- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Výtah ze sladů - přednášky
ARE01E - Speciální fytotechnika
Hodnocení materiálu:
Vyučující: prof. Ing. Josef Pulkrábek CSc.
Popisek: Výtah ze slajdů, někde se automatickými opravami změnil inulín na inzulín a agnus na zhnus.
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálOKOPANINY
HLÍZNATÉ
Brambory, topinambury, jakon, lichořeřišnice hlíznatá
BRAMBORY
plodem je bobule (uvnitř semínka)
hlíza je zdužnatělý stonek
zásobní látka – škrob
Význam
důležitá potravina s funkcemi
objemovou
sytící – vhodný obsah sacharidické složky
ochrannou – vhodný obsah vitaminů a minerálních látek
průmyslová surovina – zpracování na škrob, líh
významná zemědělská plodina – vysoký výnosový potenciál, příznivé působení v osevním postupu
v některých zemích významné krmivo hospodářských zvířat
Užitkové směry brambor
konzumní účely
stolní rané „nové brambory“
velmi rané odrůdy
lze snadno odstranit slupku
sklízíme před dosažením úplné zralosti (červen, červenec)
nevhodné pro skladování
určeny k přímému konzumování
stolní pozdní
určené k přímému konzumování během celého roku
sklízí se s dobře vyvinutou a pevnou slupkou
na potravinářské výrobky
technologie se speciálními požadavky na kvalitu hlíz ve vazbě na vyráběný výrobek
na sterilované, smažené, sušené, mražené výrobky
sadbové brambory
cílem je vypěstovat zdravou sadbu s povinným uznávacím řízením
pěstují se v sadbových oblastech
menší výskyt přenašečů chorob
v sadb. oblastech se smí používat pouze certifikovaná sadba
důraz na zdravotní stav → ukončení vegetace
průmyslové brambory
pro produkci škrobu
hlízy s vysokým obsahem škrobu (nad 17 %)
krmné brambory
hlízy pěstované ke krmení hospodářských zvířat
v ČR jen při nadúrodě, malé, poškozené hlízy
pařené, silážované
Užití brambor v ČR:
55 % potravinářské účely
16 % sadba
6 % škrob
23 % ztráty
Výnos
Počet rostlin: 40-60 tisíc / ha (4-6 / m2)
Hmotnost hlízy: 60 – 100 g
Počet hlíz na rostlině: 10 – 14
Požadavky na prostředí:
konzumní brambory lze pěstovat ve všech oblastech ČR
nejlepší výsledky na lehkých půdách se srážkami 750 mm / m2
Osevní postup brambor:
jsou po sobě snášenlivé
z důvodu nebezpečí zamoření chorobami a háďátkem bramborovým by se neměly po sobě pěstovat častěji než 1x za 4 roky
Zpracování půdy před sázením:
kypření 2x, až do hloubky 18 cm
Odrůdy
s rozdílnou délkou vegetační doby
velmi rané (90 dnů, „nové brambory“, rané, polorané, pozdní (na výrobu škrobu, ≥140 dnů)
Příprava sadby
mechanická příprava
třídění dle tvaru hlíz na sadbovou velikost (3-6 cm, drobnější hlízy)
popř. krájení – vzniká nebezpečí virových chorob, krájí se tak, aby na obou půlkách byl stejný počet oček
biologická příprava
cílem je hlízy „probudit“
narašení, naklíčení = nejjistější způsob kontroly životaschopnosti hlíz
narašení
vytvoření klíčků do 0,5 cm
1-3 týdny
předkličování
vytvoření 1 cm dlouhých zelených až červenofialových klíčků
6 týdnů, za přístupu světla
chemická příprava
sadba se moří
Výsadba
teplota půdy
neprobuzené hlízy do teplejší půdy na 8 oC
u narašené sadby stačí 6 – 7 oC
optimální vlhkost půdy
běžné brambory sázíme do 20. dubna
ručně, mechanizovaně
hrůbky
meziřádková vzdálenost 75 cm
sázíme 6 – 8 cm hluboko, přihrneme min. 10 cm
30 cm od sebe v řádku
4 – 5 trsů / m2
Odkamenění půd
Z důvodu porušování hlíz a sklízecích strojů
Mechanizace: rýhovač → separátor → výsadba
(rýhovač vytvoří velké hrůbky, separátor půdu přesaje, kámen padá na dno hrůbků)
Ošetřování během vegetace
dva základní technologické postupy
klasická kultivace
omezená mechanická kultivace s herbicidy
1. proorávka na slepo - nahrnování zeminy na povrch hrůbku, tím likvidujeme zaplevelení
2. použití herbicidů – na povrch hrůbku v době než vzejdou brambory
3. plečkování – smyslem je prokypření půdy
Kombinujeme nahrnování a plečkování
Škůdci
plíseň bramborová
zaschnutí listů, přenos na hlízu → mokrá hniloba
zničení celé rostliny
použití chemie (Kuprikol)
použití brambor s kratší vegetační dobou
mandelinka bramborová
přezimují v půdě
insekticidy
Sklizeň
v plné zralosti, kdy je slupka pevná, neodlupuje se, nať odpadává od stolonů
konec srpna, září
Fáze skladovacího období hlíz brambor
1. osoušení
cíl: odstranění volné vody v hlízách
2. suberizace
cíl: zahojení mechanických poškození brambor
10 dnů při teplotě 15-18 oC
3. zchlazování
cíl: dosažení požadované skladovací teploty
teplota skladování:
sadbové br.: 2-4 oC
konzumní br.: 4-6 oC
zpracování na smažené výrobky: 7-10 oC
4. ohřívání
cíl: snížení poškození při manipulaci → hlízy jsou při nízkých teplotách křehčí, probuzení, naklíčení
rekondiciování = odstranění vytvořených cukrů
10 oC
Stolní hodnota
- hodnotí se chuť, polykatelnost, trvanlivost, varný typ
Varné typy brambor
A – pevné, salátové; lojovitá konzistence
B – polopevné, přílohové
C – polomoučnaté; na bramborovou kaši, rozváří se
TOPINAMBUR
čeleď hvězdicovité
tvoří nepravidelné hlízy
zásobní látkou je polysacharid inulín → pro diabetiky, dietickou stravu
hlízy v půdě nezamrznou → využití pro krmení lesní zvěře (pěstování na pasekách…)
velmi snadno se rozváří
„sladké brambory“
JAKON
čeleď hvězdicovité
zásobní látkou je inulín
výška 1 m
OKOPANINY BULEVNATÉ
Řepa
cukrovka
krmná
salátová
Cukrodárné rostliny
jejich produkce je řízena EU tržními kvótami → regulace trhu s cukrem
národní produkční kvóta pro každý stát EU
cukrovka: kvótu máme nízkou, cukr se musí dovážet
kukuřice → izoglukóza: kvótu nemáme, nevyrábíme
inzulín: kvótu nemáme, nevyrábíme
CUKROVÁ TŘTINA
jedna z nejintenzivnějších plodin
ve dření stébla je průměrně 15 % sacharózy
teplota pro pěstování 23 – 24 oC
výška 3 – 4 m
vegetační doba až 1,5 roku
výnos třtiny 50 – 80 t / ha
Brazílie
Oblasti pěstování cukrovky a cukrové třtiny
= hranice kolem 35o severní a jižní zeměpisné šířky
Írán až Finsko, Chile
Cukrovka: 52 států
Cukr. třtina: 105 států
Obě plodiny: 13 států
Produkce: 25 % řepný cukr, 75 % třtinový cukr
CUKROVÁ ŘEPA
Výnos: 50-70 t / ha
Výnos bílého cukru: 7 – 10 t / ha (skutečně vyrobený cukr)
Výnos polarizačního cukru: 8 – 11 t / ha (to, co na poli narostlo)
Hmotnost bulvy: 800 g
Cukernatost: 17 – 19 %
Cukr v bulvě: 70 – 90 g
Počet rostlin: 8 – 10 řep / m2
Technologie pěstování:
sejeme brzy na jaře
sklizeň pozdě na podzim
dlouhá vegetační doba
Osivo cukrovky:
geneticky jednoklíčkové, obalované – přidávají se ochranné látky, barvivo
meziřádková vzdálenost: 45 cm
hloubka setí 30 cm (na tvrdý podklad)
výsevní vzdálenost: 20 cm
počet rostlin 8 – 10 řep / m2 (při mezerovitosti do 5 %, shlucích do 2-3 %)
přesné secí stroje
rostlina je citlivá na herbicidy → problém s dávkováním
hnojení N: 80 kg / ha (při přehnojení nižší cukernatost)
6 řádkové sklízeče s nebo bez zásobníku
Stanovení množství a kvality prodávaných bulev dle
čisté hmotnosti dodávky
cukernatosti
Vedlejší produkty:
řepné řízky (lze usušit na krmení)
melasa (na výrobu lihu)
KRMNÁ ŘEPA
Typy:
objemová = velká bulva, velká část nad povrchem
přechodná = kompromisní
obsahová = menší bulva, ale větší koncentrace sušiny
Použití:
Jako krmivo pro mladá, malá zvířata, nebo tam, kde nejde použít kukuřice na siláž
ČEKANKA OBECNÁ
dvouletá rostlina
kávovinová náhražka (vita-káva)
Kratonohy
KRMNÁ KAPUSTA
na konci vegetačního období ke krmení zvířat
OLEJNINY
rostliny obsahující ekonomicky významné množství oleje
praktický význam má asi 100 druhů
rostliny produkují levnější olej než zvířata
rostlinné oleje neobsahují cholesterol
Zdroje oleje
semeno – řepka, sója, sezam, len
lusk se semenem – podzemnice olejná
šešule se semenem – krambe
nažka – slunečnice, saflór, bavlník, konopí
ořech – palma kokosová
dužnatá peckovice – oliva, palma olejná (olej se vyrábí z dužiny i jádra)
jiné – z klíčků kukuřice, cedrového dřeva, z korunních plátků růže
Možnosti užití olejnin
potravinářské a krmné využití olejů
krmné a potravinářské užití šrotů a pokrutin
průmyslové, energetické a olechemické uplatnění
agronomické, ekonomické, ekologické
farmaceutické
Oleje ve výživě člověka
pozitivní úloha
významný zdroj energie (2x více než bílkoviny a sacharidy)
nositel látek nezbytných pro lidský organismus
esenciální mastné kyseliny
vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K, provitamin A – karoten, …)
steroly
dodávají stravě jemnost
přispívají k charakteristické chuti pokrmu
vyvolávají pocit sytosti
negativní úloha
přispívají ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny, diabetes II. typu, vysokého krevního tlaku a obezity
Spotřeba rostlinných tuků:
16 kg / os.
spotřeba roste (u živočišných tuků stagnuje)
Složení oleje:
oleje
bílkoviny
antinutriční (nestravitelné) látky
doprovodné látky (alkaloidy, slizy, pigmenty, pektiny, …)
Oleje x tuky
Oleje
jsou produktem severních olejnin
obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin
za běžných teplot tekuté
Tuky
jsou typické pro jižní tropické olejniny
vysoký podíl nasycených mastných kyselin
za teplot do 50 oC nejsou tekuté
Charakter oleje
Vysychavý
oleje s velkým obsahem vícenásobně nasycených mastných kyselin (lněný olej)
Polovysychavé
většina olejů (z řepky, sóji, slunečnice)
Nevysychavé
oleje s malým obsahem nenasyceným mastných kyselin (palma olejná)
Olejnatost řepky olejné
45 – 50 % v sušině
Světová produkce olejnin
sója
bavlník
řepka olejná
slunečnice
Světová produkce olejů
palmový
sójový
řepkový
Největší producenti
Řepka olejná – Čína, Indie, Kanada, EU
Palmojádro – Indonésie, Malajsie
Sója – USA, Brazílie, Argentina
ČELEĎ BRUKVOVITÝCH
Plodina
Olejnatost
Poznámka
Řepka olejná
40 – 50 %
Řepice
38 – 40 %
Hořčice bílá, černá, sareptská, habešská
40 – 50 % (bílá)
Pěstuje se pro semena, ne pro olej
Ředkev setá
Velmi malý význam
Katran habešský
Velmi malý význam
Roketa setá
Velmi malý význam
Rolnička setá
Velmi malý význam
ŘEPKA OLEJNÁ
plodem je šešule
hmotnost tisíce semen 4-5 g
dorůstá výšky 1,5 m
výsev: 20. – 25. srpna
sklizeň: červenec
osivo: 4 kg/ha
meziřádková vzdálenost 12,5 cm (v ekologickém zemědělství kvůli ničení plevelů 40 cm)
60 – 80 rostlin / m2
Odrůda
v minulosti:
odrůdy s vysokým obsahem hořkých látek a kyseliny erukové
nyní:
snížený obsah kyseliny erukové i hořkých látek → dvounulové řepky
problém se zvěří – přežírá se řepkou a hyne → zajistit dostatek jiného krmiva
do budoucna:
snaha o vyšlechtění odrůd vhodných na bionaftu, s jiným rozložením mastných kyselin vhodnějším pro člověka
Přezimování řepky
aby nezmrzla, musí mít větší obsah cukru a dobře narůst → brzký výsev
použití pomocných látek, aby rostlina nepřerostla → regulátory růstu
Ošetřování za vegetace
ochrana proti chorobám, škůdcům a plevelům
intenzivní hnojení (celková dávka N: 150 kg/ha)
listová hnojiva – hnojení sírou
stimulace růstu – na podzim i po celou vegetaci
Regulace dozrávání
= předsklizňová desikace
= umělé zakončení vegetace (za pomoci totálních herbicidů), provádí se u poškozeného porostu → snížení vlhkosti, sjednocení dozrávání…
Použití:
silně zaplevelené porosty
zmlazené porosty (část rostlin stále zelená)
likvidace vytrvalých plevelů
Sklizeň
2. polovina července
Použití obilních mlátiček (s prodloužením žacím válem)
Semena musí být tmavá, podíl semen se zeleným jádrem max. 5 %
Skladování semen s max 8 % vlhkosti
Řepková sláma
drtí se
ke hnojení, event. k topení
MÁK SETÝ
Výnos semene
0,8 t / ha
Pěstuje se na ploše:
70 tisíc ha
Nelegální pěstování – Afghánistán, Pákistán, Mexiko
Legální pěstování – ČR největším producentem na světě, 2. Turecko, 3. Tasmánie (morfinové odrůdy)
Opium – 10 % morfinu
ze zelených makovic (nelegální výroba)
z makoviny (prázdné makovice), 1,2 kg / ha
makovinu dodáváme do Hlohovce (Zentiva)
Opium obsahuje: morfin, tebain, narkotin, papaverin, narcein
Pěstování máku
pěstitelé s více než 100 m2 → ohlašovací povinnost
celní správa
po sklizni hlásí, co se stalo s makovinou (zaorávání, spálení, prodej)
Odrůdy máku setého:
modrosemenný (obsah morfinu do 2 %)
bělosemenný (poloviční výnos)
Technologie pěstování máku
setí
brzy na jaře do vyzrálé půdy
výsevek
1 kg / ha
meziřádková vzdálenost
12,5 cm
hloubka setí
0,5 – 2 cm do rýhy
počet rostlin
60 ks / m2
Výkupní cena máku:
r. 2008 – 20 Kč
r. 2007 – 100 Kč
SLUNEČNICE ROČNÍ
Význam:
jadrné krmivo – výlisky a extrahované šroty
zelené krmení a siláž – jen málo
krmivo pro ptactvo
cukrářská slunečnice
Rajonizace:
kukuřičná výrobní oblast
oblast do 300 m n.m. s prům. roční teplotou nad 8 stupňů Celsia a ročními srážkami do 600 mm
Jižní Morava, Polabí, Poohří
Heliotropismus
= otáčení květního vrcholu za sluncem
Setí
Meziřádková vzdálenost: 70 cm
Vzdálenost rostlin od sebe v řádku: 25 cm
Výsevek na m2: 5 kg
7 rostlin / m2
Ošetřování za vegetace
Řádková kultivace půdy (plečkování)
Likvidace plevelů
Pěstování
Vloženo: 10.02.2010
Velikost: 74,30 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu ARE01E - Speciální fytotechnika
Reference vyučujících předmětu ARE01E - Speciální fytotechnika
Reference vyučujícího prof. Ing. Josef Pulkrábek CSc.
Podobné materiály
- EUE22E - Účetnictví pro podnikatele - PaE - Výtah
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Výtah
- ERE39E - Teorie řízení PAE - Výtah
- ERA09E - Teorie řízení - FAPPZ - Výtah
- ERT08E - Teorie řízení TF - výtah
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - výtah
- AAE01E - Obecná fytotechnika - Přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I. - Přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I. - Přednášky
- EAE02E - Ekonomicko matematické metody II. - Přednášky
- EEE02E - Ekonomika agrárního sektoru PaA - Přednášky
- EEE16E - Ekonometrie PaA - Přednášky
- EEE33E - Investice a dlouhodobé financování - PaA - Přednášky
- EEE35E - Ekonomika veřejného sektoru - Přednášky
- EHE12E - Politologie - PAA - Přednášky (2)
- EHE12E - Politologie - PAA - Přednášky
- EJE04Z - Občanské právo - Přednášky - Pikola
- EJE05E - Obchodní právo - Přednášky
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Přednášky
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Přednášky
- ENE04E - Obecná ekonomie I. - Přednášky (2)
- ENE04E - Obecná ekonomie I. - Přednášky
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Prednasky - pokračování
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Přednášky - Pavelka
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Přednášky
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Přednášky
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Přednášky
- EPE09E - Psychologie a etika v podnikání - Přednášky - Kolman
- EPE10E - Psychologie osobnosti a komunikace - Přednášky
- ERE15E - Marketing I. PAA - Přednášky
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Přednášky
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Přednášky
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Přednášky
- ESE15Z - Statistika I. - PAA - Přednášky
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Přednášky (2)
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Přednášky
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky - celek
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky - Šilerová
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky
- ETE41E - ICT pro manažery - Přednášky
- EUE06E - Finance a úvěr - Přednášky
- EUE12E - Mezinárodní obchod - Přednášky
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Přednášky (2)
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Přednášky
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky - Valder
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky - Váchová
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky
- EUE22E - Účetnictví pro podnikatele - PaE - Přednášky
- EUE28E - Základy obchodních nauk - Přednášky
- TAE21E - Matematika - Přednášky - Gurka
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Přednášky - Vašák
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Přednášky
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Přednášky
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - Přednášky ve wordu
- EHE55E - Věda, filosofie a společnost - PAE - přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I - přednášky + výpisky ze skript
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - přednášky
- EJA05E - Základy právních nauk - Přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - přednášky - houby
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ARE01E - Speciální fytotechnika - přednášky
- EHE10E - Politologie - PaE - přednášky
- ERE07E - Kybernetika v řízení PAE - přednášky
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - Přednášky
- ERE86E - Marketingová komunikace - KS PaE - Přednášky KS
- EAE01E - Ekonomicko matematické metody I. - přednášky
- ESE27E - Základy statistiky - Přednášky
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Přednášky Lhotská
- ERE39E - Teorie řízení PAE - Přednášky Lhotkská
- ERA09E - Teorie řízení - FAPPZ - Přednášky Lhotská
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - Prednášky
- EAE01Z - Ekonomicko matematické metody I - přednášky
Copyright 2024 unium.cz