- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál10. Exteriér hospodářských zvířat je:
ohodnoceni vizáže
zevnějšek
vnější vzhled a užitkovost
rozhodující parametr pro jakoukoliv užitkovost
11. Nejprogresivnější metodou označování zvířat je v současně době:
označování výžehy
značkování tekutým dusíkem
tetování
mikročipy
12. Mezi dočasné označkování zvířat nepatří:
vystřihování srsti
tetování
označení barvou
tabulky na ohlávce
13. Konstituce má tyto prvky
exteriér, kondici a temperament
pevnou, lymfatickou a hrubou???
habitus, komplexi a temperament???
složku dýchací a výkrmnou
14. Kondice, je stav organismu, který se dá během života zvířete:
měnit tréninkem, ošetřováním, potravou a výživou
nedá měnit
kondice se změní pouze převozem do jiného prostředí
mění se pouze při vážném onemocnění
15. snížení životaschopnosti (zhroucení organismu) následkem chybného --- je: inbrední deprese
regenerace
degenerace
derezistence
nic správně
16. welfare je:
uspokojování zvířecích potřeb
--- pohoda zvířat
chov zvířat v přirozeném prostředí
chov zvířat na ekologicky hospodářských farmách
17. Alternativním chovem nosnic se myslí:
chov kuřat s podestýlkou
18. Inseminační index je:
počet inseminací Provedených ve stádě
doba mezi jednotlivými prováděnými inseminacemi
počet inseminací nutných na jedno zabřeznutí
počet prováděných inseminací a
Otázky i SPRÁVNÉ odpovědi na test EKO, copyright Blonďák
sušinu potravy a krmiva tvoří součet živin: bílkoviny, sacharidy, min. látky, NL, tuk
řepkovým exstrahovaným šrotem doplňujeme v krmné dávce bílkoviny
krmný vápenec dojnicím dávkujeme 100-200g
živiny rozdělujeme: živiny organické a anorganické
na produkci 1l mléka dávkujeme 0,25-0,5kg
nejdůležitější aminokyselinou ve výživě drůbeže je metionin
spotřeba KS prasat pro přírůstek 1kg je 3,3kg
energetická hodnota krmiva pro prasata se udává v metabolizovatelné energii
disimilace a asimilace jsou součástí metabolismu
nejvyšší podíl zelené píce v dávce pro dojnice : 35-50kg
živiny jsou: látky složité i jednoduché obsažené v krmné dávce
podíl sena v krmné dávce dojnic se pohybuje 3-5kg
univerzální použití ve výživě zvířát má z obilovin pšenice
živiny krmiva plnící v organismu stavební funkci patří NL
mezi mikroprvky nepatří Mg
nejbohatší na NL je : krevní moučka
metabolismus je přeměna přijímaných živin: NL, BNLV, popeloviny, tuk, vláknina
obsahují sacharidy ve svém řetězci dusík? ne
nejdůležitější aminokyselinou ve výživě prasat je lyzin
mezi neenergetické živiny patří minerální látky
energetická hodnota krmiva pro drůbež se vyjadřuje prostř. metabolizovatelné energie
obsah sušiny v jadrných krmivech kolísá nejčastěji v rozpětí 80-90%
podíl siláže v zimní krmné dávce dojnice je 15-20kg
brambory patří mezi krmiva: sacharidová
mezi energetifké živiny krmiva nepatří minerální látky
prům. spotřeba krmné směsy na 1kg zive hmotnosti u brojlera je 2-2,4kg
živý organismus se od živého liší tím, že je schopen metabolizovat
stravitelná energie je u téhož krmiva oproti metabolizovatelné energii vždy vyšší
obsah sušiny v čerstvých objemových krmivech: 10-30%
Obsahuji sacharidy ve svém řetězci dusík? anoněkdyneObsah susiny v jadrnych krmivech kolisa nejcasteji v rozpeti: 10 - 30 %80 - 90 %40 - 60 % Dusikate latky krmiva a potravin lze rozdelit na: bilkoviny, vitaminy, NPNtkanove a plazmaticke bilkoviny, amidy, alkaloidybilkoviny a nebilkovinne dusikate latky Energeticka hodnota krmiv pro prezvykavce se vyjadruje prostrednictvim:
veskerych stravitelnych zivin - VSZbrutto energie - BEnetto energie - NEL, NEV Univerzalni pouziti ve vyzive zvirat ma z obilovin: ovespsenicezitoPrumerna spotreba kompletni krmne smesi na 1 kg zive hmotnosti se u kurecich brojleru u nas pohybuje na urovni: 1,1 - 1,3 kg2,0 - 2,4 kg3,5 - 4,2 kgPodil sena v krmne davce dojnic se pohybuje zpravidla: 10 - 15 kg15 - 30 kg3 - 5 kg
Repkovym extrahovanym srotem doplnujeme v krmne davce zpravidla: bilkovinyenergiivlakninu Mezi energeticke ziviny krmiva nepatri: sacharidydusikate latkymineralni látkyObsah susiny v cerstvych objemovych krmivech kolisa prevazne v rozmezi: do 10 %
10 - 30 %50 - 80 %Mnozstvi sacharidu v potravinach a krmivech se zjistuje na zaklade obsahu: mineralnich latek a vlakninyvlakniny a dusikatych latekdusikatych latek a BNLVEnergeticka hodnota pro prasata se vyjadruje prostrednictvim: metabolizovatelne energie - MEproteinu stravitelneho ve streve - PDInetto energie - NELNejlepsi dieteticke vlastnosti z uvedenych komponentu ma: bobovy srotpsenicne otrubyrepkove pokrutinyPrumerna spotreba kompletni krmne smesi na 1 kg prirustku u prasat ve vykrmu se nejcasteji pohybuje kolem hodnoty: 2,3 kg3,3 kg4,3 kgNejvyssi podil zelene pice v letni krmne davce dojnice bychom doporucili: do 10 kg35 - 45 kg60 - 70 kg Nejdulezitejsi aminokyselinou ve vyzive prasat je: metionincystinlyzinMezi neenergeticke ziviny nepatri: vodamineralni latkyvlakninaMezi ziviny krmiva a potravy, plnici v zivocisnem organismu stavebni funkci patri: dusikate latkytukysacharidySusinu krmiva a potravin tvori soucet zivin: dus.latky,tuk,BNLV,popeloviny,vegetacni vodabilkoviny,sacharidy,min.latky,spec.ucinne latkydus.latky,tuk,vlaknina,popeloviny,BNLVEnergeticka hodnota krmiva pro drubez se vyjadruje prostrednictvim: skrobove hodnotymetabolizovatelne energienetto energie Podil silaze v zimni krmne davce dojnice se pohybuje zpravidla: do 5 kg20 - 30 kgnad 40 kgNejdulezitejsi aminokyselinou ve vyzive drubeze je: metionintreoninlyzin Susinu krmiva a potravin stanovime pri teplote: 105 stupnu Celsia550 stupnu Celsia1230 stupnu CelsiaDusiku je v zivocisnem tele obsazeno priblizne: 2 %16 %24 %Soxhletova metoda je zalozena na principu: extruzeextrakceexpandaceDusikate latky se nejcasteji stanovuji metodou podle: BarnsteinaHenneberg-StohmannaKjeldahlaMezi mikroprvky nepatri: FeSeMgNejvyssi BHB ma bilkovina: vejcesojirybi moucky Biologicka hodnota bilkoviny (BHB) se vyjadruje v % ze vztahu: N prijatym a N stravenym skutecneN stravenym bilancne a N prijatym N zadrzenym v tele a N stravenymBNLV stanovime v laboratorimetodou dle: BarnsteinaSoxhletavypoctemNetto vyuziti dusikatych latek (NPU) se vyjadruje v % ze vztahu mezi: N ulozenym a N prijatymN stravenym a N ulozenymN prijatym a N stravenym Zachovna potreba dusiku je dana vztahem: N zadrzeny - N metabolickyN straveny - N endogenniN metabolicky + N endogenniCim je organismus starsi (rostlinny i zivocisny), tim je obsah susiny v tele: nizsivyssinemeni sePrumerna bilkovina obsahuje dusiku (%): 1006116Popeloviny stanovime v krmivu a potravinach pri teplote: 105 stupnu Celsia550 stupnu Celsia1230 stupnu Celsia
Semena olejnin obsahuji tuk v rozmezi: do 15 %
30 - 40 %55 - 60 %Brambory patri mezi krmiva:sacharidovapolobilkovinnabilkovinnaNejbohatsi na dusikate latky je: rybi mouckakrevni mouckasojovy extrahovany srotStravitelna energie (SE) je u tehoz krmiva oproti energii metabolizovatelne (ME):vzdy nizsivzdy vyssi zalezi na brutto energii (BE) Pomer delky traviciho traktu ku delce tela je nejvetsi u: člověkadrubezeskotu
Dusíku je v živočišném těle přibližně : 2%; 16%; 70%
Sušinu stanovíme při teplotě (stupně Celsia) : 105; 370; 550
Soxhletova metoda je založena na principu : extruze; extrakce; mineralizace
Průměrná bílkovina obsahuje N (%) : 14,8; 18,2; 16
Nadbytku aminokyselin se organismus zbavuje : oxidativní desaminací; reduktivní transaminací; regulací endogenních ztrát
Stravitelnost vlákniny je negativně ovlivňována zastoupením: inulinu; ligninu; chitinu;
Mezinárodní jednotka (m.j.) u vitamínu A vyjadřuje: využitelnost syntetického vitamínu A?; přepočet různých forem vitamínu A na společnou jednotku;stupeň ochrany vitamínu A proti oxidaci
Nejvyšší požadavky na obsah vitamínů skupiny B v krmivech mají : koně; drůbež; ovce
Sušina zelené píce nejčastěji kolísá kolem hodnoty : 50%; 35%; 20%
Z makroprvků obsahuje zrno obilovin nejvíce : K; P; Ca
Popeloviny stanovíme spalováním při teplotě : 105 stupňů250 stupňů550 stupňů
BNLV stanovíme :promývánímproteolýzoupropočtem
Biologicky účinná forma aminokyselin je : D-forma; L-forma; obě jsou rovnocennéPatří mezi dusíkaté látky nebílkovinné povahy také volné aminokyseliny : ano; ne; jen při použití přežvýkavcům;
Alkaloidy patří mezi : N-látky; specificky účinné látky; sacharidyČím je organismus starší (rostlinný i živočišný), tím je obsah sušiny : nižší; vyšší; nemění se;Mezi mikroprvky nepatří : Fe; Zn; Mg;Minerální látky jsou pro živočichy nejpřístupnější : v organických vazbáchrozpustné ve vodě
v anorganických sloučenináchObsah vitamínu A v krmivu se vyjadřuje : v % sušiny či mikrogramech na 1 kgv mg/kgv mezinárodních jednotkách/kg Vitamín B12 (kobalamin) se nejčastěji vyskytuje : v luštěnináchv krmivech živočišného původuv obilních klíčcích Mezi stimulátory růstu zvířat patří : trankvilizéry; povolená krmná antibiotika; vitamínyV rostlinných krmivech se vitamín D nejčastěji vyskytuje v: zelené píci; seně; bramborových vločkách
Kyselina eruková patří mezi esenciální mastné kyseliny : ano; ne; v závislosti na druhu organismuMezi esenciální aminokyseliny nepatří : arginin; treonin; cysteinPrincipem stanovení tuku je :expandace expirace extrakceVyužitelnost aminokyselin je nejvíce ovlivněna :BHB; NPU; NEK Mezi mikroprvky nepatří : chlor; molybden; zinek Z dusíkatých látek nebílkovinných (NPN) přímo ohrožují zdravotní stav zvířat : nitráty; nitrity; amidyDusík bilančně (zdánlivě) strávený zjistíte ve vztahu : N přijatý - (N výkalů + N metabolický)N přijatý - N výkalůN přijatý - N trusuZáchovná potřeba N je dána vztahem : N zadržený - N metabolickýN strávený - N endogenníN metabolický + N endogenníNetto využití dusíkatých látek (NPU) se vyjadřuje v % ze vztahu mezi : N uloženým a N přijatýmN strávenśm a N uloženýmN přijatým a N stráveným Mezi esenciální nepostradatelné aminokyseliny patří : valin; kyselina glutamová; cystein
Dusík se nejčastěji stanovuje metodou podle : Barsteina; Kjeldahla; Henneberg-StohmannaZ makroprvků převládá v sušených jetelovinách : P; Ca; MgNejvíce endogenní vody se v těle uvolní oxidací : tuku; sacharidů; bílkovin K hromadění nitrátů dochází především : ve spodní části lodyhy; v listech vrchní části lodyhy; v květech, plodech, oddencích 'Nejvyšší obsah vitamínu A je v : karotce; jetelovém seně; kravském mlécePřesáhne-li obsah nitrátů v sušině krmné dávky 1,5 % (vyjádřeno v KNO3) dochází k : prvním příznakům nechutenstvípoklesu užitkovostiúhynu zvířatDusík skutečně strávený zjistíte ze vztahu : N přijatý - (N výkalů + N endogenní)N přijatý - (N výkalů - N moče)N přijatý - (N výkalů - N metabolický)Množství zadržené živiny v těle zjistíte ze vztahu : živina přijatá + živina strávená a uloženáživina strávená - živina vylouč.močí,plyny,produkcíživina přijatá - živina stráv.,korigovaná o vnitř.ztrátyBiologická hodnota bílkovin (BHB) se vyjadřuje v % ze vztahu mezi : N přijatým a N stráveným skutečně N stráveným bilančně a N přijatýmN zadrženým v těle pro růst a záchovu a N stráv.skutečněNejvyšší biologickou hodnotu má bílkovina : kravského mlékavaječného bílku
vaječného žloutkuNejnižší biologickou hodnotu má bílkovina : potravinářské pšenicekrmné pšeniceječmene Sušina rostlinných krmiv je tvořena převážně : vodou
sacharidybílkovinami a NPNGlykosidy se odvozují od : jednoduchých bílkovinmonosacharidůglycerolu a mastných kyselinV semeni obilovin se nachází BNLV v množství přibližně :65 %10 %86 % Energetická hodnota krmiv pro přežvýkavce se vyjadřuje prostřednictvím :MepPDINEL, NEVEnergetická hodnota krmiv pro prasata se vyjadřuje prostřednictvím: BEMESE, SNL popř. PDIEnergetická hodnota krmiv pro drůbež se vyjadřuje prostřednictvím :MEBE resp.korigované SENEL K výpočtu organické hmoty krmiva je nutná znalost obsahu :sušiny, tuku, N-látek, BNLVvody, N-látek, BNLV, vlákninyN-látek, vlákniny, tuku, BNLVFortifikace krmiva znamená :utužování krmiva granulací úpravu krmiva ke zvýšení stravitelnostiobohacování krmiva dalšími látkami Záruční doba pro krmné směsi nejčastěji bývá :6 týdnů 2 - 3 měsíce6 měsíců Je rozdíl mezi krmnou, výživnou a nutriční hodnotou krmiva ? ano ne ano, pouze ve vazbě k objemným krmivůmV České republice se ročně vyrábí objemných krmiv :350 tis. tun 3.5 mil. tun 35 mil. tun V ČR se ročně zkrmuje jadrných krmiv, přibližně :750 tis. Tun 1.5 mil. Tun 5 mil. Tun Dojnice ročně sežere přibližně krmiv :5 tun 15 tun 35 tun Slepice ve velkochovu ročně sežere krmiv :asi 45 kg 200 kg 700 kg
Spotřeba krmných směsí na produkci 1 vejce bývá :15 g 150 g 1500 g 1 kg kuřecích brojlérů lze vyrobit při konverzi krmiv : 2 kg 5 kg 15 kg 1 kg přírůstku jatečných prasat lze vyrobit při spotřebě KS :2.5 kg 3.5 kg 6.5 kg Patří bílkoviny mezi energetické živiny :ne ano Utilizace živin představuje jejich :stravitelnost vstřebatelnost využitelnostRetencí živin rozumíme jejich :příjem organismem rozpad na vstřebatelné fragmenty zadržení v těle V sušině rostlin a živočichů je nejvíce zastoupen :uhlík kyslík vodík V sušině rostlin a živočichů je nejméně :kyslíkudusíku vodíku Kolik obsahují silážovaná krmiva zpravidla sušiny :60 - 75 %10 - 15 % 30 - 35 %Řepná melasa obsahuje nejčastěji sušiny :15 %20 %70 %Průměrná dojnice potřebuje denně sušiny, zpravidla :15 - 20 kg 5 - 10
Vloženo: 24.04.2009
Velikost: 316,80 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AGE01E - Chov zvířat I.
Reference vyučujících předmětu AGE01E - Chov zvířat I.
Podobné materiály
- AAE01E - Obecná fytotechnika - Zkouška
- EAE02E - Ekonomicko matematické metody II. - Zkouška
- EEE02E - Ekonomika agrárního sektoru PaA - Zkouška
- EEE16E - Ekonometrie PaA - Zkouška (2)
- EEE16E - Ekonometrie PaA - Zkouška
- EEE33E - Investice a dlouhodobé financování - PaA - Zkouška
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - Zkouška
- ENE05E - Obecná ekonomie II. - Zkouška
- ENE15E - Obecná ekonomie III. - Zkouška
- ERE15E - Marketing I. PAA - Zkouška
- ERE49E - Kybernetika v řízení PAA - Zkouška
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Zkouška
- ESE06E - Matematické metody pro statistiku a operační výzkum - Zkouška
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Zkouška
- EUE28E - Základy obchodních nauk - Zkouška
- TAE21E - Matematika - Zkouška
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Otázky a odpovědi - zkouška 9.1.2010
- ERE15E - Marketing I. PAA - Zkouška
- EUE08E - Zemědělské zbožíznalství - Zkouška
- TFE24E - Zemědělská technika - zkouška
- TFE24E - Zemědělská technika - zkouška
- EUE33E - Základy účetnictví - VSRR - Zkouška
- EHE55E - Věda, filosofie a společnost - PAE - Zkouška Bígl
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - Zkouška Bígl
- ehe55e - Věda, filosofie a společnost - Zkouška Bígl
- ehe55e - Věda, filosofie a společnost - Zkouška Bígl
- EAE26E - Matematické metody v ekonomii a managementu - zkouška
- EAE26E - Matematické metody v ekonomii a managementu - zkouška
- EAE99E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Hradec Králové) - zkouška
- EAE99E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Hradec Králové) - zkouška
- EAE82E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Cheb) - zkouška
- EAE82E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Cheb) - zkouška
- EAE96E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Jičín) - zkouška
- EAE96E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Jičín) - zkouška
- EAE98E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Klatovy) - zkouška
- EAE98E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Klatovy) - zkouska
- EAE97E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Litoměřice)) - zkouška
- EAE97E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Litoměřice)) - zkouška
- EAEA1E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Most) - zkouška
- EAEA1E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Most) - zkouška
- EAEA7E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Sezimovo Ústí) - zkouška
- EAEA7E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Sezimovo Ústí) - zkouška
- EAEA9E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Šumperk) - zkouška
- EAEA9E - Matematické metody v ekonomii a managementu (Šumperk) - zkouška
- ELX03E - Angličtina B1 - Zkouška
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - zkouška - test
Copyright 2024 unium.cz