- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálZemědělská produkce surovin : primární zemědělské produkty, voda, přidané látky.Produkce potravin:1. politika soběstačnosti2.současnost (potravní bezpečnost, globalizace)3. omezení kvótamiZemědělská evropská politika1.bezpečnost potravin2.udržitelný rozvoj3.respektování spotřebitele4.posílení důvěry v potravinovém řetězciVýživa: Poživatina(známého původu, nesmí budit odpor):Potravina(energetická+biologická hodnota) a Pochutina(má buď energetickou nebo biologickou hodnotu).Biologický aspekt výživy: vyrovnaný poměr cenných živin(sacharidy – tuky – bílkoviny)50-60%25%15%Nezbytné živiny přijímané potravou dělíme:Kalorické(bílkoviny, tuky, sacharidy)Nekalorické (voda, vitamíny, min. látky, stopové prvky)Bílkoviny-základní stavební složka živého organismuDělíme: a) jednoduché(albuminy) b) složené(kasein, hemoglobin, kolagen, kreatin)Skladba bílkovin – je tvořen řetězci aminokyselin, DNA a RNA (24-aminokyselin a 8-základních,esenciálních)Esenciální kyseliny: leucin, isoleucin, valin, methionin, treonin, lysin, fenylalanin, tryptofan.Tryptofan(mléko), Fenylalanin(maso, sýry, čokoláda), Methionin(mléko, maso).Kompletní bílkoviny- obsahují všechny esenciální aminokyseliny obsaženy v živočišných zdrojích – maso, mléko, mléčné výrobky, ryby, vejce.Rostlinné zdroje bílkovin – sója, ořechy, pivovarnické kvasnice.Sacharidy (glycidy) – nejpohotovější zdroj energieDělíme : 1. Monosacharidy – glukóza(krevní cukr), fruktóza(ovocný cukr)2.Disacharidy – sacharóza(řepný cukr), laktóza(mléčný cukr), maltóza(sladový cukr)3. Polysacharidy – škrob, glykogen, pektin, celulózaTuky –koncentrovaný zdroj energie, umožňuje vstřebávání vitamínů (A,D,E,K) a Ca potřebné k tvorbě hormonů.Kyseliny dělíme: nenasycené a nasycené3 esenciální kyseliny – linolová, linoleová, arachidonová – získáváme z rostlinných olejů, nerafinovaných, za studena lisovaných.Voda – 40-60% obsah vody, nutný příjem cca 2,5lVitamíny – zajišťují procesy látkové přeměny,působí jako katalyzátory, organismus je nedovede syntetizovatHypervitaminóza – nadbytek Avitaminóza – nedostatekVitamíny dělíme na rozpustné v tucích a rozpustné ve voděCizorodé látkyAnorganické látkyTěžké kovy – Olovo (Pb) poškozuje nervový systémRtuť (Hg) –pesticidy, fungicidy, rybyKadmium (Cd) – kouř, mákArsen – dermatologické probl., kardiovaskulárníDusičnany -raná zelenina, skleníková zelenina,průmyslová uzeninaOrganické látkyPCB a DDT, HCB – špatný vývin ploduBiologického původu – plísně, inhibiční látky, hormony, alergeny.GMO – všechny plodiny obsahující více jak 1% GMO musí být označeny, zákon 135/2000.Způsoby používání GMO:1.uzavřené nakládání – GMO pěstování, nebo chov v uzavřených izolovaných a kultivačních a laboratorních místnostech.2. uvádění do životního prostředí – pěstování nebo chov v polních pokusech nebo experimentálních chovech a nakládání s jejich produkty pro výzkumné účely3. uvádění do oběhu – běžné komerční pěstování GM rostlin nebo chov GM zvířat a výroba a prodej výrobků obsahujících GMO(chovná plemena)V ČR se pěstuje pouze Bt kukuřice.Ekologické zemědělství – způsob hospodaření založený na zásadách trvale udritelného rozvoje, na používání organických hnojiv(kejda, hnůj, kompost), nepřipouští používání minerálních hnojiv a používání pesticidů,antibiotik.Důraz je kladen na přirozenou půdní úrodnost, vyhnojování polí a agrotechniku.Cíle Ekologického zemědělství – farma s uzavřeným koloběhem, co nejmenší zatěžování prostředí, mnohostranná produkce, udržení a zlepšení úrodnosti půdy.Právní předpisy : A) nařízení rady 834/2007 o ekolog.produkci a označování produktůNařízení rady 889/2008, zákon 30/2006, vyhl. 16/2006PLATÍ PRO EKOZEMĚDĚLCE!B)zákon o potravinách a tabákových výrobcích, veterinární zákon, zákon o rostlinolékařské péči, zákon o osivech, zákon o ochraně přírody a krajiny.Osoba, která uvádí do oběhu biopotraviny či biopotraviny je povinna: a)používat pouze postupy, materiály a prostředky stanovené v prováděcím právním předpisem.b)vést evidenci o druhu a množství bioproduktů a biopotravin, které odebírá a osob, od kterých je odebírác) zajistit, aby nedošlo k míchání nebo záměně, bioproduktů nebo biopotravin s jiným produkty nebo potravinamiVýkonem kontroly je pověřena organizace:KEZ o.p.s., ABCERT GmBH, Biokont CZ s.r.o.Označování bioproduktů od 1.7.2010 musí být označen evropskou značkou.(list). Dále musí být uvedeno místo,kde byly produkovány suroviny: zemědělské produkce EU, zemědělská produkce mimo EU, zemědělská produkce EU/mimo EU.Bezpečnost potravin – FOOD SAFETY – zdravotní a hygienická nezávadnostBílá kniha o nezávadnosti potravin – základní principy evropské potravinové politikyRASFF – česká potravinová politika, odbor bezpečnosti potravin, má za úkol posouzení rizika, řízení rizika a komunikaci o riziku.HACCP – systém dosledovatelnosti původu surovinKvalita a nezávadnost potravin je v ČR zakotvena: Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, vyhláška o provozní a osobní hygieně, zákon o veterinární péči, normy a předpisy EU.Potravinářská legislativa – forma směrnic dělíme: Vertikálně (k vlastní výrobě), výrobní pomníky, předpisy, omezeníHorizontálně (obecné platné pro všechny) standarty jakosti, zdravotní nezávodnostKontrolní orgány v zemědělství Státní veterinární správa – SVSDozor na FO a PO, které vyrábí nebo uvádí do oběhu potraviny či suroviny živočišného původu(skladování, přeprava, dovoz a vývoz), vydává závazné posudky, pokyny, mimořádné veterinární opatření, zdravotní certifikáty při vývozu.Státní rostlinolékařská správa – SRSProvádí vnější a vnitřní karanténu, průzkum karanténních organismů, nařízení rostlinolékařských opatření, dohled nad dodržováním povinnosti FO a PO, ukládání pokut. Dohled nad vybranými tuzemskými a importovanými rostlinami a rostlinnými produkty. Kontrola postřiků, hnojení, skladování pesticidů.Státní zemědělská a potravinářská inspekce – SZPIDozor na FO a PO, které vyrábí nebo uvádí do oběhu zemědělské, potravinářské, modlářské, saponátové nebo tabákové výrobky. Zjišťuje nedostatky, vyžaduje jejich odstranění, provádí kontrolu nápravy, ukládá pokuty, provádí rozbory, vydává závazné posudky a osvědčení. Klasa(kvalitní produkt), zaměřeno na ochranu spotřebitele.Ministerstvo zdravotnictví - Orgány Hygienické službySchvalování při výstavbě a kolaudaci objektů pro zemědělskou a potravinářskou výrobu, skladování, zpracování a prodej.Gastronomické služby, pracovníci v provozu.Ministerstvo ObranyDozor nad výrobou, distribucí a kontrolou jakosti určených pro armádu, popř. mimořádné situace.Česká Obchodní Inspekce- ČOI.Ekonomická ochrana spotřebitele v obchodních sítích a službách dle zákona o ochraně spotřebiteleGLOBAL G.A.P.Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství , bezpečnost a kvalita potravin, pohoda zvířat, ochrana životního prostředí, bezpečnost a po
Vloženo: 18.10.2010
Velikost: 39,56 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz