- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálVarinta A
- + - - - + + - - -
+ + + + + -
- - - + -
- + + +
- - + - -
- + + + +
- + + + -
8.1. imobilizace
= příjem látek živými mikroorganismy z půdního roztoku a jejich zabudování do buněk. Výsledkem je nárůst biomasy ( počet buněk či jejich hmotnosti )
Při nedostatku konkurence s rostlinami, při nadbytku živiny jednoznačně pozitivní.
Výrazný vliv ve vazbě C.
Optimální poměry : C:N 25 : 1
C:P 100 : 1
C:S 400 : 1
Širší poměr znamená výraznějši imobilizaci.
8.2. sulfurikace
= oxidace redukovanějších sločenin S
H2S --- S --- S2O3 --- SO4
Aerobní proces, nejčastěji.
Původci : sirné bakterie – Thiobacillus
Význam : zpřístupnění S organismům, okyselení půd, podíl na zvětrávání mateční horniny.
8.3. úplná aerobní respirace
= úplná mineralizace širokého spektra C látek ( mono-, di-, polysacharidy, tuky, uhlíkaté skelety org.sloučenin )
( hydrolysa – glykolýza – redukce puryvátu – Krejsův cykls – dýchací řetězec )
Produkty :
Významný zdroj CO2 v ŽP.
8.4. humínové kyseliny
= silně kondenzované, tmavě hnědé až černé, aromat.sl., amorfní, koloidní, vysoká sorbce, hydrofilní, nejcenější sl. humusu, ( 800 – 4000 huáty pol. rozkladu )
8.5. samočištění
= přirozená eliminace alochtonních (kontaminujících) mikroorganismů
Princip : konkurence o živiny a o prostor
Rozhodující faktor : komplexní aktivní mikroflora
Stimulace : agrotechnika - pH, vlhkost, aerace, organické hnojení
8.6. mezofilní bakterie
= se středními nároky na vlhkost,živiny, půdní rci, kyslík, ne po 10stupňů,optimum 20-40
8.7. nitratace
= NO2 + O2 --- NO3 + E
Původci : Nitrobacter, Nitrococcus
8.8. mléčné kvašení
= kvasný pochod, při nemž bakterie vytvářejí z hrozn. cukru kyselinu mléčnou
=
homofermentativní, heterofermentativní.
Požadavky : anaerobní ale vždy fermentace ( chybí cytochromy ), mezofilní, acidoresistentní, náročné na prostředí, zdroj C, zdroj N, vyžadují růstové látky – vitaniny.
Původci : (bakterie mléčného kvašení ), Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus – fekal. znečistění, probiotika, Pediococcus – mléko
Význam : mléko a mléčné výrobky, živočichové – trávící trkt, nepotogenní, konzervace- siláž,
probiotika, výroba k. mléčné
8.9.
9. napište 5 vlastností, které ovlivňují vznik humusu.
a) přísun organické hmoty
Hlavní zdroje OH - kořen.exudáty (1300-1600 kg/ha), pol.rozkladu 1-3 dny, zdroj E
odumřelé kořínky (1000-1300 kg/ha), pl.rozkl.1-3 týdny, zdroj E,M
odumřelé rostliny (3500-4000 kg/ha), pol.rozkladu 6-40 měsíců, zdroj E, M
org.hnojiva, močůvka 3-5 dnů, kejda 3-6 týdnů, hnůj 3-6 měsíců, kompost 10-40 měsíců
odumřelý edafon – pol rozkladu –dny
b) vnější podmínky
- teplota = optimální mesofilní podmínky, nižší t zpomaluje proces, vyšší t urychluje
humifikaci, vzniká kvalitní humus v menším množstv
Vloženo: 22.04.2009
Velikost: 55,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz