- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Kompletní tahák mikrobiologie
AMA08E - Základy mikrobiologie
Hodnocení materiálu:
Vyučující: prof. Ing. CSc. Vojtěch Rada
Popisek: Snažila jsem se o velmi kvalitní práci... ideální k vystříhání a slepení do knížečky
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálu postradatelní, prvoci vytváří živočiš.bílkovinu, tvorba esenciál AMK, při hladovění mizí; Diplodinium, Isotricha, Ophryscolex
Velikosti:
viry (20-400 nm), bakterie (1-2 mikrom), houby (5-10 mukrom), prvoci (50-300mikrom), koky (1mikrom), tyčinky (1 x 2-4mikrom), kvasinky (5-10mikrom)
Lytická infekce
vypuštěna nukleová kyselina, množí se – syntéza, vznikají nové viriony – uvolnění virionů – rozpad buňky
Lyzogenie
kyselina se včlení do hlavního chromozomu – proces může přejít k lytické infekci
Vlastnosti plísní:
tvoří mycelium, větší odolnost v nepříznivých podmínkách; rostou pomaleji ale téměř všude; ovlivňují lidské zdraví (mykotoxiny v krmivech, mykozy u lidí); výroba kys. Citronové; produkce enzymů (prací prášky); produkce antibiotik; výroba potravin (sýry, sojová omáčka); součást půdní mikroflory
KVASINKY
Kluyveromyces (alkoholové kvašení - kefír), Sacharomyces (alkoholové kvašení – pivo), Candida, Fusarium, Torulopsis
BAKTERIE:
Bacillus (obligátně aerobní, půdní), Micrococcus (obligátně aerobní), Lactobacillus (mikroaerofilní, homofermentativní mléčné kvašení, gram+, fakultativně anaerobní, nesporující, tyčinky, u prasat a u drůbeže ve velké míře, počet v LOG CFU/g 7-9, bakterie mléčného kvašení), Campylobacter (mikroaerofilní, průjmy), E.Coli (fakultativně anaerobní, mezofilní, smíšené kvašení, střevní, kravíny, koliformní bakterie – e.coli je fekalní bakterie, indikátor bezpečnosti potravin), Enterococcus (fakultativně anaerobní, střevní, prasečáky), Clostridie (obligátně anaerobní, máselné kvašení, obligátně vodní, střevní, prasečáky, nežádoucí v siláži, gram+, anaerobní, pohyblivé s bičíkem, tvoří endospory, některé velmi odolné, patogenní, často u dětí narozených císařským řezem, indikátor kvality u tvrdých sýrů a masových konzerv), Bifidobacterium (obligátně anaerobní, gram+, nesporující nepravidelné tyčinky, velký výskyt u kojenců a novorozenců hlavně při přirozeném porodu a kojení, nepatogenní, prevence proti střevním potížím, telata, nosnice, selata, včely), Pseudomonas (psychrofilní, městské odpadní vody, infekce uší, patogenní pro rostliny, způsobuje kažení vajec), Bacteroides (Gram-, anaerobní, nesporující, nepravidelné tyčinky, fermentace, i patogenní druhy, odpadní vody prasečáků, v tenkém střevu živočichů), Fibrobacter (Gram+, anaerobní tyčinky, rozkradač celulozy v bachoru)
Patogeny pro rostliny:
Pseudomonas, Xantomonas, Erwina (toxiny, enzymy rozkládající rostlinné tkáně, zaplňují cévní svazky)
Norma pro pasterované mléko:
psychrofilní bakterie (n=5, c=2, m= 5x10na4, M= 5x10na5), koliformní bakterie (n=5, c=2, m=10na2, M=5x10na2)
Pitná voda:
EC: NMH (0/100ml, 0/100ml, 0/250ml) KB: MH (0/100ml, 0/10ml, 0/250ml) ENT: NMH (0/100ml, 0/10ml, 0/250ml) PA: NMH (-, -, 0/250ml) MB: MH (-, -, 20/1ml) PB: MH (200/1ml, 500/1ml, 100/1ml)
Syrové mléko:
Stafylococus (5, 2, 5.102, 2.103), Salmonela (5, 0, 0/25ml,-)
MIKROBIOLOGIE MASA
-veškeré produkty jatečně oprac.zvířete, dá se jíst nebo kosterní svalovina bez tuku a vaziv.tkáně, aw=0,98-0,99, pH 7 (PSE=5->bledé, měkké, vodnaté, poražená unavená zvířata, rychlý rozklad glykogenu, snížení pH=>denaturace bílkovin, sníží se vaznost pro vodu=>pouští ji), voda 76%, bílkoviny 18%, tuk 3%, ostatní 4% (glukoza, glykogen, AMK, menerály…). Zdroje mikroorg primární (mikroorg.v tráv.traktu přejdou do masa při stresu, proniknou krevním řečištěm, vpich nebo řez (pokud není dobře vykrmené zvíře), sekundární (povrchové, při porcování, manipulaci), dále nože, jatečné nástroje, tráv.trak, lymfatické uzliny, ruce pracovníků, nádoby, obaly, přepravky, prostředí. Kažení: povrchové- psychrofilní aerob. G- tyčinky, lypolitické a proteolytické, Pseudomonas fluorescens, Acinobacter, Moraxella, osliznutí až hniloba povrchu, změna barvy, vzrůst teploty, množ.enterobakterií, mikrokoků, stafylokoků a bacilů, sekání, řezání, mleté maso zvětšuje povrch a kontaminaci. Zevnitř-po primární kontaminaci (ze střev, okolí kosti), ve sval.hmotě, anaerobní rozklad, hl.Clostridium, tvoří se plyn a hnilobný zápach, někdy enterobakterie a streptokoky. Kažení vakuového masa-trvanlivost až 8 týdnů při 4C (DFD méně), fakultativně anaerobní a anaerobní bak.-laktobacily, clostridie)
MIKROFLORA VAJEC
- vysoká vodní aktivita a obsah živin; aw=0,98, pH nejprve 7,7, za 3 dny 9,4 (antibakteriální mechanismus), vejce po snesení sterilní (nesmí se mít, kutikula), v bílku lysozym-účinnost mizí po smíchání bílku a žloutku, opt.skladování při vlhkosti 70-85%, kažení: nejčastěji od skořápky, Pseudomonas, Proteus, Celcaligenes, psychotropní, proteolyt.bak. melanž: vaječ.směs., pasterace 64,5C 2,5 min, 8C schlazení, sušení, mražení (majonézy), norma: E. COli 3*10 na 2/g, CP 3*10 na 5/g, patogenní->salmonela (nejčastěji na skořápce, nejméně ve žloutku; možnost kontaminace: vaječníky (žloutek), vejcovody (bílek), podtlak při s nesení; na skořápce 10na2 až milion mikroorganismů na cm2. Onemocnění z potravin působené mikroorganismy-onemocnění způs.živými mikroorg.(salmonelozy,kampylobakteriozy, listeriozy –příčiny chřipky, většinou neškodné, přůjmy způs. E.Coli-vždy na střevech, hnisavý průjem, rod Shigella-patogen., průjmy, zvracení, přenos přes bacilonosiče, rod Yersinis-u dětí, bolest břicha, zvracení, průjmy. Onemocnění způsobené bakteriálními toxiny-stafylokokové enteritidy (na sliznicích, kůži, produkují toxin, nejde zničit varem=enterotoxin), botulizmus (závažné, i smrt, Clostridium botulinum, v bahně, rybníku, napadá nervový systém, pro zničení vařit 20 min), otravy způsobené Clostridium perfringens (v konzervách, enterotoxin, průjmy, zvracení, termolabilní při zahřátí->zniční), otravy způsobené Bacillus cereens (na obilí, bramborách, toxin, zvracení, průjmový syndrom=termolabilní syndrom)
MIKROFLORA MLÉKA
zdroje kontaminace – ošetřovatel, cesty strukem; fáze rozvoje MO v mléce: baktericidní (enzymy, per.vodíku), smíšená mikroflora (množení koků, stafylokoků, koliformní bakterie; spotřebuje se O2, vytvoří se kyseliny), rozvoj BMK (Lactobacillus, Streptococcus, fermentace, asi 1% kys.mléčné v posl.fázi, sražení kaseinu, konzervováno); nežádoucí MO: E.Coli, Clostridium; patogenní MO: tuberkuloza, viry
KVAŠENÍ = FERMENTACE
Mléčné kvašení:
produktem kys. mléčná, kazí potraviny, ale používá se i pro výrobu, dále ve střevní mikroflóře; homofermentativní – mléčná, Lactobacillus, Streptococcus; heterofermentativní – mléčná, octová, etanol, CO2, Lactobacillus brevis (salámy), Pediococcus (kys. zelí)
Alkoholové kvašení:
produktem je etanol a CO2, výroba technického lihu, kažení potravin; kvasinky Sacharomyces (pivo), Kluyveromyces (kefír), bakterie Zymomonas (palmové a kokosové víno)
Propionové kvašení:
produktem propionová, octová a CO2, výroba sýru s tvorbou ok (ementál); Propionibacterium (akné, zrání sýra)
Máselné kvašení:
produktem máselná, octová, CO2, H2; Clostridium tvoří trhliny sýra bez ok, hořknutí, kazí siláž, žluknutí másla, botulotoxin
Smíšené kvašení:
žádný konečný produkt nepřevažuje; E.Coli (produktem mléčná, jantarová, mravenčí, etanol, CO2, H2), Bifidobacterium (octová a mléčná v poměru 3:2, mléčné kysané výrobky – probiotika, součást střevní mikroflory)
Octové kvašení:
navazuje na alkoholové – musí být z etanolu; Acetobacter (kyselina octová)
Citronové kvašení:
Aspergillus niger (citronová), plíseň, potřebuje kyslík
ROZKLADY
Rozklad škrobu:
aerobní rozkradači – bakterie (Bacillus), plísně mikromyceta (Penicillium); anaerobní rozkradači – v půdě, ve vodě (Clostridium), v bachoru (Fibrobacter), plísně (Anaeromyces);
konečné produkty rozkladu polysacharidů: aerobně (CO2 a voda), anaerobně (organické kyseliny – máselná, mléčná, octová, alkoholy – etanol, butanol, oxid uhličitý, vodík); základní stavební jednotka škrobu – glukoza; 2 formy: amylasa (80% glukosy spojené alfa 1-4 glykosidickou vazbou), amylopektin (20%, větvení – alfa 1-6 glykosidická vazba)
Rozklad celulozy:
polysacharid v buněčných stěnách rostliných buněk; enzymy štěpící celulosu – endo a exocelulasy, celobiasy; rozklad v půdě (aerobně plísně a bakterie Cytophaga, Cellvibrio, anaerobně Clostridie), rozklad v trávícím traktu (bachor přežvýkavců – bakterie a anaerobní plísně; tlusté střevo – kůň, slon; slepé střevo – králík,morče; často navazuje tvorba metanu – CO2+H2O-CH4), při kvašení odpadků (zprvu aerobně plísně, pak anaerobně Clostridium, často navazuje tvorba metanu – skládky, čistírny odpadních vod)
Vloženo: 26.01.2011
Velikost: 195,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AMA08E - Základy mikrobiologie
Reference vyučujících předmětu AMA08E - Základy mikrobiologie
Reference vyučujícího prof. Ing. CSc. Vojtěch Rada
Podobné materiály
- ETA05E - Informatika - Taháky
- AGA13Z - Genetika se základy biometriky - Tahák varianty zkoušky
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - tahak
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - tahák
- ETA05E - Informatika - info-tahak
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie-tahak2.test
- AVA34E - Praktická anatomie koně - Tahák1
- AVA34E - Praktická anatomie koně - Tahák 2
- AVA34E - Praktická anatomie koně - Tahák 3
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikracka tahak
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - tahak
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 1
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 2
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 3
- AAA22E - Agroekologie - tahák
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 1
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 2
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 3
- ACA05E - Biochemie - tahák
- ACA05E - Biochemie - tahák 2
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahák ke zkoušce
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahák
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahák
- AAA11E - Základy bioklimatologie - taháky2
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahak
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - tahák
- AAA22E - Agroekologie - tahak
- AAA22E - Agroekologie - tahak
- AAA22E - Agroekologie - tahak
- AHA09E - Agrochemie - tahak
- AHA09E - Agrochemie - tahak
- AHA09E - Agrochemie - tahak
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - tahak
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - tahak
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - tahak
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - tahak
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AAA11E - Základy bioklimatologie - klima tahák
- AEA09E - Zoologie - tahak cast 1
- AEA09E - Zoologie - tahak cast 2
- AEA09E - Zoologie - tahak cast 3
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - Tahák
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - Tahák varianty
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - tahák grafy
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - tahák 2
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - prakticka mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie1_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie2_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie3_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie cviko posledni pokracovani
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie_2
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie_3
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie_4
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie 3přednáška
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie-přednášky
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Zaklady mikrobiologie
- AMA72E - Praktická mikrobiologie - Praktická mikrobiologie - přednášky
Copyright 2024 unium.cz