- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Kompletní tahák mikrobiologie
AMA08E - Základy mikrobiologie
Vyučující: prof. Ing. CSc. Vojtěch Rada
Popisek: Snažila jsem se o velmi kvalitní práci... ideální k vystříhání a slepení do knížečky
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálMIKROBIOLOGIE POTRAVIN
Mikrobiologické požadavky-definice symbolů: n-rozsah výběru, kolik vzorků musím odebrat ke kontrole; m-množ.mikroorg., které se připouští u všech n vzorků; M-množ.mikroorg., které se ještě připouští u počtu vzorků, který je nižší nebo se rovná c; c-rozhodné číslo, počet vzorků z výběru n, u nichž se připouští hodnota M. Vnitřní a vnější faktory ovlivňující růst mikroorg.v potravinách: nitřní faktory-vlast.potravin, pH, obsah vody a vodní aktivity aw (tělo mikroorg. z 80-90% H2O, na suchu ze sebe vylučují vodu=>osmot.tlak, destil.voda->nejvyšší hodnota vodní aktivity 1, aw potravin 0,99), oxidačně redukční potenciál (přístupnost kyslíku), obsah živin (hnilobné bak.-u potravin bohatých na bílkoviny, maso), antimikrobiální látky (chrání před kažením, rostlin.původu:silice, fenoly; v mléce a vejci lysozym), biologické struktury (skořápky, kůže, obaly semen, zabránění průniku); vnější faktory-v okolí potravin, teplota skladování (rozhoduje o množení psychrofil.org., i při teplotě -20C, termofilní přežívají tepelné ošetření (sterilace), spory bacilu, clostridium); vlhkost prostředí ( aw*100, sušení potraviny-nemnoží se org., skladování v 06*100); přítomnost plynů, přítomnost a aktivita mikroorg.
KONZERVACE POTRAVIN
-ovliv.vnitř.a vněj. Faktorů, prodlužování trvanlivosti potravin, usmrcení nebo omezení rozvoje mirkoorg.,
fyzikální metody: chlazení a mražení (nedochází k smrti ale k pozastavení růstu, mikrokrystalky:při rychlém mražení, nepoškodí mikroorg., při rozmražení rychlé množení, pomalé kvašení-velké krystaly:narušení mikroorg a potraviny); zahřívání (pasterace->ničí se vegetativ.formy, zůstávájí spory, konzervace kapalin, sterilizace->nad 100C, UHT->ultrazáhřev, mléko 140C na 1-2 sec.); snížení obsahu vody-sušení, sníž.obsah H2O, mikroorg.se nemnoží, lyofiltrace, vymražení v mraze a ve vakuu se vysušuje, účinné, na dlouho); vakuové balení (nepropustné, odsátý vzduch), filtrace (sterilizace kapalin, mikroorg.na filtrech); ozařování (UV-jde pouze na povrch, ne pod povrch, gama-ionizační i pod povrch do hmoty, sterilizace celková, maso, salmonela u drůbeže);
chemické metody: solení (NaCl=váže vodu, snižuje aw-nemnoží se mikroorg., 10-15%soli; NaNO3=maso a výr.z masa toxické, ve formě dusičnanů, mění se na dusitany, sterilizace, barva masa, proti clostridiím), uzení, proslazování (sacharosa aspoň 70%, kandované ovoce, sirupy), alkoholizování (16% přidat, biokonzervace->mikroorg.ho vytvoří z cukrů), použití chem.konzervačních látek (kyseliny, dusitany, oxid siřičitý).
indikátoři produkční kvality: poukazují na kvalitu, pokud jsou v potravě, tak ztrácí kvalitu=>kazí se, nebo mikroorg.zanechaly své metabolity; 1. přítomnost mikroorg.-clostridium (tvrdé sýry), BMK (pivo, víno), kvasinky (ovocné sirupy, majonézy, nízké pH), sporul.bakt. (konzervy). 2 přítomnost mikrobiálních metabolitů-kadaverin, putrescin (vakuové hovězí maso, při rozkladu bílkovin, proteolit.bakt.), histamin (rybí konzervy), etanol (ovocné šťávy), kys.mléčná (steril.zelenina, BMK), těkavé mastné kys.(máslo). Indikátoři bezpečnosti potravin-nemusí zkazit potravinu, styk s nežádoucím prostředím, patogeny-bak.fekál.zněčištění (E.Coli, koliformní bak., enterokoky, kolifágy, přežívají déle).
MIKROBIOLOGIE VODY
bakterie: a)obligátní – Chromobacterium, Flavobacterium, Desulfovibrio, Thiotix, Clostridium, b) půdní – Bacillus, Streptomyces, Corynobacterium, c) střevní – Enterobacteriaceae, Enterococcu, Clostridium. Saprobie = stupně znečištění vody a) oligosaprobní: pramenité vody, b) mezosaprobní: stř. a dol. Toky vod, c) polysaprobní: znečištěné, koupaliště
Indikátoři fekálního znečištění: koliformní bakterie (Citrobacter, Serrabis, Enterobacter, Escherichia, hynou při 37´C), fekální bakterie (E.Coli, hynou při 44´C), enterokoky (Enterococcus, vydrží mnohem déle); Indikátoři organického znečištění: mezofilní bakterie (hynou při 37´C), psychrofilní bakterie (hynou při 20´C).
PROBIOTIKA A PRBIOTIKA VE VÝŽIVĚ ZVÍŘAT
-probiotika=živé mikroorg., které jsou podávány s krmivem, příznivě ovliv.zdraví prostřednictvím zlepšení jejich střevní mikrobiální rovnováhy, laktobacily, bifidobakterie;
prebiotika=látky podporující růst probiot.mikroorg.v tráv.traktu, nestravitelné enzymy, insulin, fruktooligosacharidy;
synbiotika=kombinace probiotik a prebiotik, synergický účinek, sunar, jogurty
Mikroflora trávicího traktu
-E.Coli, Streptococcus, Bifidobacterium (mléč.strava), Bacteroides, Eubacterium, Peptococcaceae (pevná strava), pokles bifidobakterií ve stáří, bifidobakterie=špatně přežívají a kultivují
Nejčastěji používané mikroorg. jako probiotika pro zvířata: Enterococcus faecium M74 (dobré technolog.vlast., ze stolice lid.kojence), Enterococcus faecium SF68, Saccaromyces arevisiae (ovliv.bachor.metabol.), Bacillus sp., Bifidobacterium spp. Směsné kultury CE kultury (BRIOLACT, obsahy slepých střev)
Prebiotika pro zvířata: FOS (inulin) fructooligosacharidy-vysoký obsah fruktosy, GOS (Tos, SOS=sojové oligosacharidy)-galaktooligosacharidy-velký podíl galaktosy (mateř.mléko), laktulosa (izomezlaktozy, projímadlo), laktosa (štěpení mléč.cukru), MOS (oligosacharidy s manosou), XOS
Testování probiotických mikroorg.: adherence na střevní epitel, růstové schopnosti, odolnost vůči nízkému pH a žluči, autoagregační vlastnosti. Aplikace probiotik: lyofilizovaný prášek (zachování čisté kultury bakterií+vysušení mrazem), v pitné vodě, ve formě pasty (prasatům, selatům), aerosol. Potencionální účinky probiotik: větší odolnost proti infekč.onemocněním, zvýš.růst.vlast., zlepš.konverze krmiv, lepší trávení potravy, lepší vstřebávání živin, poskytnutí esenciálních živin, zvýš.produkce a kvality mléka a vajec, zvýš.kvality jatečně oprac.masa. Negativní účiky probiotik: drůbež (vole-laktobacily, enterokoky, nepřítomnost tlustého střeva), prasata, skot, domácí zvířata, ostatní. Použití probiotik pro drůbež: 1-denní kuřata ->probiotika, používání kultury: experimentálně hl.laktobacily, konkurenčně E. faecium, sníž.mortality prokázano hl. v chovech se špatnými podmínkami, vliv na užitkovost diskutabilní, podávání prebiotik-laktoza, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy. Použití probiotik pro prasata: podobné složení střevní mikroflory jako u drůbeže, v žaludku a tlustém střevě dominují laktobacily, počty bifidobakterií jsou nižší, častý výskyt clostridí, GOS (TOS), FOS. Použití probiotik pro přežvýkavce: u mladých zvířat laktobacily a bifidobakterie hl.proti průjmům a proti E.Coli O157 (patogenní, u lidí krvavé průjmy), u dospělých se osvědčilo podávání kvasinek Sacharomyces cerevisial. Použití probiotik u zvířat: nejúčin.použití pro mladá zvířata, ideál.objektem mladá drůbež, u hrabavých se zdá být FOS neúčinné, prebiotika bezpečná i netoxická (u lidí při překročení dávky průjmy), MOS=částeč.náhrada krmných antibiotik=>neplnohodnotné účinky
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY
základní kultury založeny na BMK, ost. Bakterie i mikroskopické houby; smetanová = není příliš kyselý, dobré aroma, dá se použít teplota okolo 20´C, většinou obsahuje 3 a více kultur, doba kultivace je 16-24 hodin, pH 4,2-4,7, Lactobacillus lactis, Leukonostoe mesenteroides; jogurtová = kultivace 42-45´C, 3,5-4,5 hodiny, pH 4,2-4,6, mléko by mělo mít sušinu 20-25%, Lactobacilluss deltrueckii subs. bulgaricus, Streptococcus thermophilus; acidofilní = teplota 37´C, 8-16 hodin, pH 3,5-4,2, kyselá chuť, Lactobacillus acidophilus
OSTATNÍ KULTURY
kefírová = nepoužívá se, pH 4,0-4,5, BMK a kvasinky žijí v symbioze, měly by se vyrábět v uzavřených nádobách, je perlivý, alkohol, není dlouhodobě skladovatelný, kvasí okolo 20´C; bifidobakterie = Bifidobacterium bifidum, B. animalit; kultura ABT = acidophilus, bifidus, thermophylus
MIKROBIOLOGIE KRMIV
Mikroflora rostlin
1. rhizosfera (Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas herbicola, bak.mléč.kvašení, plísně, sporul.tyčinky), 2. epifitní mikroflora (na povrchu rostlin, bak.mléč.kvašení, kvasinky, Pseudomonas herbicola, Erwinia herbicola)
Mikroflora sena
(čerstvá píce 70-80% H2O, seno 12-16% H2O; při přirozeném sušení – fermentace – aromatičtější seno, při umělém sušení méně aromatické ale plnohodnotnější; ztráty živin – v průběhu fermentace, při zpracování, obvykle 10%; Bacillus subtilis, spory plísní; samozahřetí sena – fyziolog.fáze, mikrobiolog.fáze 30-60C(90C), chem.fáze až 120C=>prevence usušení)
Mikrobiologie jadrných krmiv a směsí
-opt.vlhkost
Vloženo: 26.01.2011
Velikost: 195,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AMA08E - Základy mikrobiologie
Reference vyučujících předmětu AMA08E - Základy mikrobiologie
Reference vyučujícího prof. Ing. CSc. Vojtěch Rada
Podobné materiály
- ETA05E - Informatika - Taháky
- AGA13Z - Genetika se základy biometriky - Tahák varianty zkoušky
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - tahak
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - tahák
- ETA05E - Informatika - info-tahak
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie-tahak2.test
- AVA34E - Praktická anatomie koně - Tahák1
- AVA34E - Praktická anatomie koně - Tahák 2
- AVA34E - Praktická anatomie koně - Tahák 3
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikracka tahak
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - tahak
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 1
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 2
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 3
- AAA22E - Agroekologie - tahák
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 1
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 2
- AEA09E - Zoologie - tahák zoo 3
- ACA05E - Biochemie - tahák
- ACA05E - Biochemie - tahák 2
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahák ke zkoušce
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahák
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahák
- AAA11E - Základy bioklimatologie - taháky2
- AAA11E - Základy bioklimatologie - tahak
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - tahák
- AAA22E - Agroekologie - tahak
- AAA22E - Agroekologie - tahak
- AAA22E - Agroekologie - tahak
- AHA09E - Agrochemie - tahak
- AHA09E - Agrochemie - tahak
- AHA09E - Agrochemie - tahak
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - tahak
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - tahak
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - tahak
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - tahak
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AEA26E - Zoologie obratlovců - tahak
- AAA11E - Základy bioklimatologie - klima tahák
- AEA09E - Zoologie - tahak cast 1
- AEA09E - Zoologie - tahak cast 2
- AEA09E - Zoologie - tahak cast 3
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - Tahák
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - Tahák varianty
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - tahák grafy
- EEA77E - Ekonomika veřejného sektoru - tahák 2
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - prakticka mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie1_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie2_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie3_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie cviko posledni pokracovani
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie_2
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie_3
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie_4
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie 3přednáška
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie-přednášky
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Zaklady mikrobiologie
- AMA72E - Praktická mikrobiologie - Praktická mikrobiologie - přednášky
Copyright 2023 unium.cz. Abychom mohli web rozvíjet a dále vylepšovat podle preferencí uživatelů, shromažďujeme statistiky o návštěvnosti, a to pomocí Google Analytics a Netmonitor. Tyto systémy pro unium.cz zaznamenávají, které stránky uživatel na webové stránce navštívil, odkud se na stránku dostal, kam z ní odešel, jaké používá zařízení, operační systém či prohlížeč, či jaký má preferenční jazyk. Statistiky jsou anonymní, takže unium.cz nezná identitu návštěvníka a spravuje cookies tak, že neumožňuje identifikovat konkrétní osoby. Používáním webu vyjadřujete souhlas použitím cookies a následujících služeb: