- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
brožura
EHA07E - Sociologie venkova a zemědělství
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Ing. Pavla Varvažovská
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálPOTRAVIN NEJVYŠŠÍ KVALITY?
Evropa se skládá z mnoha regionů s různými pod-
mínkami pro zemědělskou produkci. V každém
z nich se užívají specifické výrobní metody a tradiční
kuchařské postupy. Evropští i zahraniční spotřebitelé
vykazují zvýšený zájem zejména o kvalitu těchto
potravin a EU ji významným způsobem podporuje.
Evropská unie zajišťuje kvalitu potravin mnoha
způsoby. Uplatňuje například opatření na pod-
poru jejich bezpečnosti a hygieny, jasná pravidla
pro označování výrobků, ustanovení o zdraví zvířat
a rostlin a dobrých životních podmínkách zvířat,
provádí kontrolu reziduí pesticidů a přísad v potra-
vinách a poskytuje informace o nutričních hod-
notách. Používá rovněž přísné monitorovací a kon-
trolní systémy a zajišťuje efektivní fungování jednot-
ného evropského trhu.
Kvalita je klíčem k úspěchu
Evropa je známá rozmanitostí svého zemědělství a svých zemědělských produktů,
která vyplývá z jejího přírodního prostředí a zemědělských postupů, které se vyvíjely
po staletí. Vyhlášené kuchařské umění společně s jídlem a pitím je důležitou součástí
kulturní identity evropských národů a regionů. Hlavní výhodou zemědělství EU je
vysoká kvalita získávaných produktů.
13
STÁLÁ SNAHA O ZLEPŠENÍ
Stále více spotřebitelů je připraveno si za zaručenou
kvalitu připlatit, pokud uvidí, že za své peníze dostáva-
jí přidanou hodnotu. V jednotném evropském trhu,
který čítá 454 milionů spotřebitelů, SZP zaručuje
možnost jasně odlišit pravé produkty od napodobe-
nin, aby zákazníci nebyli klamáni. Členské státy mají
v rámci SZP možnost uplatňovat opatření, včetně
finančních pobídek, která podporují zemědělce, aby
se dobrovolně účastnili národních programů nebo
programů Společenství zaměřených na zlepšení
a zajištění kvality zemědělských produktů.
Snahy o zvýšení kvality potravin byly vždy součástí
SZP. Již v 80. letech se vytvářely normy pro
označování kvality vína, které později doplnila pra-
vidla uplatňovaná v odvětví olivového oleje, ovoce
a zeleniny. Nyní jsou tyto snahy ještě významnějším
prvkem zemědělské politiky. Příklady konkrétních
opatření jsou:
• systémy identifikace hovězího dobytka a pravidla
pro označování masa, které umožňují zpětné do-
hledání informací o původu masa a jeho cestě na
pulty obchodů;
• finanční pobídky zemědělcům v rámci politiky roz-
voje venkova určené na zlepšení kvality produktů;
• zvláštní podpora přechodu na ekologické
ze mědělství.
14
Výjimečná povaha a kvalita některých produktů
je spojena s místem, kde byly vyrobeny, a rovněž
s užitými výrobními postupy. Spotřebitelé a trh s potra-
vinami věnují zeměpisnému původu potravin a jejich
dalším charakteristickým rysům stále větší pozornost.
EU si je této skutečnosti vědoma, a zavedla proto trojici
označení kvality.
Loga Protected Designations of Origin (PDO),
tedy chráněná označení původu, a Protected
Geographical Indications (PGI), chráněná zeměpisná
označení, se udělují zemědělským produktům nebo
potravinám se silnou vazbou na určitý region nebo
místo. Výrobek označený logem PGI se vyznačuje
zvláštními vlastnostmi nebo pověstí, jež se pojí k určité
oblasti, kde se zároveň uskutečňuje alespoň jedna
z fází procesu výroby. Příkladem mohou být „Clare
Island Salmon“, „Arancia Rossa di Sicilia“ a „Dortmunder
Bier“. Takto označovány a opatřeny logem PGI mohou
být pouze lososi z ostrova Clare u Irska, krvavé
Ochrana těchto známek kvality přináší tyto výhody:
• garantují spotřebitelům původ výrobku a použití
určitých výrobních metod;
• představují účinné obchodní sdělení, že dané výrobky
mají vysokou přidanou hodnotu;
• podporují venkovské podniky ve výrobě kvalitních
výrobků a chrání jejich označení proti nespravedli-
vému napodobování.
Do června roku 2004 zaregistrovala Unie na 700
zeměpisných označení, označení původu a zaručených
tradičních specialit. Na trhu EU je navíc chráněno
okolo 2000 zeměpisných označení vín a alkoholických
nápojů pocházejících z EU a třetích zemí.
pomeranče ze Sicílie a pivo z oblasti kolem německého
Dortmundu, jež splňují zvláštní požadavky na kvalitu.
Logo PDO označuje vlastnosti, které výrobek získá jen,
je-li vyroben v určitém prostředí a na základě doved-
ností výrobců v regionu, k němuž se váže. Výrobky
s logem PDO proto musí být ve všech fázích vyrobeny
v dané oblasti. Příkladem jsou „Huile d’olive de Nyons“,
„Queijo Serra da Estrella“ a „Shetlands lamb“, tedy oli-
vový olej z proslulé oblasti Nyons ve Francii, sýr ze Serra
da Estrella v Portugalsku a jehněčí z Shetlandských
ostrovů ve Velké Británii, jež přesně splňují požadavky
pro používání těchto označení a udělení loga PDO.
Logo Traditional Speciality Guaranteed (TSG), tedy
zaručená tradiční specialita, označuje výrobky se
zvláštními vlastnostmi připravované z tradičních přísad
nebo za použití tradičních metod výroby. Patří mezi
ně finský chléb „Kalakukko“, španělská šunka „Jamón
Serrano“ a belgické pivo „Kriek“.
ZVLÁŠTNÍ PRODUKTY MAJÍ ZVLÁŠTNÍ CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY
15
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Ekologické zemědělství je výrobní metodou, která
zachovává strukturu půdy a její úrodnost, podporu-
je vysoký standard dobrých životních podmínek
zvířat a vyhýbá se používání syntetických pesticidů,
herbicidů, chemických hnojiv, urychlovačů růstu (jako
jsou hormony a antibiotika) a geneticky modifiko-
vaných organismů. Zemědělci používají výrobní po-
stupy, které pomáhají udržovat ekosystémy a snižují
znečištění. V rámci ekologického zpracování potravin
lze kromě toho používat jen velmi omezené množství
přísad a zpracovatelských prostředků.
Pravidla EU garantují autentičnost produktů ekolo-
gického zemědělství, ať už jsou produkovány kdeko-
liv, a zajišťují, aby označení ekologických produktů
skutečně odpovídalo užitým postupům jejich produk-
ce. Označení termínem „ekologický“ a jeho ekviva-
lenty v ostatních jazycích je ze zákona vyhrazeno
pouze produktům ekologického zemědělství. To dává
spotřebitelům jistotu o kvalitě a spolehlivosti ekolo-
gického výrobku, který kupují.
Ekologické zemědělství v EU je jedním z nejdynamičtěji
rozvíjejících se odvětví. V roce 2002 obhospodařovalo
150 000 zemědělských podniků přibližně 4,4 mili-
onu hektarů půdy, což představuje 3,3 % celkové
zemědělské plochy. Mnoho zemědělců se v rámci
programů rozvoje venkova připojilo ke společným
plánům na podporu přechodu k ekologickému
zemědělství.
Lepší informovanost spotřebitelů o metodách výro-
by potravin a otázkách životního prostředí přispěla
k rychlému růstu ekologického zemědělství.
Logo EU „Organic farming“ (ekologické zeměděl-
ství) používají zemědělci produkující ekologické
potraviny dobrovolně. Toto označení vypovídá o tom,
že:
• nejméně 95 % složek výrobku bylo získáno ekolo-
gickou cestou;
• produkt odpovídá předpisům pro úřední kontrolu a
• nese označení výrobce, zpracovatele nebo prodejce
a název nebo kód kontrolního orgánu.
t&,
0-0
(*$,² ;&. % -45
7¶t
16
5.
Mezi rozmanitostí přírodního prostředí a zemědělskými
postupy existuje mnoho vazeb. Řada cenných
biotopů v Evropě se zachovává díky rozsáhlému
zemědělskému obhospodařovávání, na němž závisí
přežití řady živočišných druhů žijících ve volné přírodě.
Na druhé straně může mít zemědělství na přírodní
zdroje i negativní dopad. V důsledku nevhodných
zemědělských postupů a způsobů využití půdy může
dojít ke znečištění, roztříštění biotopů a úbytku rostlin
a živočichů. Politiky EU, zejména opatření v rámci SZP,
se proto stále více zaměřují na otázku ničení životního
prostředí a s ním souvisejících rizik a snaží se motivovat
zemědělce, aby se více podíleli na ochraně životního
prostředí a údržbě krajiny.
Aspekty týkající se životního prostředí začaly do
zemědělské politiky pronikat počátkem 80. let.
Od té doby se SZP stále více přizpůsobovala cílům
udržitelnosti a dnes se kromě jiného snaží pomo-
ci zemědělství obstát ve všech jeho společenských
úlohách, kterými je produkovat bezpečné a zdravé
potraviny, přispívat k udržitelnému rozvoji venkova
a chránit a zlepšovat stav obhospodařovaných oblastí
a jejich biologickou rozmanitost. Důležitým krokem
pro EU bylo rovněž vytvoření společných pravidel
pro schvalování geneticky modifikovaných organismů
v zemědělství.
Péče o krajinu
Polovina rozlohy EU se využívá
k zemědělství, což samo o sobě podtrhu-
je význam daného odvětví pro přírodní
prostředí EU. Zemědělství a příroda
se navzájem významným způsobem
ovlivňují. Zemědělství po staletí přispívalo
k vytváření a zachování nejrůznějších
cenných polopřirozených biotopů, které
dnes určují ráz významné části krajiny na
celém území EU a jsou domovem širokého
spektra rostlin a živočichů.
17
AGROuniF6BAENVIROMENTÁLNÍ OPATŘENÍ
EU podporuje agro-environmentální programy již od
roku 1992, kdy byly zavedeny. Tyto programy motivu-
jí zemědělce, aby zajišťovali environmentální služby,
které přesahují běžně uplatňované správné zemědělské
postupy a základní právní normy. Zemědělcům, kteří
dobrovolně písemně stvrdí svůj závazek uplatňovat
pravidla agro-envirometálního zemědělství po dobu
alespoň 5 let (případně déle, v závislosti na přínosu
z hlediska životního prostředí), může být vyplacena
finanční podpora. Členské státy mají povinnost nabíd-
nout zemědělcům možnost se do takových programů
zapojit, což samo o sobě vyjadřuje politickou důležitost,
která je uvedeným programům přikládána.
Čistější životní prostředí
EU se snaží přispět ke zlepšení životního prostředí tím, že:
• nabízí finanční pomoc, která by měla podpořit zlepšení životního prostředí, například snížením počtu
chovaných zvířat na hektar půdy, ponecháním okrajů polí ladem, zakládáním rybníků nebo jiných
biotopů či vysazováním stromů a křovin, tedy podnikáním kroků, které přesahují běžně uplatňované
správné zemědělské postupy;
• přispívá na pokrytí nákladů na ochranu přírody;
• důsledně požaduje, aby zemědělci, chtějí-li uplatnit nárok na přímé finanční subvence, dodržovali záko-
ny o ochraně životního prostředí (a zákony týkající se veřejného zdraví a zdraví zvířat a rostlin) a starali
se o svou půdu.
Geneticky modifikované organismy a zemědělství EU
Právní předpisy EU týkající se geneticky modifikovaných organismů byly zavedeny na počátku 90. let.
V následujících letech byly rozšířeny a upřesněny. EU také zavedla zvláštní právní předpisy na ochranu
zdraví občanů a životního prostředí (a zároveň vytvořila jednotný trh v oblasti biotechnologie). Předtím,
než je jakýkoli geneticky modifikovaný organismus či produkt, který takový organismus obsahuje (jako
jsou kukuřice, olejka či mikroorganismy), uveden na trh, musí projít schvalovacím řízením, v jehož rámci
jsou případ od případu posouzena rizika, která daný produkt představuje pro lidské zdraví a životní
prostředí.
18
6.
vislosti s epidemií BSE a případem krmiv kontami-
novaných dioxiny. Účelem bylo zajistit, aby právní
předpisy týkající se bezpečnosti potravin byly co
nejpodrobnější a aby spotřebitelé byli co nejvíce
informováni o případných nebezpečích a opatřeních,
která byla přijata ve snaze tato rizika minimalizovat.
Otázkou bezpečnosti potravin je třeba se zabývat již
v zemědělských podnicích. Pravidla EU proto platí
od samého počátku procesu produkce až po dodání
produktu konečnému spotřebiteli, bez ohledu na to,
zda je původem z EU nebo je dovážen odjinud.
Strategie EU v oblasti bezpečnosti potravin zahrnuje
čtyři důležité prvky:
• pravidla bezpečnosti potravin a krmiv;
• nezávislé a veřejně dostupné odborné poradenství;
• prosazování pravidel a kontrolu postupů;
Jak zachovat důvěru spotřebitelů
v bezpečnost potravin
BEZPEČNOST POTRAVIN
Evropští spotřebitelé si žádají bezpečné a zdraví
prospěšné potraviny. Úkolem EU je tedy zajistit, aby
jídlo, které jíme, mělo pro všechny občany stejně
vysokou kvalitu. Snaha o lepší bezpečnost potravin
tu panuje již delší dobu, zásadní zlom však nastal
v reakci na ostře sledované kauzy z 90. let v sou-
SZP se změnila nejen proto, aby reflekto-
vala vývoj v zemědělství, ale také v reakci
na měnící se požadavky společnosti jako
celku. K těmto změnám patřil zvýšený
zájem o hygienu a bezpečnost potravin
a dobré životní podmínky zvířat. SZP
a politiky EU byly v dané oblasti od 90. let
značně posíleny.
19
• právo spotřebitele na vlastní výběr na základě
úplných informací o původu a složení potravin.
Bezpečnost potravin neznamená, že budou všechny
potraviny stejné. Ačkoli je systém zaručující jejich
bezpečnost pro všechny země EU společný, umožňuje
užití různých výrobních postupů a zpracování podle
národních tradic.
ZDRAVÍ A DOBRÉ ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ZVÍŘAT
Mají-li být potraviny bezpečné, musí být zdravá
i zvířata, z nichž pocházejí. Jednou z priorit EU
je proto ochrana zdraví zvířat pomocí správných
veterinárních postupů a prevence vzniku epidemií
nakažlivých nemocí, jako jsou kulhavka a slintavka,
prasečí mor nebo ptačí chřipka. Pokud již epidemie
vypukne, je pozorně sledována a jsou přijímána
opatření proti jejímu rozšíření. Aby se zabránilo
případnému proniknutí nemocných zvířat do potra-
vinového řetězce, musí živočišné produkty předtím,
než je povolen jejich dovoz či uvedení na trh v EU,
splňovat přísné veterinární předpisy.
Stále více evropských spotřebitelů se zajímá o otáz-
ku dobrých životních podmínek zvířat chovaných
pro maso, vejce a mléčné produkty. V rámci politiky
EU existuje zásada, že by zvířata neměla být vy-
stavována utrpení či bolesti, které nejsou nezbytně
nutné. Tato zásada je obsažena i v rámci pravidel
o podmínkách chovu slepic, prasat a hovězího dobyt-
ka a podmínkách převozu a usmrcování zvířat, které
jsou průběžně aktualizovány podle nejnovějších
vědeckých poznatků a patří k nejpřísnějším na světě.
Výzkumy prokazují, že je-li se zvířaty dobře zacházeno
a mají-li možnost žít v přirozených podmínkách, jsou
zdravější a produkují lepší potraviny. Psychický stres
(způsobený např. chovem, převozem či porážkou
v nevhodných podmínkách) se může nepříznivě pro-
jevit nejen na zdraví zvířete, ale i na kvalitě masa.
PŘÍNOS SZP
Zajištění bezpečnosti potravin a vysokého standardu
dobrých životních podmínek zvířat není jen otázkou
právních předpisů. Dodržování norem sice přináší
prospěch celé společnosti, může ale pro zemědělce
znamenat značné náklady. SZP jim proto nabízí
finanční pobídky, které umožní dosáhnout v daných
oblastech zlepšení.
20
7.
Více než polovina obyvatel 25 členských
států EU žije ve venkovských oblastech,
které pokrývají 90 % území Unie. Rozvoj
venkova je proto nesmírně důležitou
oblastí politiky. Zemědělství a les-
nictví jsou obory s největším využitím
půdy a jako takové mají pro venkovská
společenství zásadní význam. Jsou zákla-
dem jejich silné sociální struktury, eko-
nomické životaschopnosti i dobré správy
přírodních zdrojů a krajiny.
Řada výzkumů veřejného mínění v EU-15 i nových
členských státech jasně potvrdila, že evropským
občanům záleží na zachování živého a udržitelného
venkova.
Venkov a krajina jsou místem, kde lidé bydlí, pracu-
jí a cestují a kde nacházejí životně důležité zdroje,
jako je voda a půda, na níž pěstují plodiny a chovají
hospodářská zvířata. Tvář krajiny proto odráží činnost
těch, kdo v ní žijí. Lidé vždy utvářeli krajinu podle svých
potřeb – stavěli silnice, mosty, domy a pracoviště.
I různé zemědělské činnosti proto vytvářejí různé typy
krajiny. Vznikají pastviny, pole pro pěstování plodin,
sady, olivové háje či vinice.
VÍCE PROSTŘEDKŮ NA ROZVOJ VENKOVA
Reforma SZP z roku 2003 s sebou přinesla i zásadní
posílení politiky rozvoje venkova snížením přímých
plateb větším zemědělským podnikům a věnováním
získaných prostředků na opatření zaměřená na rozvoj
venkova.
LEADER+
Důležitým opatřením je např. iniciativa Leader+, která
zachovává vzestupnou hierarchii a je založena na
principu partnerství soukromého a veřejného sektoru.
Její náplní je společné financování projektů rozvoje
venkova z prostředků EU, vlád členských států a sou-
kromých subjektů. Jejím hlavním cílem je umožnit
místním společenstvím vybrat si a financovat tako-
vé projekty, které nejlépe vyhovují danému prostředí
a budou dlouhodobým přínosem. Iniciativa Leader+
navíc podněcuje zavádění nových metod udržitelného
rozvoje venkova, které, budou-li sdíleny v rámci celé
EU, mohou dalece přesáhnout rámec původního pro-
jektu a příznivě ovlivnit či podpořit politiku rozvoje
venkova.
V dnešní době je zemědělců méně než dříve, ti však
nepracují sami. K tomu, aby vyprodukovali, zpraco-
vali a prodali své produkty, využívají služeb celé řady
různých podniků. Dodatečným zdrojem příjmu jsou
jim často příjmy z agroturistiky – z tzv. prázdnino-
vých farem nebo obchodů, které tyto farmy provozují.
Dané služby je však možné poskytovat pouze, pokud
Pomoc venkovským
společenstvím
21
zemědělci zatraktivní okolí svých podniků a budou
jednat v zájmu životního prostředí. I rodi
Vloženo: 24.06.2009
Velikost: 1,36 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz