- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálPřehled plodin:
Pšenice – Středozemí: Sýrie, Palestina
Ječmen – Himaláje, Afrika
Kukuřice – Amerika (Mexiko) – všechny odrůdy kukuřice byly již hotové než bílý člověk vkročil do Ameriky
Fazole – Mexiko
Rýže – Indie, Čína
Cukrová třtina – Indie, Indonésie
Vinná réva – Zakavkazko
Rajčata
Kaučuk, čokoláda – Brazílie
Brambory – Jižní Amerika (Chille, Peru, Bolívie)
42° jižní šířky – ostrov Chiloe (brambory, které pěstujeme)
Rostliny mají mnohem více chromozomů (než člověk)
Fotosyntéza (rovnice)
6CO2 + 6H2O --- 6O2 + C6H12O6
Rostliny jsou autotrofní – dokáží si vyrobit energii z toho co dostanou ze vzduchu, ze země, z vody.... (sami).
Kukuřice
vypouklé zrno – kukuřice setá tvrdá, potraviny, krmení
koňský zub – pouze krmná
obecná (pukancová) – popcorn
cukrová – zavařování, vařený klas, svraštělá
cizosprašná (vlastnost kukuřice) – je opýlená jinou rostlinou
Pšenice
jednozrnka, dvouzrnka – primitivní, už se nepěstují
ozimé, jarní – kulturní
pšenice jarní – na jaře se seje, sklízí se v létě téhož roku
pšenice ozimá – na podzim se seje, v létě dalšího roku se sklízí
„jarovizace“ – období nízkých teplot nutné pro vytvoření kvalitního základu vzrostlých kvítků v kláscích
pšenice obecná setá
Ječmen
dvouřadé formy – potraviny, slad (pivo!!!); je placatý
víceřadé formy – 4 a 6 řadé (potraviny, krmné obilý)
slad – několikrát namáčené zrno v určitých intervalech, naklíčí (pšenice, žito, tritikale, nahý oves – zrnko bez přisedlých obalů, kořínky i vzrostlý vrchol rostou z jedné části semínka; ječmen, pluchatý oves – mají přisedlé obaly, kořínky rostou z jedné části, vrchol musí podrůst pod obalem na druhou stranu, kde vyrazí)....
Oves
- ovesné vločky (z nahého ovsa)
Žito
- při pohledu do klasu zelená zrníčka čouhají z klasu, pod klasem není chlupaté
Tritikale
- nažloutlá zrníčka, je chlupaté
Řepka olejná
kořenový krček – měl by mít po přezimování 8 a více mm v průměru a minimálně 8 listů s délkou do 25 cm
kutikula – chrání rostlinu proti nepříznivým vlivům („voskový povrch“)
Hořčice bílá
palčivé chuti, nemá kutikulu, je světle zelená, celá rostlina je jemně chlupatá
Mezní teploty
heřmánek -40°
kmín -30°
pšenice -20°
řepka -18°
ozimý ječmen -16°
ozimý mák-10°°
Obiloviny
skupina patří do čeledi lipnicovité – trávy
Pšenice
jednozrnka, dvouzrnka – primitivní pšenice, už se něpěstují
pšenice tvrdá – těstoviny
pšenice obecná – ozimé (bez osiny) a jarní formy (s osinou)
pšenice „špalda“ – pěstuje se v ekologickém zemědělství, je nevýnosná (za 2. světové války Hitler pěstování zakázal); má přirostlé květní obaly – musí se loupat
Žito
chlebové obilí (60% žita, 40% pšenice)
při pohledu do klasu zelená zrníčka čouhají z klasu, pod klasem není chlupaté
„lepek“ – způsobuje, že se těsto dá péct
Žitovec (tritikale)
kříženec žita a pšenice
má vlastnosti žita i vlastnosti pšenice
má vynikající krmné vlastnosti pro hospodářská zvířata
obilky čouhají z klasu jako u žita, ale jsou žluté, pod klasem je chlupaté
Ječmen
dvouřadá forma (jarní sladovnický ječmen)
Oves
nahý (ovesné vločky, musí se loupat) – větší, mohutnější obilky
setý (krmení – koně, musí se loupat – pluchatá obilka)
nedokáže uložit všechny asimiláty do zrna – energeticky bohatá sláma, hodně bílkovin
Kukuřice
získáváme nekrystalický cukr, olej (z kukuřičných klíčků)
Čirok
zrnový – kulatá obilka, stažená lata, převážně jako potravina pro lidi
cukrový – černá lesklá podlouhlá obilka, má 8-9% glukózy (získáváme alkohol a cukr)
metlový, technický – dříve se z něj dělaly rejžáky
Proso
prosná kaše
Pseudocereálie
nepatří do čeledi trav lipnicovité, ale mají obdobné složení zrna
Laskavec
vhodný pro bezlepkovou dietu, často v musli tyčinkách
z Jižní Ameriky (indiáni)
Merlík Chillský
Jižní Amerika (indiáni)
Pohanka
ze slupek se dělají zdravotní polštáře
Odnožování obilnin
z obilky jdou primární kořínky (časem odumírají)
z odnožovací uzliny jdou sekundární kořínky
Stavba obilky
vnitřek – zásobní látka je škrob
SEMENÁŘSTVÍ
Semenářská terminologie:
Odrůda
soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnosti, které se při reprodukci zachovávají
Rozmnožovací materiál
osivo a sadba, tj. semena určená k výsevu, hlízy, oddenky, cibule a jiné části rostlin sloužící k rozmnožování, včetně výpěstků získaných z buněčných a tkáňových kultur
Kategorie rozmnožovacího materiálu:
Kategorie
Symbol
Základní
Předzákladní
SE1, SE2, SE3
Elita
E
Certifikovaný
1. generace
C1
2. generace
C2
Standardní
S
Obchodní
O
Směsi - odrůdové, druhové
--
Udržovací šlechtění
šlechtící postup zachovávající vlastnosti odrůdy, kterým se zabezpečuje základní rozmnožovací materiál odrůdy
Biologická hodnota semen
hodnota osiva vyplývající z genetických vlastností odrůdy, modifikovaná podmínkami prostředí a agrotechnikou při množení osiva. Jejím projevem je výnosový potenciál o
Vloženo: 26.04.2009
Velikost: 303,22 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Reference vyučujících předmětu ARE01E - Speciální fytotechnikaPodobné materiály
- AGE01E - Chov zvířat I. - Cvičení
- EAE02E - Ekonomicko matematické metody II. - Vypracovaná cvičení
- EAE03E - Matematika pro ekonomy - Cvičení
- EEE02E - Ekonomika agrárního sektoru PaA - Cvičení
- EJE05E - Obchodní právo - Cvičení - Pikola
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Cvičení
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Cvičení - Kří·
- ESE15Z - Statistika I. - PAA - Cvičení - SPSS
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Cvičení - Šánová
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Cvičení
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - 4. cvičení
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - 5. cvičení
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Cvičení
- EJE04Z - Občanské právo - 1.cvičení
- EJE04Z - Občanské právo - 3.cvičení
- EJE04Z - Občanské právo - 4.cvičení
- EJE04Z - Občanské právo - 5.cvičení
- ETE03E - Informatika II. - Cvičení
- ETE03E - Informatika II. - Cvičení
- EEE02E - Ekonomika agrárního sektoru PaA - 1. cvičení
Copyright 2024 unium.cz