- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálnákladů na kalkulační jednici
nejdříve se z rozpočtů vnitropodnikových středisek (výroba, správa, odbyt, zásobování) zjistí celkový objem těchto nepřímých (fixních) nákladů – zjistí se celkové jednotlivé režie
na kalkulační jednici se pak rozvrhnou pomocí rozvrhové základny Rozvrhová základna
musí být stálá, snadno zjistitelná a musí vystihovat pracnost výrobku
pro různé typy výroby – různé rozvrhové základny
1) Kalkulace (metoda) prostým dělením
používá se u hromadné výroby 1 druhu výrobku
rozvrhovou základnou je tady objem výroby
Výrobní režie na 1 výrobek = Celková výrobní režie/Rozvrhová základna
(objem výroby)
Správní režie na 1 výrobek = Celková správní režie/Rozvrhová základna
Odbytová režie na 1 výrobek = Celková odbytová režie/Rozvrhová zákl.
2) Kalkulace dělením pomocí poměrových čísel
používá se při výrobě stejného výrobku v různých velikostech
rozvrhovou základnou je opět objem výroby
Výrobní režie na 1 výrobek = Celková výrobní režie/Objem výroby všech výrobků
tyto nepřímé náklady na kalkulační jednici se pak přepočítají pomocí koeficientů na jednotlivé velikosti výrobků
Výrobní režie na 1 výrobek * koeficient
koeficienty se stanoví porovnáním výrobků např. podle velikosti či hmotnosti
3) Kalkulace metodou přirážkovou
používá se při výrobě nákladově různorodých druhů výrobků
každý výrobek vyžaduje jiné náklady – jiná cena
rozvrhová základna: strojové hodiny
přímý materiál
přímé mzdy
ostatní přímé náklady
aby bylo možno zjistit podíl nepřímých nákladů na kalkulační jednici je nutno vypočítat poměr mezi celkovou režií a zvolenou rozvrhovou základnou
( pokud jsou rozvrhovou základnou strojové hodiny → režijní sazba (v Kč)
Režijní sazba = celková výrobní režie/Celkové strojové hodiny = Kč/1 strojová hod.
Výrobní režie na 1 výrobek = režijní sazba * počet strojových hodin/1 výrobek
( pokud jsou rozvrhovou základnou přímé mzdy, přímý materiál, celkové přímé náklady
→ režijní přirážka
Režijní přirážka = (Celková výrobní režie/Přímý materiál celkem)*100 = % režijní přirážky ( přímý mat. na 1 výr.*objem výroby
Výrobní režie na 1 výrobek = % režijní přirážky z přímého mat. na 1 výrobek
rozpočty
v každém hospodářském středisku – vnitropodnikovém útvaru (výroba, správa, odbyt) se sestavuje rozpočet nákladů a výnosů
vytváří se pomocí plánu objemu výroby, který je rozepsán na jednotlivé vnitropodnikové útvary a pomocí kalkulací
rozpočet přímých nákladů – vychází z kalkulací – kalkulace stanoví → plánovaný objem výroby * přímé náklady na 1 ks
rozpočtování nepřímých nákladů
buď v závislosti na čase → náklady, které závisejí na délce období se sčítají (př. odpisy, nájemné)
nebo podle zkušeností z minulých let → odhad, použijeme indexovou metodu
rozpočet výnosů - plánovaný objem výkonu, odbytu + vnitropodnikové ceny jednotlivých výkonů = objem výkonů * cena za 1 výkon
vztah mezi kalkulacemi a rozpočty
- kalkulace stanovuje náklady a cenu na 1 výkon
- rozpočty stanovují náklady a výnosy na celkový objem výkonů za dané období
pro sestavení rozpočtu jsou podkladem (předběžné) kalkulace přímých nákladů n kalkulační jednice a vnitropodniková cena na 1 výkon
naopak rozpočty režijních nákladů (výrobní, správní, odbytová režie) jsou podkladem pro sestavení kalkulací
- -
Vloženo: 7.06.2012
Velikost: 71,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu E - Ekonomie
Podobné materiály
- E - Ekonomie - vliv ceny, prijmu a cen jinych zbozi na poptavku
- E - Ekonomie - vliv ceny, prijmu a cen jinych zbozi na poptavku
- UCE - Účetnictví - Účtování o pořízení zásob a jejich oceňování
- E - Ekonomie - Cenová politika
- E - Ekonomie - Ceny a cenová politika
- MKT - Marketing - Ceny a cenová politika
- UCE - Účetnictví - Materiálové zásoby - oceňování, účtování
- UCE - Účetnictví - Oceňování dlouhodobého majetku
- UCE - Účetnictví - Oceňování majetku - způsoby oceňování
- UCE - Účetnictví - Dlouhodoby majetek - charakteristika, trideni, ocenovani, porizeni, zalohy, dotace
- UCE - Účetnictví - Dlouhodobý majetek (členění, oceňování, pořizování)
- E - Ekonomie - Ceny a cenová politika
- E - Ekonomie - Ceny a cenová tvorba
- UCE - Účetnictví - Zásoby materiálu – inventarizace, oceňování zásob při výde
- MKT - Marketing - Cena a cenová politika
- ZSV - Základy společenských věd - CENY A CENOVÁ POLITIKA
- UCE - Účetnictví - Zúčtovací vztahy, oceňování mat. při výdeji
- E - Ekonomie - Režim stabilního měnového kurzu, Racionální očekávání a neúčinnost politiky, desinflační politika, koeficient obětování
- E - Ekonomie - Fiskální a monetární politika, kalkulace
- E - Ekonomie - Hospodářská politika, DPH
- E - Ekonomie - Hospodářská politika, státní rozpočet
- D - Dějepis - Napoleonova vybojna politika, Evropa po videnskem kongresu
- E - Ekonomie - Vnější obchodní politika, otevřená a uzavřená ekonomika.
- UCE - Účetnictví - Metody kalkulace
- UCE - Účetnictví - Kalkulace a rozpočty
- UCE - Účetnictví - Kalkulace
- UCE - Účetnictví - Rozpočty a kalkulace
- UCE - Účetnictví - Kalkulace a rozpočty
- E - Ekonomie - Náklady, kalkulace a tvorba cen
- E - Ekonomie - kalkulace nákladů příklady 1
- E - Ekonomie - kalkulace nákladů příklady 2
- UCE - Účetnictví - Kalkulace
- UCE - Účetnictví - rozpočty a kalkulace
- E - Ekonomie - Financování podniku 2 - kalkulace, rozpočty, finanční analýz
- E - Ekonomie - Kalkulace
- E - Ekonomie - MO18 Kalkulace a rozpočty
- UCE - Účetnictví - Rozpočty a kalkulace
- E - Ekonomie - Kalkulace
- E - Ekonomie - Náklady, kalkulace a tvorba cen
- UCE - Účetnictví - Kalkulace
- UCE - Účetnictví - kalkulace a rozpočetnictví
- E - Ekonomie - Kalkulace nákladů v zahr. obchodě
- UCE - Účetnictví - KALKULACE
- UCE - Účetnictví - KALKULACE, účtování mat. A
Copyright 2024 unium.cz