- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
hodnocení krmiv
AKA06E - Výživa zvířat
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Ing. CSc. Boris Hučko
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál( rozpadu ) alimentárního ( krmivového ) proteinu v bachoru,
nerespektování rozdílů ve využití dusíkatých látek, vstupujících do tenkého střeva.
Z uvedeného důvodu byl pro naše podmínky převzat francouzský systém PDI – protein skutečně stravitelný ve střevě. PDI, ve shodě se vztahem ( 3 ), tedy představuje sumu proteinu, přesněji aminokyselin ( Alimentárních i Mikrobiálních ), vstupujících do střeva, tzn. do prostoru, kde mohou být vstřebány a zvířeti dále k dispozici na pokrytí záchovné a produkční potřeby .
P D I = P D I A + P D I M ( 3 )
Velikost PDIA ( proteinu stravitelného ve střevě alimentárního původu) je dána nedegradovatelností ( nerozbouratelností ) bílkovin v bachoru a jejich stravitelností v tenkém střevě. Tvorba mikrobiálního proteinu a odvozeně i PDIM je však závislá na dalších faktorech, především bohatosti krmivového zdroje na :
degradovatelný protein, který je nosičem základního stavebního elementu - dusíku ( N ),
fermentovatelné organické živiny, jako rozhodujícího zdroje energie ( E ).
Z uvedených důvodů ( závislost mikrobiální syntézy na zdroji dusíku a energie ) je třeba rozlišovat pojmy :
a./ PDIMN - protein stravitelný ve střevě mikrobiálního původu, jehož výše syntézy je limitována ( při dostatku energie ) zdrojem dusíku,
b./ PDIME - protein stravitelný ve střevě mikrobiálního původu,jehož výše syntézy je limitována ( při dostatku dusíku ) zdrojem energie.
Parametry PDIMN a PDIME se počítají podle speciálních rovnic na základě znalosti obsahu dusíkatých látek v krmivu, jejich degradovatelnosti v bachoru, účinnosti přeměny na mikrobiální protein, množství fermentovatelné hmoty a předpokládané výtěžnosti a stravitelnosti mikrobiálních bílkovin.
Každé krmivo pro přežvykavce musí být proto charakterizováno dvěma hodnotami, a to prostřednictvím PDIN a PDIE, pro které platí vztahy ( 4 ) a ( 5 ) .
P D I N = P D I A + P D I M N ( 4 )
P D I E = P D I A + P D I M E ( 5 )
Nižší z hodnot ( PDIN nebo PDIE ) vyjadřuje skutečnou výživnou hodnotu, zatímco vyšší představuje hodnotu potenciální, které je možno dosáhnout kombinací s vhodným krmivem. Při výpočtu hodnoty PDI krmné dávky jsou PDIN a PDIE jednotlivých krmných komponentů surarizovány odděleně. Vyšší hodnota PDIN signalizuje potřebu snížení příjmu krmiv se snadno degradovatelným proteinem v krmné dávce. Je-li naopak vyšší PDIE je nutné zařadit krmiva opačného charakteru .
Energetické hodnocení
Přeměny energie ( chemicky vázané sluneční energie v živinách krmiv na mechanickou, tepelnou, popř. jinou formu chemicky vázané energie ) jsou v živém organismu společným rysem všech metabolických procesů, vedoucích k úhradě energetických potřeb zvířete.Zdrojem energie pro zvířata jsou organické ( energetické ) živiny přijatého krmiva ( dusíkaté látky, tuk, vláknina a bezdusíkaté látky výtažkové ), ze kterých je energie uvolňována v průběhu trávicích pochodů. Ta je ukládána v makroergických vazbách ATP ( adenosintrifosfátu ) a využívána na záchovu a produkci. Přes zdánlivou dokonalost živočišných organismů, je účinnost utilizace ( využití ) energie na jednotlivé činnosti značně rozdílná, někdy až překvapivě nízká. Příkladně, využitelnost metabolizovatelné energie se pohybuje v rozpětí :
10 – 20 % na tvorbu plodu,
40 – 60 % na růst,
60 – 65 % na laktaci,
70 – 80 % na záchovu,
téměř 100 % při stressu.
Z fyziologického hlediska, v souladu s tabulkou č. x2, se energie třídí na :
brutto energii – zahrnující celkovou chemickou energii krmiva ( spalné teplo ), která byla z organických živin uvolněna při dokonalém spalování v kyslíkové atmosféře kalorimetru. Zvířetem nebývá nikdy zcela využita. Její hodnoty se pohybují na 1 kilogram dusíkatých látek kolem 23,9 MJ, u tuku – 39,7 MJ, vlákniny – 20 MJ a u BNLV přibližně 17,4 MJ,
stravitelnou energii – vyjadřovanou z brutto energie, prostřednictvím koeficientu stravitelnosti energie ,
metabolizovatelnou energii – odvozenou od stravitelné energie po odpočtu energie moči a plynů. Poměr metabolizovatelné energie ku brutto energii ( ME / BE ) se nazývá metabolizovatelnost ( q ) energie, která.rozhoduje o využitelnosti energie,
netto energii – představující zbývající množství energie po odpočtu všech metabolických ( tepelných ) ztrát.
Tabulka č. x2 : Zdroje energie a její třídění ve výživě zvířat
O R G A N I C K É Ž I V I N Y
Dusíkaté látky
Tuk
Vláknina
B N L V
Spalné teplo organických živin
B r u t t o e n e r g i e - B E
Energie výkalů
Energie strávených organických živin
S t r a v i t e l n á e n e r g i e - S E
Energie moči a plynů
Využitelná - disponibilní energie organických živin
M e t a b o l i z o v a t e l n á e n e r g i e - M E
Tepelné
ztráty
Energie záchovy a produkce
N e t t o e n e r g i e - N E
Systémy energetického hodnocení krmiv, používané v tuzemsku i ve světě, vycházejí ze dvou základních principů :
a./ Netto energie , tj. energie, která je zadržena ( projevuje se ) v těle nebo produkci,
b./ Metabolizovatelné energie, tj. energie, kterou má zvíře k dispozici na pokrytí svých energetických potřeb.
Klasickým představitelem prvého principu byla škrobová jednotka ( ŠJ ). Jednalo se o jednotku, vyjadřující energetickou produkční hodnotu organických živin krmiva, odpovídající tukotvorným účinkem 1 kilogramu stravitelného škrobu. Její hodnota představovala 9,868 MJ netto energie., což bylo odvozeno od toho, že 1 kg stravitelného škrobu ( podaný nad záchovnou potřebu ) vyvolal u dospělého zvířete tvorbu tuku ve výši 248 gramů. Pozdější poznatky energetického metabolismu ukázaly, že systém škrobových jednotek podhodnocoval objemná krmiva a nadhodnocoval jadrná krmiva. Nepřesnost systému se ještě prohlubovala směrem od přežvykavců, k monogastrům.
Představitelem jednotky, vycházející z disponibilní energie, byly veškeré stravitelné živiny ( VSŽ ). Ty byly první metodou hodnocení biologického účinku krmiva, v němž množství stravitelných živin představovalo výpočetní základ ke stanovení energetické hodnoty krmiva. Přes tento nesporný progres, vývoj poznání ukázal, že vyčíslení míry potenciální energie krmiva prostřednictvím stravitelné či metabolizovatelné energie je přehlednější a pro vyjadřování energetických potřeb zvířete i logičtější.
Tabulka č. x3 : Vývoj používaných energetických jednotek
Polygastrická zvířata
Monogastrická zvířata
Skot
Ovce
Kozy
Koně
Prasata
Drůbež
ŠJ
ŠJ
ŠJ
ŠJ
ŠJ
ŠJ
VSŽ
ME
NEL, NEV
NEL
NEL
SEk
MEp
MEN
Energetická hodnota krmiva ( kJ / kg ) vychází z konkrétního obsahu živin v krmivu ( g / kg ) a počítá se s pomocí rovnic, odvozených z bilančních pozorování u jednotlivých druhů zvířat. Příkladně, množství stravitelné energie pro koně se zjišťuje podle rovnice ( 6 ), metabolizovatelné energie pro prasata ze stravitelných ( S ) živin podle rovnice ( 7 ), metabolizovatelné energie pro drůbež, korigované na dusíkovou ( N ) rovnováhu pro drůbež, dle rovnice ( 8 ), metabolizovatelné energie pro psa, podle rovnice ( 9 ) a stravitelné energie pro králíky podle rovnice ( 10 ).
SEk pro koně = 11100 + 3,8 . NL + 18,4 . Vláknina – 0,2 . Vláknina . Vláknina ( 6 )
MEp pro prasata = 21 . SNL + 37,4 . STuk + 14,4 . SVláknina + 17,1 . SBNLV ( 7 )
MEN pro drůbež = 15,51 . NL + 34,31 . Tuk + 16,69 . Škrob + 13,01 . Cukr ( 8 )
ME pro psa = 14,7 . NL + 35,4 . Tuk + 14,8 . BNLV ( 9 )
SE pro králíky = 17,79 . NL + 27,04 . Tuk + 4,96 . Vláknina + 13,71 . BNLV ( 10 )
Nové poznatky o metabolismu energie u přežvýkavců, spolu se zjišťovanými rozdíly mezi skutečnou a vypočtenou užitkovostí zvířat, vedly k náhradě škrobových jednotek systémem netto energie laktace ( NEL ) a netto energie výkrmu ( NEV ). Tento systém ( na rozdíl od ŠJ ) respektuje rozdílné využití metabolizovatelné energie pro různé druhy produkce, zohledňuje koncentraci energie v krmné dávce a umožňuje provádět korekci na úroveň výživy.
Jednotky energetického hodnocení krmiv pro přežvýkavce ( NEL,NEV )se zjišťují korekcí metabolizovatelné energie, dle obecného vztahu ( 11 ), takto :
NEL ( NEV ) = ME . ( korekce koeficientem utilizace na záchovu a produkci ) ( 11 )
Koeficient účinnosti utilizace ( využití ) metabolizovatelné energie na záchovu i tvorbu mléka ( kl ) je popsán regresní přímkou ( 12 ), rovnice k propočtu NEL má tvar ( 13 ), rovnice ( 14 a 15 ) slouží k výpočtu potřebných vstupních parametrů, tj. BE a ME z objemných krmiv.
kl = 0,463 + 0,24 . ME /BE ( 12 )
NEL = ME .
Vloženo: 26.06.2009
Velikost: 115,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujících předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujícího Ing. CSc. Boris Hučko
Podobné materiály
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 8b.Statisticke hodnoceni variability kvantitatvnich znaku
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - Hodnocení jatečných prasat
- AKA06E - Výživa zvířat - 5. hodnocení N-látek
- AKA06E - Výživa zvířat - 3. hodnocení stravitelnosti živin
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - hodnocení laktace
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - hodnocení zevnějšku
- AKA06E - Výživa zvířat - 3._hodnoceni_stravitelnosti_zivin
- AKA06E - Výživa zvířat - 5._hodnoceni_N-latek
- AKA06E - Výživa zvířat - hodnocení krmiv
- AKA06E - Výživa zvířat - system hodnoceni krmiv
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - hodnoceni kvality zivota
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - hodnoceni_kvality_silazi_Ib
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - zakladni hodnoceni sena
- AQA07E - Jakost a zpracování živočišných produktů - Hodnocení jakosti živočišných potravin
- AKA06E - Výživa zvířat - krmiva
- AKA06E - Výživa zvířat - konzervace a skladování krmiv
- AKA06E - Výživa zvířat - JADRNA KRMIVA STATKOVA
- AKA06E - Výživa zvířat - krmiva
- AKA06E - Výživa zvířat - krmivaII
- AKA06E - Výživa zvířat - objemna a koncentrovana krmiva
- AKA06E - Výživa zvířat - princip stanoveni zivin v krmivech
Copyright 2024 unium.cz