- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
traveniPF
AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. DrSc. Jiří Cibulka
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálPraktická fyziologie - trávicí soustava
1
Funkce trávicí soustavy
příjem potravy
trávení potravy
–mechanické
–chemické
vstřebávání (resorbce) živin
exkrece nepotřebných látek
Trávení
Dutina ústní
–rozmělnění potravy
– promíchání se slinami
jícen
– polknutí
žaludek
– promíchání se žaludeční šťávou
– mechanické zpracování
tenké střevo
– rozklad živin střevní a pankreatickou
šťávou
–vstřebávání živin
tlusté střevo
– resorbce vody a minerálních látek
konečník
Regulace trávení
Nervová
–senzorická podslizniční pleteň
–motorická podslizniční pleteň
koordinace aktivity nejbližšího okolí
–CNS
Humorální
–parakrinní hormony
gastrin, sekretin, pankreozymin
–hormony žláz svnitřní sekrecí
Trávení
Dutina ústní
–rozmělnění potravy
– promíchání se slinami
jícen
– polknutí
žaludek
– promíchání se žaludeční šťávou
– mechanické zpracování
tenké střevo
– rozklad živin střevní a
pankreatickou šťávou
–vstřebávání živin
tlusté střevo
– resorbce vody a minerálních látek
konečník
příjem potravy
mechanické zpracování
enzymatické trávení (S, A)
zuby (řezáky, špičáky, třenové zuby,
stoličky)
jazyk
slinné žlázy (příušní, podčelistní,
podjazyková)
Trávení v dutině ústní
Příjem potravy
Dráždění potravního centra
Vliv smyslových orgánů
přijem potravy
– pysky - E
– jazyk - B, Ov, Cp, S
– zuby- masožravci, Ov, Cp
příjem tekutin
– reflexní děj
– podtlak v dutině ústní - nasávání
–sací reflex mláďat
Praktická fyziologie - trávicí soustava
2
Regulace příjmu potravy
HYPOTALAMUS - centrum hladu a
nasycenosti, centrum žízně
MOZKOVÁ KŮRA
Vliv vnitřních faktorů
glukóza, MK, AK, teplota, endokrinní žlázy (TSH,
ACTH, STH, progesteron)
Vliv vnějších faktorů
vzruchy z receptorů tráv. ústrojí
pachové vlastnosti krmiva
Jazyk
příčně pruhovaná svalovina ve třech
směrech
vícevrstevný dlaždicovitý epitel
sliznice s papilami
– houbovité (a)
– ohrazené (b)
– nitkovité (c)
– lístkovité (d)
a b
podpůrné buňky
nerv
• posun potravy (zachycení)
• sídlo chuti
•péče o srst
chuťové buňky
c
•chuťové pohárky v epitelu
•houbovitých
•ohrazených
•lístkovitých papil
Slinné žlázy a sliny
velké slinné žlázy
–příušní - serózní (1)
–podčelistní - seromucinózní (2)
– podjazyková - mucinózní (3)
drobné slinné žlázy(4, 6)
produkce:
–prodloužená mícha
– sympatikus -
stimulace produkce
husté, vazké
– parasympatikus
řídké
stimulace produkce
Složení slin
anorganické látky
– voda 99 - 99,5 %
– soli K
+
, Na+, Ca
2+
, Mg
2+
, Cl
-
, NH
3
-
, sírany
organické látky
–mucin, α-amyláza, lysozym, močovina,albuminy,
globuliny,
buněčné elementy
– leukocyty (slinná tělíska)
– epitelové buňky
aglutinogeny A, B
Sliny - pH a produkce
pH slin
H 5,6 - 7,6
B8 -9
S 7 - 8
A6-7
Produkce slin
H 0,5 - 1,5 l/24
hod
B 25 - 60 l/24 hod
S 10 - 15 l/24 hod
A 7 - 25 ml/24 hod
pH, produkce a složení slin závisí na přijaté potravě
Trávení
Dutina ústní
–rozmělnění potravy
– promíchání se slinami
jícen
– polknutí
žaludek
– promíchání se žaludeční šťávou
– mechanické zpracování
tenké střevo
– rozklad živin střevní a
pankreatickou šťávou
–vstřebávání živin
tlusté střevo
– resorbce vody a minerálních látek
konečník
Praktická fyziologie - trávicí soustava
3
Polykání
Polykání
–hltanová
–jícnová
– kardiální
– zastavuje se dýchání
Centra v prodloužené míše
–spoluúčast- nerv trojklanný,
jazykohltanový, podjazykový, bloudivý
Trávení
Dutina ústní
–rozmělnění potravy
– promíchání se slinami
jícen
– polknutí
žaludek
– promíchání se žaludeční šťávou
– mechanické zpracování
tenké střevo
– rozklad živin střevní a
pankreatickou šťávou
–vstřebávání živin
tlusté střevo
– resorbce vody a minerálních látek
konečník
Žaludek
• epitel
•žlaznatý
• bezžlaznatý
• hladká svalovina
(3 směry)
•seróza
Česlo (cardia)
dno (fundus)
tělo (corpus)
vrátník (pylorus)
Žaludek
H
ca
S
E
B
• jednoduchý (Ca, H)
• složitý (E, S)
• složený (B, O, C)
Stavba stěny žaludku
žlaznatý epitel- žlázky
kardiální- hlen
fundální - HCl, pepsinogeny
pylorické- hlen, gastrin
hlavní b.
krycí b.
vedlejší b.
kardiální
fundální
pylorické
• buňky hlavní - pepsinogeny
•krycí buňky - HCl
• vedlejší - mucin
Žaludeční šťáva
H
2
O, mucin
HCl
– pH= 1,5 - 4
Kationty a anionty
–Na
+
–K
+
–Mg
2+
–HPO
4
2
enzymy
–Pepsiny
–Chymozin
– Ureáza
– Lipáza
Gastroferrin
–vstřebávání Fe
2+
Vnitřní faktor
– resorpce B
12
Praktická fyziologie - trávicí
Vloženo: 17.06.2009
Velikost: 1,87 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz