- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálDoc. Ing. Jan Vašák, CSc.
Katedra rostlinné výrobyČZU v Praze
27. února 2006 Zemědělství Neolitická zemědělská revoluce = 100x více lidí (1-2 na 1 km2)
Průmyslová revoluce 19. století = jen 10x více lidí Motyková kultura
Jericho před 9 tis.lety
Konec doby ledové před 10 tis. lety = neolit Objev ženy před 13-15 tis.lety – tropy Konzervativní systém ? Živočišná produkce – velká zvířata, tažná síla před 6-8 tis. lety
Hledání třetího odvětví (energetika?)
Rostlinná produkce (introdukce, nové plodiny) Využití půdy v % 40 Bez užitku a devastované 25 (tropické 16) Lesy 16 Stepi, louky, pastviny 10 Orná a intenzivní půda 100 Souš 14,9 miliard ha = 100% 40 Bez užitku a devastované 25 (tropické 16) Lesy 10 Orná a intenzivní půda 16 Stepi, louky, pastviny 100 Souš 14,9 miliard ha = 100% FAKTA devastace hlavně pro sucho a zasolení
závlahy ap. mohou 2x rozšířit ornou půdu / voda! celkem asi +7 mil. ha ročně u všech mimo Evropy zemědělská půda přibývá Změny ve výměře orné půdy 2-3 Kanada, Austrálie, Kazachstán cca 0,8-0,9 Rusko, USA cca 0,06 Holandsko 0,16 SRN 0,21 EU15 0,30 ČR 0,07 Minim. pro obživu 0,17 2025 0,24 2000 0,44 1960 0,32 1980 ha /1 obyvatel světa Rok Fakta k využití půdy velké (nad 75%) v Dánsku, Maďarsku, Česku malé v Holandsku, Britanii, Rakousku (pod 50%) % zornění závisí na místních podmínkách Produkce potravin Nyní cca = 105
Evropa 95, Asie 122, Afrika 97, J. Amerika 110%
ČR 81, Čína 148, SRN 88, Indie 108, USA 110 1961-65 = 85% 1989-91 = 100% Obchod záporné Japonsko 36, SRN 16, Britanie 10, Itálie 8, Čína 3, EU 14, ČR 1,3 kladné saldo USA cca 22, Holandsko 14, Austrálie 14, Francie 13, Argentina 10, Brazilie 9, Zéland 6, Kanada 6, Dánsko 5 1989 cca 300 mld., 1997 asi 465 mld. USD Oteplování Praha Klementinum (za 234 let průměr 9,44°C)
2000 + 11,93°C
2001 + 10,60°C
2002 + 11,36°C
2003 + 11,16°C
2004 + 10,86°C
Velmi chladné
1892 + 7,43°C (rekord)
1996 + 8,96°C (nově) Svět 1866 cca +13,5°C (nyní asi + 14,5°C) Naděje Řízení fyziologie a asimilace
Ovlivnění počasí
Fytoenergetika a slunce
GMO Znalostní ekonomika Euroameriky
Co příště?
Zemědělství, potraviny = supernaděje textilu
obuvi
hraček
elektronika?
služby (stravování)
auta? Ztráta Děkuji za pozornost
CHMEL Výroba piva Summerové a další – 2000 let před chlebem
Rmutování 50 až 65°C a pak 75°C – rozpustí se pevné složky ve vodě
⇩
Čištění (zcezování) kalného rmutu – kal odteče skrz pluchy – mláto a vznik
⇩
Sladiny – ta se vaří (10°= 10 g cukru na 100 g sladiny, 12°=12g) + chmel
⇩
Mladina – odstředí se vysrážené bílkoviny Přidají se kvasnice
⇩
Kvašení:
a) spodní (české – kvas při 5-10°C)
b) vrchní (bílá pšeničná piva kvas při
15-25°C) = Pivo
⇩
Dozrávání
⇩
Filtrace křemelinou: ano či ne
⇩
Pasterace: hrobař piva PIVO Tekutý chléb nenarušuje půst
Vše OK pro tělo: voda, cukry, bílkoviny, vitamíny, biog.prvky, ionty
30-60g etanolu za den OK proti hypertenzi, průkazně snižuje úmrtí
Alkohol snižuje množství cholesterolu v LDL a VLDL a zvyšuje OK HDL
Hořké chmelové látky = cholagoga (chuť k jídlu a tloušťka) a nervina – sedativa,
anafrodisiaka, diuretika Málo Na, mnoho Zn, Fe, F, Cu, Mg (omezuje žluč. a moč.kameny)
Brzdí absorpci Al – a asi omezuje vznik Alzheimerovy choroby (stařecká atrofie mozku)
Mnoho polyfenolů – antioxidanty jako vit.C
Pít pivo a ne colu či džus s vodkou a rumem (děvčata)! PIVO v ČR 160 l/osobu a rok
Nejvíce na světě (tam 24 l/os/rok)
Svět (mil. hl) 1440, USA 232, Čína 232, SRN 110, ČR 15. místo
Pivovarů: 1950 - 176, 1970 – 104, 1990 – 71, 2002 – 54
60% výstavu má 5 pivovarů s produkcí nad 1000 hl za rok
Vyvezeme cca 11% (SRN, SR, GB, USA, Polsko, Rusko, Švédsko, Rakousko, Japonsko, Maďarsko)
Téměř vše (83%) je Prazdroj, Budvar a Staropramen Chmelařské oblasti ŽATECKO (LN 2717, RA 1582,KD 164, RO+CHO 18 ha) – 4481 ha
200-500 m n./m., jen 450 mm srážek, permské červenky – těžké půdy
špičkový jemný aromatický chmel, nižší výnosy
ÚŠTĚCKO (LI 578, ME 131, ČL+KH 37 ha) – 746 ha
250-300 m n.m., cca 550-600 mm srážek
vysoké výnosy
TRŠICKO (PŘ 415, OL 300) – 715 ha
Hornomoravský úval až Moravská brána.
260-300 m n.m., těžké úrodné půdy, 550-600 mm srážek Humulus lupulus - Chmel
z podhůří Kavkazu
Urticaceae – Cannabinaceae
Dvoudomý, samičí rostliny
Klony: Žatecký poloraný červeňák – ozdravený od virů a viroidů
Hybridy – po r.1994 z ozdravené meristemové sadby
Založení chmelnice 500-600 tis. Kč/ha/stavební zákon
Vydrží 20-25 let
Roviny do 6°, spodní voda pod 150-200 cm
Otevřené, nevětrné polohy s hlubokými půdami
Výstavba chmelnice – strop 7 m (udržet 50 t/ha) Výsadba Podzim i jaro
Pro OK ujmutí od 15.10. do konce listopadu
Nyní 300x100 = 3333 rostlin/m2
Do jamek či vyoraných brázd
Horní část rostliny 10-12 (15) cm pod povrchem
Zahrnou 5-6 cm půdy (důlek OK pro vodu)
Hybridy mělčeji (10 cm) Opatření v 1. roce zavěsit 2 chmelovody a zavést po 3 výhonech
Kypřit meziřadí
1. rok panenská sklizeň (až 40% výnos)
Zrají opožděně a nemají dobrou kvalitu
Odstřihnout révy co nejvýše – OK je ruční sklizeň
Řez mělký či neřezat Hnojení Hnojení dle AZP a ARR
1x za 3 roky 40 t/ha hnoje
1x za 4 roky Ca hnojivy na podzim
Každoročně cca 140-160 kg N/ha (hybridy 200-220 kg)
Každoročně na podzim:
120-150 kg P205, 140-180 kg K20 a 60-70 kg MgO
Mikroelementy Zn, B, Mg, Mo, Campofort, MKH 18, Harmavit, Hycol
stimulátory Atonik, Synergin, Biom LH ap. Podzimní práce Révy 100-130 cm v říjnu zkrátit na 20 cm
Dvojí vláčení nakoso spec. branami
Rozmetání hnojiv
Počátkem XI odorat 6ti radl.pluhem do hloubky 15-20 cm
Doplnění chybějících rostlin kořenáči (3x po 7 letech)
1x za 4-5 let hluboké dlátování meziřadí na 60-70 cm
Údržba konstrukcí Jarní práce Rovnací vláčení, N hnojiva, vláčení do roviny
Jarní řez (časný 1 dek.IV, pozdní III dek.IV)
5-10 cm pod povrchem pila+boční radlice na vlky
Půdní herbicidy Afalon 50WP (2-3 kg) ap.
Drátkování do poč.V – háčky, motouz.úvazky
Ochrana 10-15 cm výhonů proti lalokonosci
Zavádění 2+3 výhonů = 14-16 tis./ha, délka 60-70 cm po 15.5.
Opakovat a dále ochrana Sklizeň a posklizňová úprava od cca 15.8. (lesklé, zlatavá zeleň, pružné)
Odstřižení, strhnutí a naložení, transport
Očesání, přebírání, sušení (30-60°C)
- čím vlhčí, tím chladnější vzduch
- na vřeténko (5-7%), pak
Klimatizace (zvlhčení na 11-12 % vody)
Lisování, známkování, odvoz, prodej
Kulturní rostliny, pojmy Jan Vašák a kol.
2. přednáška (10.10.2006) Ozim = výsev před zimou. Jarovizace.
Jař = výsev na jaře
Hlavní plodina = využije větší část vegetace roku
Meziplodina = mezi hlavními plodinami. Strnisková...
Podsev = setí 2 či víceleté plodiny do krycí plodiny
Víceúrodový systém POJMY Gigas – hypertrofie (brambor) a polyploidizace
Allometrie – změna proporcí (řepa, jablko)
Početnost – slunečnice
Kvalita – méně antinutričních l., řepka
Reprodukce – kukuřice, závislost na člověku
Habitus – z liany u fazolu keříček
Sexualita – dvoudomá réva v. na jednodomou KULTURNÍ ROSTLINY OK = fáze růstu a vývoje oddělené
NG = růst + vývoj spojené (luskoviny, Amarant, pohanka ap.) - soutěž o asimiláty
Nevypadávat, lehce se množit a skladovat
snadný transport, vysoký obsah energie KULTURNÍ ROSTLINY Hlavní plodiny, potraviny i krmivo - světa, EU, ČR
Stagnace až růst
Potravinářské (rýže, pšenice ap.)
Krmné (kukuřice i jiné) - škrob (mouka) OBILOVINY, 710 mil. ha
(pšenice 2,8 t/ha) Hl. zdroj tuku a bílkovin světa
Superdynamický růst
Palma olejná (plantáže Asie)
Sója (GMO Ameriky)
Řepka – sever světa, EU OLEJNINY, 180 mil. ha
(soja 2,4 t, řepka 1,7 t/ha) Stagnace – nízké výnosy
Hlavní: fazol, hrách, cizrna
OK předplodiny – chybná biologie
OK strava v bídě LUSKOVINY, 70 mil. ha
(0,9 t/ha, 20-40% bílkovin) cukr - velmi slabý růst
cca 20% cukrovka, 75% třtina
Prohra plodiny
„Sladké“ lobby či gang? Liberte! OKOPANINY bulevnaté Brambor (topinambur)
- pokles ploch i produkce
- NE krmivo JEN potravina
(Maniok = kassawe = tapioka / Batát / Taro)
Škrob OKOPANINY hlíznaté
(50 mil. ha) 50% přírodní, 44% umělá, 6% živočišná vlákna
Bavlník, jutovník, Agave-sisal, len PŘADNÉ rostliny
50% v Evropě
silný růst USA, Turecko, Čína, Argentina, Írán, Chile, Austrálie Zelinářství
Ovocnářství
Květinářství
Okrasné zahradnictví – sadovnictví
Vinohradnictví
léčivé (mák)
kořeninové (paprika, pepř, kmín...)
chmel
semenářství Speciální plodiny Pícninářství
Lukařství
Pastvinářství
Trávníkářství Změny v zastoupení hlavních plodin na orné půdě ČR (%) 31,5 10,7 pšenice 1,3 21,7 žito 2,3 16,0 oves 12,8 9,8 ječmen jarní 2,6 0,3 kukuřice na zrno 15,2 0,2 Olejniny 11,6 0,0 řepka 1,3 0,0 hořčice 3 836 000 22,4 1,5 4,7 11,5 1,9 0,0 0,2 58,6 Rok 1930 2 696 625 Sklizňová výměra úhrnem (ha) 9,6 Víceleté pícniny na orné půdě 10,0 Jednoleté pícniny a kukuřice 2,9 Cukrovka 1,4 Brambory 1,3 Luskoviny 0,9 slunečnice 1,1 mák 57,9 Obiloviny Rok 2002 Plodina Děkuji za pozornost
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc.
Katedra rostlinné výrobyČZU v Praze
17. října 2006 Plodiny se množí Osivo (výsev) – generativní orgány (otec+matka).
Jsou bez viróz.
Obiloviny, olejniny, luskoviny, přadné,
Sadba (výsadba) – vegetativní části
(z mateřské rostliny=čistokrevné=klony)
(mají i virózy)
Brambory, chmel, řízky pro produkci keřů, stromů,
cibuloviny včetně okrasných Odrůda (v ŽV plemeno) Novošlechtění (Selgen)
ÚKZÚZ, test DUS a hosp. hodnoty
registr odrůd ČR a EU (licence)
Udržovací šlechtění
Křížení, polyploidie, mutace
Hybridní, liniové a populační odrůdy Osivo i sadba musí být: Osivo i sadba musí být:
klíčivé (cca 95-100%)
čisté (bez nečistot)
zdravé (mořené ap.)
Uznané = certifikované = C či Elita
Je 2-3x dražší než merkentil (obilí)
Ale i 50x (hybridní osivo slunečnice, řepky)
Oseva/Selekta/Elita Množení Smluvně u řady podniků
Většinou sklizeň v plné zralosti
- lepší makro, než mikropoškození
- kalibrace osiva
Trh s osivy v ČR za cca 4 mld Kč
Na 1 ha osivo za asi 1-2 (5) tis.Kč,
sadba brambor 20 tis.Kč/ha
Perspektivní obor pro ČR Růst a vývoj Růst = pouhé přírůstky množství
vegetativní fáze (biomasa)
Vývoj = zásadní změna (kvetení)
generativní fáze (plody)
Podmíněnost = bez růstu není vývoj
Vývoj závisí i na jarovizaci a fotoperiodě Vzrostné vrcholy pšenice v prvních 7 etapách Pšenice Tvorba výnosu Mohutný a aktivní kořenový systém
- méně N (pod patu), regulátory, orba
LAI, LAD, dlouhá doba asimilace
- N,fungicidy
- asimilace klasu a praporce = 45+45% výnosu
Plody/úložná místa/sinky
- ochrana, výživa, mikroelementy
Ekonomika plodiny (sláma/zrno)
- různé odrůdy (Norimberský ječmen)
- Dwarf typy, regulátory Opady (redukce) generativních orgánů Hospodářský výnos (úroda)
- posklizňové zbytky Sláma 3-4 t Nažky kmínu 1-1,5 Kmín Semeno 0,3-0,6 t Stonek s 25% vlákna 3-5 t Len přadný Šištice suché 1-2 t Hmota s palicemi 40-60 t Bulvy 40-60 t Hlízy 20-45 t Semeno 2-5 t Semeno 0,7-1,6 t Semeno 3-4 t Zrno 4-8 t Zrno 4-10 t Hlavní produkt (t/ha) Není (liany, vlákno) Chmel Není Kukuřice silážní Někdy chrást 30-60 t Cukrovka Není Brambory Sláma krmná 2-5 t Hrách Makovina farma 0,4-0,8, sláma Mák Sláma energetická 6-8 t Řepka ozimá Sláma stelivová 3-8 t Pšenice ozimá Sláma krmná 2-4 t Jarní ječmen Vedlejší produkt (t/ha) Plodina Prvky výnosu Násobek dá výnos
1. Počet klasů (šešulí, řep, trsů)
2. Počet zrn (semen, hlíz) v plodu
3. Hmotnost tisíce zrn (semen) = HTS Ovlivnění prvků výnosu Snadno počet klasů
- výsevek, hloubka setí, regulátory
Obtížně počet zrn v klasu
- výživy, ochrana
Téměř bez vlivu je HTS Příklady běžných hodnot prvků výnosu (± 20-50%) Počet klasů/m2 plodů: pšenice 500, ječmen j. 1000, řepka 100 šešulí/rostl. + 50 rostlin, cukrovka 8-10 bulev, brambor 4-6 trsů, 100 makovic
Zrn (semen)/klas (plod): pšenice 22-30, ječmen 15-25, hrách 4-6 (10), řepka 18-22. brambor 8-14, mák 2000
HTS: pšenice i ječmen 40-50g, řepka 5g, mák 0,5g, 1 brambor 50-100g, 1 cukrovka 0,5-1 kg Děkuji za pozornost
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc.
Katedra rostlinné výrobyČZU v Praze
Agroekonomie Náklady, příklad obilnin (asi 12-18 tis.Kč/ha)
* externí vstupy na 1 ha asi 8300 tis. Kč/ha
- nafta 50-100 l (25 Kč/l)
- hnojiva nakoupená cca 90 kg/ha (20 Kč/kg)
- pesticidy cca 1200 Kč
- nakoupená osiva cca 800 Kč
- služby cca 1500 Kč
- pacht, poplatky, daně cca 1000 Kč
* interní vstupy 4400
- mzdové a os. náklady cca 2000 Kč
- režie cca 1800 Kč
- hnojiva, osiva ap. cca 600 Kč Velmi nákladné (cca 50-80 tis.Kč/ha)
- brambory, cukrovka, jablka
- ale i cca 150 tis. Kč/ha chmel, 100 tis. Kč réva
Středně nákladné (cca 11-22 tis. Kč/ha)
- obiloviny, kukuřice, hrách
- řepka, mák, slunečnice
- kmín, len
Málo nákladné (cca 7-10 tis. Kč/ha, vč. množení osiv)
- hořčice
- louky, pastviny,
- jetel, vojtěška, jetelotrávy Na externí vstupy (červeně=dosud rentabilní)
Náročné
- chmel, réva, cukrovka, brambory, slunečnice, řepka, pšenice, kmín
Středně
- slad. ječmen, většina obilovin, mák, len
Nenáročné
- hořčice, hrách, louky, pastviny, jetel a vojtěška
Jak zlepšit ekonomiku
* ředit stálé náklady ve vyšších výnosech (intenzifikace)
* ředit režii ve vyšší výměře
* snižovat úroveň vstupů (minimalizace ap.)
* více získat z dotací
* různé kombinace Rychlé zbohatnutí
Plodiny intenzifikovatelné
a s předpokladem vysokých cen
Mák, kmín, (hořčice), osivo, slad, brambory
Velmi problémové
Luskoviny a sója
Vinohradnictví, květinářství, zelinářství Reakce na pěstitelskou intenzitu
Vynikající
- ozimá pšenice, ozimá řepka, kukuřice
- brambory, cukrovka, chmel, kmín, sady, vinice
Dobrá
- mák, hořčice, pícniny
- jarní ječmen, žito, oves
Malá
- len, hrách, sója
Plodiny podle dotací
Dotované
- převážná většina
Bez navýšených dotací (jen základ)
- hořčice, mák, zelenina, cukrovka, brambory, pícniny, réva, sady
Kvóty na:
- cukr (cukrovka) a škrob (brambory, obilí) Závislost na úrodnosti
(polohová renta)
Nezávisí (pro OK agronomy)
Řepka
Mák
Brambory
Bob a vikve
Oves a žito
Len
Závisí (pro OK podmínky)
Pšenice a ječmen
Cukrovka
Hrách, sója, fazol, čočka, cizrna
Kukuřice
Slunečnice
Chmel a réva Ceny (tis. Kč/t) cca
Pšenice potravinářská a ječmen sladovnický 3-3,2
Krmné obilí (ostatní) 2,5-3
Řepka, slunečnice, sója 6-7
Hrách 3,5-4,5
Hořčice, semeno lnu 6-12
Mák, kmín 25-30
Brambory pozdní 2-4
Cukrovka 0,8-1
Stonek lnu 3-4
Hlávky chmele 120-150 Stálost cen
Vysoká (kolísání o + – 20%)
- obiloviny, luskoviny, řepka, slunečnice, cukrovka
Nízká (kolísání i o 100 a více %)
- mák, hořčice, brambory, kmín, léčivky, hrozny, ovoce
Ceny v původní EU15 jsou o cca 10% vyšší než u nás (ne vždy) Budoucnost po absolutoriu 2010
K úvaze a diskusi
* dotace zůstanou, i když se mohou změnit
- ale neporostou
* levné, plošné dovozy ze zahraničí nehrozí
- není nadprodukce, zahr. ceny jsou spíše vyšší
- otázkou je cukrovka, škrob, len, luskoviny, možná i olejniny
* ceny i objem obchodu narostou
* velkovýměrovému zeměd. se povede skvěle
* menežment bude dále těžit z atomizovaného vlastnictví Pěstování
Příprava půdy (téměř vždy)
- podmítka, orba či minimalizace, smyk+brány ap,. před setím
Hnojení před přípravou či před (po) setím
Moření a setí
Ošetřování po zasetí (obvykle)
- zaválet, či zavláčet či nic
- herbicidy
- fungicidy,
- regulátory růstu a stimulátory
- insekticidy
- hnojení dusíkem a mikroelementy
- předsklizňové ošetření (desikace, lepení)
Sklizeň
Sušení, čištění
Příprava půdy
Orební
(hloubka 15-32 cm, půda se obrátí, zaorají zbytky i patogeni )
* velmi OK pro hlubokokořenící
- např. cukrovka, brambory, řepka, slunečnice, kmín
Bezorební (minimalizace)
(hloubka cca 8-25 cm, půda se kypří-neobrací, zbytky a patogeni zůstanou)
* přijatelná na těžké a kamenité půdy, pro mělkokořenící
- např. obiloviny Hnojení dusíkem
Velmi náročné (cca 90-200 kg N/ha)
- chmel, kukuřice, pšenice, řepka, rané brambory, cukrovka, kmín, int. produkce
Středně náročně (cca 20-60 kg N/ha)
- pozdní brambory, slunečnice, hořčice, mák, ječmen, len
Nenáročné (0-30 kg N/ha, fixace vzdušného N rizobii)
- luskoviny, jeteloviny Produkce – obiloviny, olejniny prof. Jan Vašák
Problém vyrobit: pokles světových zásob
pšenice o 30 mil.t: 2004/05 24,1%, nyní 19,6%
jiné obilí (mimo rýže) o 18 mil.t: 2004/05 18,3%, nyní 12,2%
Asijský fenomen: rýže převýšila pšenici
Kukuřice: překonala výnosem pšenici Produkce vítězí Svět - bilance spotřeby PŠENICE 1996/7 – 2006/7. Dle US min. zemědělství (USDA) Roční spotřeba 593 mil. t. Produkce jen 590 mil. tun. Rozpor se prohlubuje od 2000/01. Výsledek SCHODEK --- 2006/07 - 2005/06 0 1999/0 - 2000/01 - 2001/02 --- 2002/03 -- 2003/04 ++ 2004/05 + 1996/7 +++ 1997/8 Rok + 1998/9 Bilance (+ přebytek, - schodek produkce) Svět - bilance spotřeby JEČMENE 1996/7 – 2006/7. Dle US min. zemědělství (USDA) Roční spotřeba 141,4 mil. t. Produkce 141,1 mil. tun. Trend ke schodku. Výsledek VYROVNÁNO Trend = SCHODEK -- 2006/07 - 2005/06 - 1999/0 - 2000/01 ++ 2001/02 - 2002/03 -- 2003/04 +++ 2004/05 + 1996/7 ++ 1997/8 Rok - 1998/9 Bilance (+ přebytek, - schodek produkce) Svět - bilance spotřeby KUKUŘICE a dalšího KRMNÉHO OBILÍ 1996/7 – 2006/7. Dle USDA Roční spotřeba 919 mil. t. Produkce 915 mil. tun. Prohlubování schodku Výsledek PROHLUBUJÍCÍ SCHODEK --- 2006/07 - 2005/06 - 1999/0 - 2000/01 ++ 2001/02 - 2002/03 -- 2003/04 +++ 2004/05 + 1996/7 ++ 1997/8 Rok s- 1998/9 Bilance (+ přebytek, - schodek produkce) Svět - bilance spotřeby OBILÍ BEZ Rýže 1996/7 – 2006/7. Dle USDA Roční spotřeba 1512 mil. t. Produkce 1505 mil. tun. Prohlubování schodku.. Výsledek PROHLUBUJÍCÍ SCHODEK --- 2006/07 - 2005/06 - 1999/0 - 2000/01 - 2001/02 -- 2002/03 --- 2003/04 +++ 2004/05 ++ 1996/7 ++ 1997/8 Rok - 1998/9 Bilance (+ přebytek, - schodek produkce) Svět - bilance spotřeby NAHÉ RÝŽE 1996/7 – 2006/7. Dle US min. zemědělství. Dle USDA Roční spotřeba 401 mil. t. Produkce 397 mil. tun. Prohlubování schodku.. Výsledek PROHLUBUJÍCÍ SCHODEK - 2006/07 - 2005/06 ++ 1999/0 + 2000/01 -- 2001/02 --- 2002/03 -- 2003/04 - 2004/05 + 1996/7 + 1997/8 Rok + 1998/9 Bilance (+ přebytek, - schodek produkce) Teploty Praha Klementinum Průměr 1775-2006: 9,44°C 2000 – 11,93°C (rekord) 1994 – 11,62°C (2. nejteplejší) 1794 - 11,5°C (3. nejteplejší) Velmi chladné: 1892 – 7,43°C (rekord), 1996 – 8,96°C (nově) Velmi teplé (nad 11,35°C): 1794, 1834, 1992, 1994, 2000, 2002 2006 - 11,29°C (9. nejteplejší) 2005 – 10,88°C 2004 – 10,86°C 2003 – 11,16°C 2002 – 11,36°C 2001 – 10,60°C Rok 2006 byl 6. nejteplejší
(na světě) od r. 1961.
Rok 2007 má být nejteplejší vůbec (roční prům. teplota na Zemi 14,54 ˚C) Zdroj: Tachovský deník, 6.1.2007 Prům. teploty na Zemi Celý svět mimo EU zvyšuje agrární produkci
EU ji snižuje a rostou dovozy
EU v 19. století – jak z toho?
Vyšší dotace = nemožné
Proto růst farmářských cen Přichází změna (?) nejrychlejší růst z komodit RV světa (cca 5%/rok) i EU (3%/rok)
super růst Čína: rok 1996 – 11,7 kg, 2005 – 20,5 kg/osobu/rok
v EU, ČR, USA - asi 50-52 kg/os/rok, z toho cca 27 kg konsum
hlavní chuťový faktor lidské stravy (vit. ADEK)
tuky živočišné (cholesterol) - asi 16% produkce (růst 1,7%)
tuky rostlinné (bez ch.) - 84% produkce (růst 6,2% ročně) Olejniny růst živ. úrovně (Čína cca 30 let kol 8% ročně)
RV tuky = velmi levné (10 až 17 Kč/kg)
hlavní zdroj bílkovin (sója) do směsí, levné (1kg extr. sojašrotu=5-6 Kč)
skvělé předplodiny pšenice
jednoduchá a intenzivní pr
Vloženo: 26.04.2009
Velikost: 20,20 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Reference vyučujících předmětu ARE01E - Speciální fytotechnikaPodobné materiály
- AAE01E - Obecná fytotechnika - Přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I. - Přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I. - Přednášky
- EAE02E - Ekonomicko matematické metody II. - Přednášky
- EEE02E - Ekonomika agrárního sektoru PaA - Přednášky
- EEE16E - Ekonometrie PaA - Přednášky
- EEE33E - Investice a dlouhodobé financování - PaA - Přednášky
- EEE35E - Ekonomika veřejného sektoru - Přednášky
- EHE12E - Politologie - PAA - Přednášky (2)
- EHE12E - Politologie - PAA - Přednášky
- EJE04Z - Občanské právo - Přednášky - Pikola
- EJE05E - Obchodní právo - Přednášky
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Přednášky
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Přednášky
- ENE04E - Obecná ekonomie I. - Přednášky (2)
- ENE04E - Obecná ekonomie I. - Přednášky
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Prednasky - pokračování
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Přednášky - Pavelka
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Přednášky
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Přednášky
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Přednášky
- EPE09E - Psychologie a etika v podnikání - Přednášky - Kolman
- EPE10E - Psychologie osobnosti a komunikace - Přednášky
- ERE15E - Marketing I. PAA - Přednášky
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Přednášky
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Přednášky
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Přednášky
- ESE15Z - Statistika I. - PAA - Přednášky
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Přednášky (2)
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Přednášky
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky - celek
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky - Šilerová
- ETE05E - Informační systémy - Přednášky
- ETE41E - ICT pro manažery - Přednášky
- EUE06E - Finance a úvěr - Přednášky
- EUE12E - Mezinárodní obchod - Přednášky
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Přednášky (2)
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Přednášky
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky - Valder
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky - Váchová
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Přednášky
- EUE22E - Účetnictví pro podnikatele - PaE - Přednášky
- EUE28E - Základy obchodních nauk - Přednášky
- TAE21E - Matematika - Přednášky - Gurka
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Přednášky
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Přednášky
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - Přednášky ve wordu
- EHE55E - Věda, filosofie a společnost - PAE - přednášky
- AGE01E - Chov zvířat I - přednášky + výpisky ze skript
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - přednášky
- EJA05E - Základy právních nauk - Přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - přednášky - houby
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ABE01E - Základy fytotechniky - výpisky z přednášky
- ARE01E - Speciální fytotechnika - přednášky
- EHE10E - Politologie - PaE - přednášky
- ERE07E - Kybernetika v řízení PAE - přednášky
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Výtah ze sladů - přednášky
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - Přednášky
- ERE86E - Marketingová komunikace - KS PaE - Přednášky KS
- EAE01E - Ekonomicko matematické metody I. - přednášky
- ESE27E - Základy statistiky - Přednášky
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Přednášky Lhotská
- ERE39E - Teorie řízení PAE - Přednášky Lhotkská
- ERA09E - Teorie řízení - FAPPZ - Přednášky Lhotská
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - Prednášky
- EAE01Z - Ekonomicko matematické metody I - přednášky
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Otázky ke zk. - Vašák
Copyright 2024 unium.cz