- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Výživa a pitný režim
KBI/BIZV - Biologie dítěte a zdrav. výchova
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Mgr. Petra Vágnerová
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál11 Výživa a pitný režim
11.1 Výživa
MOTTO: Nežijeme proto, abychom jedli, jíme proto, abychom žili.
Základní živiny
Proteiny
Proteiny by měly tvořit 10-15% z celkového energetického příjmu.
Nadbytek proteinů: k neutralizaci aminokyselin je potřeba vápník, který se musí uvolnit z kostí. Proto hrozí osteoporóza. Zdrojem proteinů jsou kromě masa také ořechy, fazole, celá zrna obilovin, sója.
Riziko živočišných proteinů: příjem tuků. Příjem bílkovin kravského mléka v dětském může u citlivých jedinců vyvolat vznik diabetu 1. typu. Nadbytek proteinů nesouvisí s rakovinou.
Sója obsahuje bílkoviny, které mohou nahradit bílkoviny živočišné, a také řadu zdraví prospěšných látek (fytoestrogeny, přírodní formy vitaminu E – tokoferoly a tokotrienoly).
Sacharidy
Patří sem jednoduché cukry, škroby i vláknina. Každá skupina působí na organismus jinak, především na změny hladiny krevního cukru.
Teorie glykemického indexu
Důležitá je rychlost a intenzita vlivu sacharidu na hladinu krevní cukru. Čím je rychlejší a intenzivnější, tím více se vyplavuje do krve inzulin. Může vzniknout stav chronického hyperinsulinismu, který dává vznik diabetu 2. typu.
Cíl: udržovat stálou hladinu krevního cukru. Jednoduché cukry mají vysoký glykemický index a způsobují výkyvy hladiny krevního cukru, hypoglykémii po vyplavení velkého množství inzulinu najednou. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují cukry pomalu a tím pomáhají udržet stálou glykemii. Nevzniká předčasný pocit hladu a je omezeno riziko nadměrné tvorby tuků.
Sacharidy by měly tvořit asi 60% z celkového energetického příjmu.
Tuky
Blud: tuk může za všechno.
Jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích. Zdroj energie a vitaminů rozpustných v tucích (A, D)
Doporučené množství: 30% denního energetického příjmu.
Obsahují více než dvakrát více energie než bílkoviny a sacharidy.
Živočišné tuky obsahují cholesterol, ale hlavně rozpuštěné cizorodé látky (polychlorované bifenyly, rozpouštědla, hormony, léky).
Rizikové potraviny: tučné maso, uzeniny, sladkosti.
Nadbytečné tuky je vhodné nahradit potravinami s nízkým glykemickým indexem.
Pozor na tepelnou úpravu, tuky bychom měli do jídla přidávat až po skončení tepelné úpravy.
Nepoužívat nekvalitní margariny a ztužené pokrmové tuky. Čerstvé máslo je vhodné, olivový, sójový a lněný olej.
Cholesterol:
Zvýšená hladina cholesterolu a triacylglycerolů: měly by být omezeny živočišné tuky, jednoduché cukry a transmastné kyseliny, člověk by se měl hýbat!!
Doplňky stravy a funkční potraviny
Potravinové doplňky obsahují zdraví prospěšné látky obvykle z přírodních zdrojů. Mají význam v prevenci různých onemocnění a v podpoře jejich léčby.
Doplňky stravy jsou často kritizovány a napadány, ale prodej volně prodejných léků se neustále rozšiřuje – boj farmaceutických firem s producenty doplňků.
Některé vitaminy jsou účinnější v přírodním stavu – vitamin C společně s bioflavonoidy, vitamin E v celém komplexu, vitamin A ve formě beta-karotenu.
Multivitaminy: jsou bezpečné, dávky nepřesahují dvojnásobek doporučené denní dávky, takže se mohou užívat i delší dobu bez přerušení. Jsou vhodné především jako základní prevence.
Funkční potraviny jsou potraviny obohacené o látky zdraví prospěšné nebo přímo potraviny se specifickým složením. Jsou připraveny s konkrétním cílem řešit specifické výživové nároky nebo zdravotní stav.
Vitaminy
Výzkumy prokázaly, že vitaminů má nedostatek jak civilizovaná populace, tak některé populační skupiny v rozvojových zemích.
Je to způsobeno konzumací průmyslově zpracovaných potravin a nedostatečnou spotřebou čerstvé zeleniny a ovoce, celozrnných obilovin, semen a ořechů. Vliv má také užívání některých léků, které způsobují poruchy trávení a snižují využitelnost vitaminů a minerálních látek.
Minerální látky
V naší populaci je nedostatek především jódu, zinku a selenu.
Výživová pyramida
Nová výživová pyramida
Nejdůležitější je dostatek celozrnných produktů a kvalitních rostlinných olejů.
V dalším patře jsou luštěniny a ořechy.
Minimum mléka a mléčných výrobků.
Střídmě bychom měli konzumovat ryby, drůbež, vejce.
Vrchol pyramidy tvoří červené maso, máslo, bílá loupaná rýže, brambory, těstoviny, sladkosti.
Vhodná je střídmá konzumace piva a vína a užívání potravinových doplňků stravy obsahujících vitaminy a minerály.
Výživové bludy a pověry
Mléčné výrobky jsou nezbytné.
Živočišné bílkoviny jsou nezbytné.
Půst je vždy škodlivý.
Existují určité zásady, ale je třeba přizpůsobit se individuálním potřebám konkrétního jedince.
Alternativní výživové styly
Vegetariánství a jeho formy
Výživa obsahující převahu rostlinných zdrojů je spojena s nízkým výskytem oběhových onemocnění a rakoviny plic, tlustého střeva, jícnu a žaludku……
Vegetariáni mají nižší příjem tuků a vyšší příjem sacharidů s nízkým GI oproti ostatní populaci.
Základní druhy vegetariánství:
(v také hovorově nazýváni eggitariáni) — lakto-ovo vegetariáni nejedí , ale konzumují a ki/Vejce" \o "Vejce" vejce; v současnosti jde o nejrozšířenější formu v západním světě
— lakto vegetariáni nejedí p://cs.wikipedia.org/wiki/Maso" \o "Maso" maso ani , ale konzumují ; většina vegetariánů v a ti z antických zemí, jako pytagorovci, jsou nebo byli lakto vegetariáni
Ovo vegetariánství — ovo vegetariáni nejedí maso ani mléčné výrobky, ale jedí vejce
— vegané nejedí žádné ivo%C4%8Di%C5%A1n%C3%A9_produkty&action=edit" \o "Živočišné produkty" živočišné produkty včetně , , tp://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%BDr" \o "Sýr" sýru, a někdy také nebo , který nekonzumují pouze přísní vegané a případně striktní vegetariáni; často jsou proti užívání živočišných produktů jako a některé kosmetiky testované na zvířatech
Méně časté praktiky vegetariánství:
je způsob stravování, kdy , s.wikipedia.org/wiki/O%C5%99ech" \o "Ořech" ořechy, , a jiné mohou být sbírány pouze za nezranění rostliny. Někteří frutariáni jedí pouze , které samostatně upadly z rostliny. Frutariáni tedy běžně jedí =Fazole&action=edit" \o "Fazole" fazole, , , "http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=D%C3%BDn%C4%9B&action=edit" \o "Dýně" dýně, ale odmítají nebo o "Špenát" špenát.
přijímá pouze jídlo, většinou veganské, které není vařeno při teplotě vyšší než 46.7 °C. Vitariáni argumentují tím, že vaření ničí PERLINK "http://cs.wikipedia.org/wiki/Enzym" \o "Enzym" enzymy a výživnou část rostliny.
používá pouze čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semena.
je strava, která se skládá hlavně z celých zrn a fazolí, a je běžně spirituálně založená podobně jako frutariánství.
cs.wikipedia.org/w/index.php?title=P%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_hygiena&action=edit" \o "Přírodní hygiena" Přírodní hygiena většinou schvaluje stejné stravování jako syrové veganství.
Druhy diet, které jsou pouze částečně vegetariánské:
cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pesco-pollo_vegetari%C3%A1nstv%C3%AD&action=edit" \o "Pesco-pollo vegetariánství" Pesco-pollo vegetariánství (tzv. pol
Vloženo: 18.06.2009
Velikost: 109,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz