- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
prakticka mikrobiologie
AMA06E - Praktická mikrobiologie
Hodnocení materiálu:
Vyučující: prof. Ing. CSc. Vojtěch Rada
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálPRAKTICKÁ MIKROBIOLOGIE
MIKROORGANISMY
Viry
Bakterie
Sinice
Některé houby
Některé řasy
Prvoci
ROZDĚLENÍ MIKROBIOLOGIE
virologie
bakteriologie
protozoologie
algologie
mykologie
obecná
systematická
aplikovaná
ROLE MIKROORAGNISMŮ V PŘÍRODĚ
v půdě, trávicím traktu
účast na koloběhu látek
koloběh biologických prvků, dusíku
koloběh uhlíku
koloběh síry
koloběh fosforu
PŘIZPŮSOBIVOST MIKROORGANISMŮ
oxidace anorganických látek
množení ve vysokých teplotách – až 115 °C
růst za nepřítomnosti O2
růst za vysokého tlaku
přežití nepříznivých podmínek – endospory, i stovky let
PRVOJADERNÍ - procaryota
nebuněčné – viry
nemají buňku, jen molekula nukleové kyseliny, obklopeno bílk. obalem
buněčné – bakterie
prokaryotická buňka, nemá pravé jádro, 1 chromozom v cytoplazmě
JADERNÍ – eucaryota
obsahují pravé jádro s jadernou membránou, několik molekul DNA
plísně , kvasinky, houby , prvoci
Rozdíly mezi prokaryotou a eukaryotou
jaderná membrána u prokaryoty
velikost ( eukaryota větší)
ER
chromozomy ( prokaryota 1 kruhový, eukaryota 1 lineární)
citlivost na antibiotika u prokaryoty
ZÁKLADNÍ ROZLIŠOVACÍ ZNAKY
Buněčná stěna – ANO bakterie, houby
- NE prvoci, sinice
Velikost: viry 20- 400 nm
bakterie 1 – 2 µm
houby 5 – 10 µm
prvoci 50 – 300 µm
VIRY
pouze paraziti
ŽIVOTNÍ CYKLUS BAKTERIOFÁGA
LYTICKÁ INFEKCE
vypuštěna nukleová kyselina, množí se – syntéza, vznikají nové viriony – uvolnění virionů – rozpad buňky
LYZOGENIE
kyselina se včlení do hlavního chromozomu – proces může přejít k lytické infekci
5 % lidského geonomu tvořeno viry, které se včlenily
člení se podle obalů ( ano/ ne), DNA/ RNA
retroviry – obsahují DNA, musí v napadené buňce syntetizovat svoji DNA
ANATOMIE BAKTERIÍ
buněčná stěna - a) G + ( gram) - modrofialová BS, silná, hl. složka peptidoglykan,
jednodušší stavba
b) G - - červená, tenká, složitá stavba, málo peptidoglykanu
některé bakterie tvoří spory – rody Clostridium, Bacillus ( vydrží i 6 hodin varu)
Dělení bakterií
koky
tyčinky
rovné
zakřivené
HOUBY
plísně – tvoří mycelium
kvasinky – jednobuněčné, netvoří mycelium, eukaryota, má buněčnou stěnu, jádro oddělené jadernou membránou, má mitochondrie ( dýchání) – ty připomínají bakterie stavbou ( teorie o zdomácnění mitochondrií jako bakterií v eukaryotické buňce), rozmnožují se pučením
pivní kvasinky jen nepohlavně
vinné pohlavně
PLÍSNĚ
význam:
větší odolnost v nepříznivých podmínkách
rostou pomaleji, ale téměř všude
lidské zdraví ( mykotoxiny v krmivech hosp. zvířat, mykozy u lidí)
výroba kyseliny citronové
produkce enzymů ( prací prášky)
produkce antibiotik
výroba potravin ( sýry, sojová omáčka, kumys – alkohol)
součást půdní mikroflóry
Metabolismus
KATABOLISMUS
štěpení složitějších látek na jednodušší – ŠKROB
uvolňuje se energie, kterou si živé oragnismy uchovávají jako např. ATP
ANABOLISMUS
- z jednoduchých látek vznikají složitější, energie dodávána ve formě ATP, vytvoří se ADP a energie ( důležité pro syntézu bílkovin)
KATABOLISMUS X ANABOLISMUS
ROZDĚLENÍ BAKTERIÍ PODLE ZDROJE C
autotrofní – využívají CO2 ( půdní, vodní bakterie)
heterotrofní – organické látky ( potravinové bakterie)
ROZDĚLENÍ BAKTERIÍ PODLE ZDROJE energie
chemotrofní – štěpení chemických vazeb
chemolitotrofní – zdroj CO2
chemoorganotrofní – organická podoba C
fototrofní – ze slunečního záření, světelné, látka podobná chlorofylu
fotolitotrofní
mixotrofní ( půda)
fotoorganotrofní
-mixotrofní – mění metabolismus v závislosti na tom, v jakém stavu je uhlík ( auto i hetero)
ROZDĚLENÍ BAKTERIÍ PODLE VZTAHU K O2
obligátně aerobní – potřebují O02, jinak smrt, Bacillus, Micrococcus
mikroaerofilní – vyžadují O2, ale v nižší koncentraci než je v atmosféře ( asi
6% koncentrace), Lactobacillus
fakultativně anaerobní – jak za přítomnosti, tak za nepřítomnosti O2, E.Coli
obligátně anaerobní – bez přítomnosti O2, jinak smrt, Clostridium
VLIV TEPLOTY NA RŮST BAKTERIÍ
psychrofilní – rostou při teplotě méně než 20°C, rod Pseudomonas (maso)
mezofilní – rostou nejlépe při 20-40°C, rod E.Coli
termofilní –rostou při teplotě nad 40°C, sirné bakterie, jogurtová kultura
KOLOBĚH BIOGENNÍCH PRVKŮ
ROZKLAD UHLÍKATÝCH LÁTEK
polysacharidy
↓
monosacharidy → FERMENTACE – kvašení za nepřítomnosti kyslíku, proces
nedokonalého rozkladu, energeticky málo výtěžný, konečné
produkty jsou organické kyseliny a látky, může vznikat CO2
↓
pyruvát
Krebsův cyklus
↓
dýchací řetězec → RESPIRACE – aerobní proces, produktem anorganické látky,
dokonalý rozklad, energeticky více výtěžný ( 20x)
↓
H2O + CO2
KVAŠENÍ
pravá
- MLÉČNÉ - koncovým produktem kyselina mléčná, kazí potraviny, ale
používá se i pro výrobu , dále ve střevní mikroflóře
homofermentativní – kys. mléčná, Lactobacillus, Streptococcus
heterofermentativní – kys. mléčná, octová, ethanol, CO2, Lactobacillus
brevis(salámy), Pediococcus ( kys. zelí)
- ALKOHOLOVÉ – kvasinky Sacharomyces ( pivo), Kluyveromyces (kefír)
- bakterie Zymomonas ( palmové a kokosové víno)
PROPIONOVÉ – Propionibacterium ( akné, zrání sýra)
MÁSELNÉ – Clostridium, tvoří trhliny sýra bez ok, hořknutí, kazí siláž, žluknutí
másla, botulotoxin
SMÍŠENÉ – E.Coli ( kys. mléčná, jantarová, mravenčí, ethanol, CO2, H2)
nepravá
OCTOVÉ – Acetobacter( k. octová), musí být z ethanolu
CITRONOVÉ – Aspergillus niger ( k. citronová), plíseň, potřebuje O2
nepravá kvašení nejsou v podstatě kvašení, probíhají za přítomnosti O2
MIKROBIOLOGIE VODY
Bakterie vody
obligátně vodní – Chromobacterium, Flavobacterium, Desulfovibrio, Thiotrix,
Clostridium
půdní – Bacillus, Streptococcus, Corynebacterium
střevní – Enterobacteriae ( E.Coli a další), Enterococcus, Clostridium
90% odumře, není schopno ve vodě přežít
SAPROBIE – stupeň znečištění vody
oligosaprobní = 101 – 103 bakt./ml - pramenité vody
mezosaprobní = až 105 bakt./ml – dolní toky řek
polysaprobní = více jak 106 bakt./ml – znečištěné vody
biologická spotřeba kyslíku → přímo úměrná výskytu organismů
Odpadní vody
splaškové – organické znečištění
průmyslové – toxické látky
Bakterie odpadních vod
městské – Pseudomonas, Zooglea
kravín – E.Coli
prasata – enterokoky, Clostridium, Bacteroides
Pitná voda
při dlouhodobém užívání nevyvolá žádné zdravotní potíže
HZ – hromadné zásobování= není definitivní počet lidí – kohoutky
IZ – individuální zásobování= studna RD
MH – mezná hodnota -= hodnota počtu mikroorganismů, která nemá být překročena
NMH – nejvyšší mezná hodnota = nesmí být překročena !!
Indikátoři
I fekálního znečištění
koliformní bakterie – nejdůležitější, Citrobacter. Serrabis, Enterobacter,
Escherichia, hynou při 37 °C
fekální bakterie – E.Coli, hynou při 44°C
en
Vloženo: 18.06.2009
Velikost: 179,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AMA06E - Praktická mikrobiologie
Reference vyučujících předmětu AMA06E - Praktická mikrobiologie
Reference vyučujícího prof. Ing. CSc. Vojtěch Rada
Podobné materiály
- AMA72E - Praktická mikrobiologie - Praktická mikrobiologie - přednášky
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie-tahak2.test
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie1_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie2_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie3_JA
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie cviko posledni pokracovani
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie_2
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie_3
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Mikrobiologie_4
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie 3přednáška
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie-přednášky
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Zaklady mikrobiologie
- AMA08E - Základy mikrobiologie - Kompletní tahák mikrobiologie
Copyright 2024 unium.cz