- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálTÉMA
Enzymy
JMÉNO
Jitka Čechová
DATUM
11.4.2006
TŘÍDA
7.A
VYPRACOVÁNO
17.4.2006
HODNOCENÍ
Úkol č.1: Trávení bílkovin
Pomůcky: sada zkumavek; bílek z vajíčka; ostrý nůž; kádinky; teploměr; pipeta;
kapátko; kahan; zápalky; stojan; azbestová síťka; svorky
Chemikálie: destilovaná voda; HCl (kyselina chlorovodíková); roztok pepsinu
Postup: 1.) Vymyjeme si sadu zkumavek a připravíme si tři stejně velké, které
důkladně vymyjeme. Do všech třech zkumavek vložíme asi tři malé
kostičky předem nakrájeného bílku (kostička o hraně zhruba 1cm). Do
první zkumavky poté přidáme zředěnou HCl v poměru 1:3 (jeden díl HCl
a tři díly destilované vody). Do druhé zkumavky s bílkem přidáme roztok
pepsinu a do třetí také roztok pepsinu, ale ještě navíc asi pět kapek
koncentrované HCl.
2.) Sestavíme si aparaturu pro zahřívání, do kádinky nalijeme vodu, kterou
zahřejeme na 36°C (tuto teplotu stále udržujeme). Do kádinky s teplou
vodou vložíme všechny tři zkumavky a pozorujeme, co se děje. Zahříváme
minimálně 15 minut.
Výsledky: Po asi patnáctiminutovém zahřívání zkumavek došlo k těmto výsledkům –
v první zkumavce nedošlo k žádné změně bílku (kostičky zůstaly nezměněné
a neporušené), ve druhé zkumavce s roztokem pepsinu také nedošlo k žádné
změně, ke změně však došlo až ve třetí zkumavce, ve které byl roztok pepsinu
a koncentrovaná HCl. Hrany kostičky bílku ve třetí zkumavce byly narušeny,
již nebyly tak ostré jako na začátku pokusu.
Závěr: Pepsin je proteáza, tj. enzym, který štěpí bílkoviny (jsou obsaženy v našem
případě ve vaječném bílku). Pepsin je produkován jako neúčinná látka
pepsinogen, aktivní a účinnou látko
Vloženo: 11.09.2010
Velikost: 38,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz