- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
co tam bude
ATA05E - Pícninářství a pastvinářství
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Jiří Mrkvička
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálHlavní jeteloviny VOJTĚŠKA SETÁ, JETEL LUČNÍ
vojtěška (kořenový krček): těsně nad zemí, kořenová kontrakce(zatahuje)
JL: krček při povrchu půdy, hůře přezimuje
plazivý - 3 formy + k čemu:
1) Trifolium repens–var. giganteum (obrovský):bohatě olistěný, vysoký výnos, nejnáročnější, dočasné porosty na O.P.
2) Trifolium repens –var. hollandicum (holandský):výnosnější, vyšší nároky na pěstování, méně vytrvalý, pastviny, louky, JTS
3) Trifolium repens –var. silvestre (lesní): nižší vzůst, husté porosty, vytr.pastevní, extenz.
JL: planý
Setý- raný(diploidní- více N látek, více voděrozp.cukrů, nižší obsah suš, pomaleji dřevnatí a tetraploidní) a pozdní
rozdělení jetelovin: 2)Rozdělení základních a doplňkových jetelovin
1) ZÁKLADNÍ JETELOVINY ROD TOLICE (Medicagosp.)
VOJTĚŠKA SRPOVITÁ, VOJTĚŠKA PROSTŘEDNÍ, VOJTĚŠKA SETÁ, JETEL LUČNÍ
2) DOPLŇKOVÉ (BAREVNÉ) JETELOVINY
JETEL PLAZIVÝ (BÍLÝ)
Formy jetele plazivého:
1) Trifolium repens–var. giganteum (obrovský)
2) Trifolium repens –var. hollandicum (holandský)
3) Trifolium repens –var. silvestre (lesní)
VIČENEC LIGRUS JETEL ZVRHLÝ, ŠTÍROVNÍK RŮŽKATÝ, JETEL NACHOVÝ,
3)SPECIÁLNÍ: ÚROČNÍK, ČIČORKA
základní pícní tráv: JM,JV,KL,SŘ,BL
nejranější a nejpozdnější tráv: nejranější srha, nejpozdnější bojínek
4 doplňkové trávy - ne pýr! OV, KR, KČ, LL, PL, PV
které druhy trav a jetelovin se hodí pro pastviny? Jeteloviny: JP, JZ, ŠR,
trávy: JV, BL, SŘ, KČ, KL, PV, LL,
jetelovinotrávy - rozdělení + př.
Podle zařazení jeteloviny do směsí rozlišujeme.
1)Vojtěškotrávy BVO a ŘVO
2) Štírovníkotrávy
3) Vičencotrávy
4) Jetelotrávy
konzervace - klasická konzervace 20-30% suš. Sečení, řežání, skladování, udusání, fólie, 6-8 týdnu-papání: SILÁŽ je objemné krmivo konzervované v anaerobních podmínkách kyselinou mléčnou (požadovaný obsah sušiny je 270 –330 g. kg-1)
Silážování a senážování je nejběžnější způsob konzervace čerstvé až silně
zavadlé píce v anaerobním prostředí s pH 3,8-5,2, 35%
-správné zhutnění krátké řezanky píce v silážním prostoru (silážní věže, žlaby)
-konzervovaná píce je stabilizována:
-kyselinou mléčnou, která je produktem mléčného kvašení
-případně pomocí chemických či bakteriálních přísad¨
SENO-sušení
rozdělení jednoletých pícnin: II. Jednoleté pícniny (7,34 % zo.p.):
1) Kukuřice (5,95 %)
2) Ostatní jednoleté pícniny (1,39 %) –zelená hmota, silážní drtě (SD), krycí plodiny víceletých pícnin
a) krmné obilniny –oves, žito, pšenice, ječmen, triticale
b) krmné luskoviny –bob, hrách, vikve, sója
c) brukvovité pícniny –řepka, hořčice, kapusta aj.
d) krmné okopaniny –krmná řepa, cukrovka, mrkev
e) jednoleté pícní směsky (ozimé a jarní)
f)jednoleté jeteloviny
Uplatnění jílků? JM-polní pícninářství, JV pastva
Dominance- pokryvnost
Abundance:početnost
kdy vysévat kukuřici: od poloviny dubna do 15.května
kukuřice při jaké sušině a v jaké fenofázi se sklízí na siláž: 30% sušin, mléčně vosková zralost palic
pícnina, která se dá krmit na jaře jako první - řepka
abiotické a biotické faktory: -abiotické podmínky, např. klima, teplota, světlo, vítr, svažitost, nad moř.výška, expozice, půdní druh, obsah humusu, půdní reakce, vodní režim(hygrosérie), výživný režim(trofosérie), půda aj., mají pasivní vliv na biocenózu
-biotické faktory(prvky), tj. pratobiocenóza (společenstvo rostlinných druhů a edafon) antropogenní činnost, edafon(mikroflora, mikrofauna, makrofuna), fytocenoza
stupnice vodního a výživného režimu
Vloženo: 18.04.2010
Velikost: 92,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz