- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál5. Zpeněžování mléka
Doc. Ing. Kateřina Kovářová, Ph.D.
ZPENĚŽOVÁNÍ MLÉKA
1. Situace na trhu s mlékem
• Světová produkce mléka celkem se podle výhledů v období let 2008-2017
má zvýšit na 802 milionů tun.
Nejvýznamnější producenti mléka na světě: EU, Indie, USA, Čína, Pákistán
• Produkce a užití mléka v ČR (2007):
• průměrný stav dojnic 409,8 tisíc kusů,
• průměrná roční dojivost 6548,3 l/ks,
• průměrná denní dojivost 17,94 l/ks,
• CZV 8,37 Kč/l,
• průměrný obsah tuku 3,88%,
• průměrný obsah bílkovin 3,37%.
• Stavy skotu: celkem 1 391tis ks
z toho: krávy celkem 565 tisíc ks
z toho dojné 409 tisíc ks
• CZV 7,46 Kč (říjen 2008)
• Celková domácí spotřeba 244,6 kg/obyvatele/rok bez hodnoty másla
(sýry, ostatní mléčné výrobky, tvaroh, konzervy) máslo 4,2 kg/obyvatele/rok
2. Průměrné složení kravského mléka (hmotnostní %)
Mléko (100%)
• Voda (88%)
• Sušina (12%) bílkoviny (3,1%) kasein (2,5%)
syrovátkové bílkoviny (0,6%)
sacharidy (4,6%) laktóza (4,6%)
jiné sacharidy (0,01%)
lipidy (4,6%)
hormony
enzymy
pigmenty
vitamíny rozpustné v tucích
rozpustné ve vodě
jiné látky
• Minerálie (0,7%) mikroelementy
makroelementy
ZPENĚŽOVÁNÍ MLÉKA
ZPENĚŽOVÁNÍ MLÉKA3. Druhy mléka
• Mléko albuminové - je mléko všežravců, jednoduchým žaludkem. U těchto
druhů mléka tvoří albumin a globulin nejméně třetinu obsahu mléčných
bílkovin. Sem patří např. mléko kobylí, oslí, hroší, sloní.
• Mléko kaseinové - má nejméně 75 % kaseinu z celkového podílu mléčných
bílkovin. Je to mléko býložravců, především mléko kravské, dále ovčí, kozí,
buvolí, velbloudí, sobí a lamí.
Všechny druhy mléka jsou z hlediska výživy ideální potravinou obsahují velké
množství živin, a to ve velmi příznivém poměru. Také biologická hodnota
mléka je velmi vysoká pro obsah většiny vitamínů a dalších látek.
Ze zdravotního hlediska mléko: vysoký obsah vápníku, posiluje imunitní
systém, prevence vysokého tlaku, srdečnímu infarktu a zvýšené hladině
cholesterolu.
• Ovčí mléko
Na rozdíl od kravského mléka obsahuje více tuku, bílkovin a vápníku.
Množství pevných látek je až jeden a půl krát větší, z toho bílkovin je téměř
dvakrát více než u kravského mléka. Složení ovčího mléka je však kolísavé a
závisí na plemeni, individualitě ovce a je také velmi ovlivněno laktačním
obdobím. Ovčí mléko má lehce nažloutlou barvu, mírně natrpklou příchuť.
Je bohaté na vitamíny, zejména A.
• Kozí mléko
Má oproti kravskému více tuku, větší obsah bílkovin, zejména kaseinu a
minerálních látek, výživná hodnota je vyšší. Kozí mléko je má bílou barvou a
slabě zatrpklou příchutí. Záleží na plemenu, a na individuálních vlastnostech
zvířat, tak také na způsobu chovu, zejména na hygienických poměrech.
ZPENĚŽOVÁNÍ MLÉKA
4. Intravitální vlivy na složení a vlastnosti mléka:
a) vlivy vnitřní - plemenná příslušnost, doba laktace, věku dojnice, říje, apod.
b) vlivy vnější - výživa, dojení, prostředí, pohybu, apod..
• Vliv plemenné příslušnosti
Plemenná příslušnost může mít značný vliv jak na množství, tak na složení
mléka. Všeobecně lze říci, že plemena s vyšší produkcí mléka mají v mléce
méně tuku i bílkovin. Plemenná příslušnost může ovlivňovat i další vlastnosti
mléka, zejména technologické. (velikost tukových kapének, složení mléčného
tuku, obsah bílkovin).
• Vliv doby laktace
V první fázi laktace před porodem a určitou dobu po porodu produkuje mléčná
žláza tzv. kolostrum (mlezivo). Kolostrum je určeno pro první výživu mláděte
a svým složením i smyslovými vlastnostmi se dosti odlišuje od mléka. Je to
hustá, intenzivně žlutá až žlutohnědá tekutina, někdy zrnité konzistence.
Má slanou příchuť, při vaření se sráží. Někdy bývá označováno jako nezralé
mléko. U krávy trvá průměrně 300 - 310 dní, se mění v jednotlivých stadiích
množství mléka, složení již méně. Po porodu většinou dojivost stoupá,
maxima dosahuje ve 4 a 5 týdnu po otelení. Za 3 měsíce po porodu se
objevuje pokles, zpočátku mírný, později rychlejší.
• Vliv věku
Vliv věku dojnice se uplatňuje spíše na množství mléka než na jeho složení.
Dochází pouze k nepříliš výraznému poklesu tučnosti a ostatních složek
sušiny se zvyšováním množství produkovaného mléka. Kráva dává maximum
mléka zhruba ve věku sedmi až osmi let.
ZPENĚŽOVÁNÍ MLÉKA• Vliv říje
Vliv říje nebývá pozorován. Pouze u citlivějších dojnic může říje vyvolat
úbytek mléka a změny ve složení, zejména výkyvy v obsahu tuku, které trvají
asi tři dny.
• Vliv výživy
Výživa působí na produkci mléka jak kvantitativně, tak kvalitativně. Krmivo
ovlivňuje množství a tučnost mléka. Jednostranná výživa nebo nedostatečná
kvalitativní skladba se projevuje na množství a složení mléka. Mléčný tuk
může i převzít charakteristické vlastnosti tuku krmiva dojde k nežádoucím
změnám smyslových vlastností tuku. Některá krmiva zkrmená ve větším
množství mohou způsobovat tzv. vady mléka. Přítomnost chuťově a aromaticky
nevhodných látek v krmivu zhoršuje chuť a vůni mléka.
• Vliv dojení
Počet dojení za den se odráží i v množství a tučnosti mléka. V praxi se dojí jen
dvakrát denně, protože třikrát denně se vyplatí jen u vysoce produkčních krav.
Častější dojení má také příznivý vliv na zdravotní stav vemene. Důležitý je i
způsob dojení a šetrné zacházení s dojnicí.
• Vliv prostředí
Z vlivu prostředí jsou nejdůležitější klimatické vlivy, zejména teplota. Vysoká
teplota obvykle snižuje mléčnou produkci. Nižší teplota, náhlý pokles snižuje
dojivost, přitom však stoupá tučnost.Také nadmořská výška, zejména její větší
změny při přesunech zvířat, vyhánění na výše položené pastvin.
ZPENĚŽOVÁNÍ MLÉKA
• Vliv onemocnění
Při těžším onemocnění mohou být změny složení a vlastností mléka ta
Vloženo: 23.02.2011
Velikost: 86,85 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz