- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálhmot. před zabitím x 100
(použití v masném průmyslu, v %)
Jatečná výtěžnost ideální = mrtvá hmotnost za tepla /čistá hmot. před zabitím -obsah zažívacího traktu x 100
(%)
Výtěžnost tuku = hmotnost tuku /čistá hmotnost před zabitím x 100
(%)
IV. Aparativní zpeněžováIV. Aparativní zpeněžování
Základní pojmy:
Kvalita jatečného těla - je dána podílem jatečných partií, jejich tkáňovým složením, jakostí a výživnou hodnotou masa a tuku.
Podíl masa - procentuální podíl hmotnosti masa ze všech částí jatečně opracovaného těla kromě hlavy, nožiček, ocásku. Masem se rozumí červená příčně pruhovaná svalovina, zjištěná při detailní jatečné analýze.
Podíl hlavních masitých částí (HMČ) – procentuální podíl hmotnosti kýty, krkovičky, pečeně a plecka bez tukového krytí z hmotnosti jatečné půlky za studena
Aparativní zpeněžování
Prasata se zatřiďují do jednotlivých tříd jakosti na základě:
- mrtvé hmotnosti,
- podílu masa,
- kategorie či pohlaví.
Třídy jakosti při zpeněžováTřídy jakosti při zpeněžování
SEUROP
• S - nad 60 % lib. s.
• E - 55 - 59,9 %
• U - 50 - 54,9 %
• R - 45 - 49,9 %
• O - 40 - 44,9 %
• P - méně než 40 %
jatečně opracované tělo
60 až 120kg
• N - jat. oprac. těla do
59,9 kg včetně
• T - nad 120 kg
• Z - zmasilé prasnice a
řezanci
• H - hubené prasnice a
řezanci
• K - kanci a kryptorchidi
Stanovení podílu masa
Metody:
• dvoubodová - menší jatečné provozy,
- pomocí elektrického nebo optického měřítka se zjišťuje výška svaloviny a sádla na jedné z půlek v linii půlícího řezu,
• s pomocí přístrojové techniky (aparativní)
- vpichovací sondy,
- ultrazvukové snímače.
Dvoubodová metodaDvoubodová metoda:
• pomocí elektrického nebo optického měřítka se zjišťuje výška svaloviny a sádla na jedné z půlek téhož těla v linii půlícího řezu,
• při výpočtu se vychází z rovnice:
Y = 76,6722 - 1,0405 M2 - 0,002004 S2 + 9,0151 In (M/S)
kde: Y - podíl svaloviny v %,
S - výška sádla včetně kůže v mm,
M - výška svaloviny v mm,
In - přirozený logaritmus.
Aparativní – přístrojová technika:
• výška svaloviny a sádla se zjišťuje na jedné z půlek téhož těla paramediálně od linie půlícího řezu.
Princip zjišťování rozměrů:
• reflexe světelného paprsku (vpichovací sonda),
• ultrazvuk (snímač).
Protokol (vystavuje se po zatřídění)
Musí obsahovat:
• adresu dodavatele
• adresu kupujícího
• datum porážky
• pořadové číslo poráženého kusu
• přejímací hmotnost (mrtvou hmotnost)
• výšku svaloviny a sádla v mm
• podíl svaloviny v %
• obchodní třídy
• jméno (kód) hodnotitele
• ukazatel kvality
Fat-O-Meater
Hennessy GP4
PG 200
US-Porkitron
Zpeněžovací přístroje
UltUltrameater rascenner
Sonda kontroly vpichu
Označení jatečného trupu
AutoFom
tomografie
Vloženo: 15.08.2009
Velikost: 43,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Reference vyučujících předmětu 4 - chov2Podobné materiály
- 1 - Chov - Zootechnika
- 2 - chov - Zootechnika
- 3 - chov - Zootechnika
- 4 - chov - Zootechnika
- 5 - chov - Zootechnika
- 6 - chov - Zootechnika
- 7 - chov - Zootechnika
- 8 - chov - Zootechnika
- 1 - otazky - Zootechnika
- 2 - otaz - Zootechnika
- 3 - otaz - Zootechnika
- 1 - chov - Zootechnika
- 2 - chov2 - Zootechnika
- 3 - chov2 - Zootechnika
- 5 - chov2 - Zootechnika
- 6 - chov2 - Zootechnika
- 7 - chov2 - Zootechnika
- 8 - chov2 - Zootechnika
- 9 - chov2 - Zootechnika
- 10 - chov2 - Zootechnika
- 1 - Poznavacka2 - Zootechnika
- 2 - p2 - Zootechnika
- 3 - p2 - Zootechnika
- 4 - p2 - Zootechnika
- 5 - p2 - Zootechnika
- 6 - p2 - Zootechnika
- 7 - p2 - Zootechnika
- 8 - p2 - Zootechnika
- 9 - p2 - Zootechnika
- 10 - p2 - Zootechnika
- 11 - p2 - Zootechnika
- 12 - p2 - Zootechnika
- 13 - p2 - Zootechnika
- 14 - p2 - Zootechnika
- 15 - p2 - Zootechnika
- 16 - p2 - Zootechnika
Copyright 2024 unium.cz