- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
otazky_ke_zkousce
AKA06E - Výživa zvířat
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálZnáte něco z historie výživy, čím přispěli k rozvoji disciplíny, příkladně M.V.Lomonosov, A.L.Lavoisier, F.P.Magendie, J.von Liebig, A.Thaer, O.Kellner. Dovedete definovat základní výživářské pojmy ?
Lomonosov: zákon zachování hmoty
Lavoisier: zdrojem E může být cokoliv
Magendie:
Liebig: zákon minima (limitem výkonnost organismu je živina vyskytující se v potravě v nejmenším množství)
Thaer:
Kellner:
Krmivo: potravina-zkonzumovatelný substrát obsahující stravitelné a využitelné látky
Živina: chemicky definovatelná látka, kterou tělo využívá k zachování existence a dosažení produkce
Výživná (nutriční) hodnota: představuje živinový a energetický potenciál krmiva nebo potraviny (závisí na obsahu živin, E a dalších látek; fyzikálních a chemických parametrech; dietetických a specifických vlastnostech)
Stravitelnost živin: rozštěpitelnost a vstřebatelnost živin v trávicím ústrojí, rozhoduje o sumě dostupných živému organismu
Využitelnost živin: upotřebitelnost živin v těle
Konverze živin: spotřeba či přeměna živin na produkci
Na schématu popište systém živinového složení krmiva dle Weendské analýzy, uveďte jednotlivé funkce živin, pojednejte o energetických živinách
KRMIVO = sušina + voda
SUŠINA = organické živiny + minerální látky
ORGANICKÉ ŽIVINY = celkové sacharidy + tuk + dusíkaté látky(proteiny)CELKOVÉ SACHARIDY = BNLV(nestrukturální sacharidy-cukr, škrob, pektin..) + vláknina(strukturální sacharidy)
vláknina= NDF(neutrálně detergentní vláknina) = hemicelulózy + ADF(celulóza+lignin=acidodetergentní vláknina)
Energetické živiny: zdroje E; organické sacharidy, lipidy, bílkoviny v nadbytku, některé organické sloučeniny-alkohol, kyseliny)
Stravitelnost živin krmiva, co to je ?, jak se stanovuje, rozdíl mezi skutečnou a bilanční stavitelností, co všechno ovlivňuje stavitelnost živin krmiv od jejich výroby až po vlastní zkrmení, v jakém rozpětí se pohybuje stravitelnost živin u skotu a prasat
Stravitelnost živin: stravitelná=živina nevyloučená výkaly
Strávená živina = živina přijatá krmivem – živina vyloučená ve výkalech
Bilanční stravitelnost (zdánlivá) =vyjadřujeme KSb-koeficient stravitelnosti= bilančně strávená živina/živina krmiva * 100
Skutečná stravitelnost: beru v úvahu skutečně strávenou živinu i živiny metabolického původu-z trávicích šťáv atd..KSsk=skutečně strávená živina (živina v krmivu-celkový obsah živin ve výkalech-živina metabolického původu)/živina krmiva*100
Co to je a co ovlivňuje nutriční hodnotu krmiv a potravin, co to je využitelnost živin, porovnejte ji se stravitelností
Nutriční (výživová) hodnota krmiva: živinový a energetický potenciál krmiva nebo potraviny
Ovlivňuje ji: obsah živin, E a dalších látek; fyzikální a chemické parametry; dietetické a specifické vlastnosti
Využitelnost živin: upotřebitelnost živin v těle-kolik ze vstřebaných živin se skutečně využije
Př.: 70% stavitelnost živin (70:100)
36% využitelnost strávených živin (25:70)
Rozdíly ve složení rostlin a živočichů, objasněte jak lze stanovovat denní potřebu živin či energie u živočichů, jaký je rozdíl mezi stravitelnou a využitelnou živinou, co to je negativní stravitelnost
Živina R(zrno obilovin) Ž(libové maso)
Voda 14% < 73%
Protein (N*6,25) 10% < 20%
Tuk 2% < 6,5%
BNLV 68% > 0,2%
Vláknina 3% > 0!!!
Popeloviny 3% > 0,3%
Krmivářské dělení celkových sacharidů, jejich vlastnosti, způsob stanovení, co to je ADF a NDF ?
Princip stanovení sušiny, co to je sušina, význam, výskyt v krmivech – kontrastní rozdíly, denní přibližná potřeba sušiny u základních druhů hospodářských zvířat
Princip laboratorního stanovení vody v krmivech, doba stanovení, význam a zdroje vody ve výživě, při jakém obsahu vody je krmivo dlouhodobě skladovatelné, potřeba vody pro zvířata
Pojednejte o příjmu krmiv zvířaty, druhové zvláštnosti, regulace příjmu, zvláštnosti chuti u zvířat,čím je vhodnost krmiv pro jednotlivé kategorie a druhy zvířat
Co víte o vstřebávání a transportu živin, mechanismus regulace vstřebávání, za jakých podmínek se živina může vstřebat do těla, v jaké vazbě je vstřebávání , stravitelnost a využitelnost živin.
Co ovlivňu
Vloženo: 10.01.2010
Velikost: 52,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujících předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujícího doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Podobné materiály
Copyright 2024 unium.cz