- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Trávibí soustava
KBI/BIZV - Biologie dítěte a zdrav. výchova
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Mgr. Petra Vágnerová
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál5 Trávicí soustava
Funkce: přijímání potravy, její mechanické zpracování, chemický rozklad živin a převedení vzniklých látek spolu s vodou, min. látkami a vitaminy do krve
Zpracovávání potravy:
Trávení = chemické štěpení
Vstřebávání
Odstraňování nestravitelných a odpadových látek
Řízení: nervové (útrobní nervy), látkové (tkáňové hormony)
5.1 Stavba trávicí soustavy
Dutina ústní
Funkce:
Příjem potravy, její promísení se slinami , mechanické a chemické zpracování, artikulace.
Sliny: slinné žlázky ve sliznici, příušní, podčelistní a podjazykové žlázy, funkce: zvlhčování a změkčování potravy, složení: 99% vody, 1% = soli, bílkoviny – např. mucin, enzym ptyalin (štěpení škrobu na disacharid maltózu), lysozym (ničí bakterie).
Zuby: mléčné 20, zubní vzorec 2102 (řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky), trvalé 32, zubní vzorec 2123, řezáky, špičáky, třenové, stoličky.
SKUS
správně:
nůžkovitý skus = zuby horního oblouku se kladou před zuby dolního oblouku
nesprávně:
klešťovitý skus = kousací plochy řezáků nasedají na sebe
horní předkus = dolní čelist je krátká a dolní řezáky jsou příliš vzadu za horními řezáky
dolní předkus = velká a dopředu vystupující dolní čelist vysunuje dolní řezáky před horní
otevřený skus = přední zuby se vzájemně nedotýkají
Anomálie čelistí, zubů, i skusu mohou způsobit poruchy řeči, zejména výslovnosti.
ZUBNÍ KAZ
Zub je v neustálém styku se slinami, značným množstvím mikroorganismů různých druhů a se zbytky potravy. Tyto složky vytvářejí na povrchu skloviny povlak, v němž probíhají složité chemické změny vyvolávané životními pochody mikroorganismů. Určité druhy se živí cukernými složkami potravy a produkují organické kyseliny. Sklovina je vystavena opakovaným nárazům kyselin, a to tím více, čím vyšší je přísun cukerných složek potravy a čím delší jsou intervaly mezi odstraňováním povlaků.
Zubní kaz vznikne tehdy, když vlivem kyselin se odvápní nepatrný okrsek skloviny, ve kterém vzniknou prostory viditelné pouze mikroskopem. Těmito prostory pronikají kyseliny a také mikroorganismy pod povrch zubu. Poškozená tvrdá tkáň skloviny nesnese už zatížení žvýkacím tlakem, prolomí se a vzniká kazivá dutina, která se rozšiřuje směrem k zubní dřeni.
Zubní povlaky se dají odstranit čištěním zubů, ale velmi záhy se začnou tvořit znovu, takže dochází k neustálému koloběhu v ústním prostředí.
Jazyk: rozmělňování a mísení potravy, tvorba hlásek, chuť
Jícen – navazuje na hltan, prochází bránicí a vstupuje do žaludku, peristaltickými pohyby hladkého svalstva posunuje potravu do žaludku.
Žaludek
Vakovitě rozšířená část trávicí trubice, při naplnění objem až 1,5 l, sliznice obsahuje trubicovité žlázky, které produkují až 2 l žaludeční šťávy za den.Složení žaludeční šťávy: 99% voda, 1% rozpuštěných látek = pepsin, lipáza, chymosin, HCl, mucin, soli; je silně kyselá.
Trávení v žaludku trvá 5-7 hodin v závislosti na charakteru potravy. Vstřebávání je minimální, vstřebává se alkohol a některé léky.
Zvracení může být způsobeno a) podrážděním žaludku, hltanu, střeva, žlučníku, ledvin, polohového a pohybového čidla v uchu = nepodmíněný reflex b) čichovými a zrakovými podněty = podmíněný reflex.
HCl: ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu některých vitaminů (B1, B2 a C), přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě, umožňuje přeměnu pepsinogenu
Vloženo: 18.06.2009
Velikost: 138,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz