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - přednášky
- EJA05E - Základy právních nauk - Přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - přednášky - houby
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ARE01E - Speciální fytotechnika - přednášky
- EHE10E - Politologie - PaE - přednášky
- ERE07E - Kybernetika v řízení PAE - přednášky
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Výtah ze sladů - přednášky
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - Přednášky
- ERE86E - Marketingová komunikace - KS PaE - Přednášky KS
- EAE01E - Ekonomicko matematické metody I. - přednášky
- ESE27E - Základy statistiky - Přednášky
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Přednášky Lhotská
- ERE39E - Teorie řízení PAE - Přednášky Lhotkská
- ERA09E - Teorie řízení - FAPPZ - Přednášky Lhotská
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - Prednášky
- EAE01Z - Ekonomicko matematické metody I - přednášky
Copyright 2024 unium.cz