- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálSlozeni potr.:stavebni l.(bilkoviny,org.l.),energeticke l.(tuky,sacharidy),ochranne l.(plnohodnotne bilk.,plnohod.tuky,vitaminy)
Bilkoviny-skladaji se z aminokyselin postradatelnych(nedostatek nepusobi zdrav.problemy)a nepostradatelnych
deli se:jednoduche_obsahuji pouze aminokyseliny, slozite-obsah i nebilk.latek napr.anorg.; nedostatek: padani vlasu,lamani nehtu,svalove napeti,chudokrevnost,unavadeprese; nadbytek: hromadeni odpadnich latek v tele,srdecni nemoci,rakovina
bilkovinne minimum40-45g/den/os, optimum 1g/1kg ziv.hmot/den/os.
Sacharidy-70% energ.hodnoty u lidi; mono(glukoza, fruktoza),di(laktoza,sacharoza),poly(skrob,celuloza,pektiny,glykogen); optimum 0,5g/1kg ziv.hmot/den/os., spotreba vyssi
Tuky-2 casti: gylcerol a mastne kyseliny, deli se na jednoduche a slozite, doporucena davka MZdr 1g/1kg ziv.hmot/den/os.
Latky anorganicke: Voda-nejvetsi zastooupeni v potravinach, ma vliv na trvanlivost, 2 formy:vazana a volna(muze se chem.vazat); regulace tepla v org., dosp.clovek 45-60%vody, nutny prijem cca 2,5l/os./den
Mineraly:potrebne v relativne velkych davkach:Ca,P,K,Na,Mg,S,Si,CL; stopove prvky:Fe,Zn,Cu,Mn,Cr,I,Se,F,Mo -> oboji nezbytne jako soucast hormonu,enzymu, bilkovin,tuku,atd.
Vitaminy-ochranne latky, zajistuji procesy latkove premeny,pri jejich nedostatku muze dojt k urcitym onemocnenim, jsou rozpustne ve vode nebo v tucich, 3 onemocneni-> avitaminoza=uplny nedostatek urc.vitaminu, hypovitaminoza=v potrave sice je,ale malo; hypervitamoniza=vitaminu je prilis malo
pozivatina-vse co je k jidlu, deli se na potravinu a pochutinu; racionalni vyziva=system stravy,kt.nejlepe odpovida vedecky zduvodnenym zasadam-zas.zdrave vyzivy; energeticky aspekt vyzivy=uhrazeni energ.ztraty organizmu,vyjadreni v kJ; biologicky aspekt vyzivy-dostatecne mnozstvi cennych zivin a jejich spravny vzajemyn pomer
hHodnota vyzivy:energeticka->kvantitavni-ziskana stravenim potravy,potrebna pro fyziologicke fce,zavisi na prostredi a vydane energii,udava se v joulech 1kcal=4,1868J=9,3g tuku
biologicka->kvalitativni,dana obsahem biologicky hodnotnych latek,neda se vyjadrit cislem
nutricni->souhrn biologicke a energeticke
Zpenezovani zem.produktu:prime-vyrobce prodava rovnou do zpracovatelskeho podniku; a neprime-vyrobce to proda obch.organizaci a ta pak zprac.subjektu
Jakost potravin=souhrn vlastnosti vyrobku,ktere jsou rozhodujici pro plneni funkce,k niz je produkt urcen nebo mira ci stupen vhodnosti daneho produktu pro stanoveny ucel nebo pomer mezi skutecnymi a pozadovanymi vlastnostmi; jakostni znak-konkretni vlastnost nebo slozka potravin; jakostni char.-soubor jednotl.jakostnich znaku,vlastnosti nebo slozek podobneho char.; celkova jakost-komplex vsech jakostnich char.; metody hodnoceni: subjektivni a objektivni; hodnocene jakstni znaky: chut,vune,barva,konzistence,tvar,vzhled na povrchu vcetne obalu,vzhled na rezu,znaceni,hmotnost,prip.mnozstvi; chemicke: obsah vody, susiny,cukru, tuku,bilkovin,anorg.latek,popelovin,cizorodych a skodlivych latek
CSN-standarty,kt.plati zejmena pro zemedelske produkty,udava je Cesky Normalizacni Institut (CNI);; Statni Zemedelsky a Intervencni Fond SZIF->vyhlasuje urc.obd.=intervencni nakup=nakup za urcite ceny na urcitou komoditu;; Statni Spravy Hmotnych Rezerv SSHR->vytvari strategicke zasoby z hlediska mimoradnych udalosti
Mikrobiologicke hodnoceni potravin:kvalitativnni-sledovani druhu mikroorganismu; kvantitativni-sledovani Celkoveho Poctu Mikrobu(=>vyhovujuci pod m/mezi m a M, nevyhovujici vic jak 2 mezi m a M/jeden nebo vice nad M)
Jakostni kriteria-dane ze zakona->Zakon o potravinach a tabakovych vyrobcich-vydalo MZE – za jakost a nezavadnost potravin zodpovida vyrobce!, system HACCP(rozbor rizik z hlediska bezpecnosti potravin, ze zakona povinny,cetifikace nepovinna), system rizeni jakosti dle ISO 9000-4(zameren na rizeni jakosti, ze zakona nepovinny,certifikace povinna); Statni Zemedelska a Potravinarska Inspekce SZPI-kontroluje obchod i prumysl,zamereno na rostlinne produkty->zjistuje nedostatky,pozaduje jejich odtsraneni,provadi rozbory, vydava posudky; StatniVeterinarniSprava SVS-,zivocisna vyroba a jeji zpracovani, vydava posudky,pokyny,mimoradna vet.opatreni
->Veterinarni zakon-tyka se jen zivocisnych produktu,resi ochranu zdravi zvirat i lidi-aby
Vloženo: 23.02.2011
Velikost: 44,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu EUE08E - Zemědělské zbožíznalství
Reference vyučujících předmětu EUE08E - Zemědělské zbožíznalství
Podobné materiály
- ARE01E - Speciální fytotechnika - Tahák
- EAE02E - Ekonomicko matematické metody II. - Tahák
- EHE60E - Věda, filosofie a společnost - PAA - Tahák na zk.
- EJE14E - Základy právních nauk - PAE - Tahák
- EPE09E - Psychologie a etika v podnikání - Tahák
- ESE06E - Matematické metody pro statistiku a operační výzkum - Tahák
- ESE15Z - Statistika I. - PAA - Tahák
- ESE17E - Statistika II. - PAA - Tahák
- EUE06E - Finance a úvěr - Tahák
- EUE20E - Potravinářské zbožíznalství - Tahák
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - tahak
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - tahak-vzorce
- EEE08E - Ekonomika podniků I. PaE - Tahák
- ETE03E - Informatika II. - Tahák na zkoušku
- ESE06E - Matematické metody pro statistiku a operační výzkum - tahák
- ESE06E - Matematické metody pro statistiku a operační výzkum - tahák
- ESA03E - Statistika a biometrika - tahák
- EEA72E - Zemědělská ekonomika - tahák
- ABE01E - Základy fytotechniky - Tahák na zkoušku
- TFE24E - Zemědělská technika - Tahák na zkoušku
- TFE24E - Zemědělská technika - Tahák na zkoušku
- EUE33E - Základy účetnictví - VSRR - Tahák
- ESE27E - Základy statistiky - Tahák
- ESE27E - Základy statistiky - Tahák
- EUE81E - Velkoobchod a maloobchod DS - Tahák
- EUE21Z - Teorie účetnictví - PAA, INFO - Tahák
- ERE61E - Teorie řízení PAA - Tahák
- ERE39E - Teorie řízení PAE - Tahák
- ERA09E - Teorie řízení - FAPPZ - Tahák
- ERT08E - Teorie řízení TF - tahák
- ERE02E - Administrativní technika VSRR - tahák
- EAE01Z - Ekonomicko matematické metody I - tahák
- EAE04E - Ekonomicko matematické metody I. - tahák
- EAE04E - Ekonomicko matematické metody I. - tahák
- EAE04E - Ekonomicko matematické metody I. - tahák
- EAE71E - Ekonomicko matematické metody I. - tahák
- EAE71E - Ekonomicko matematické metody I. - tahák
- RTE01Z - Tělesná výchova- PEF - letní semestr tahák
- RTE01Z - Tělesná výchova- PEF - tahák
- MAKR - Makroekonomie - Tahák makro
Copyright 2023 unium.cz. Abychom mohli web rozvíjet a dále vylepšovat podle preferencí uživatelů, shromažďujeme statistiky o návštěvnosti, a to pomocí Google Analytics a Netmonitor. Tyto systémy pro unium.cz zaznamenávají, které stránky uživatel na webové stránce navštívil, odkud se na stránku dostal, kam z ní odešel, jaké používá zařízení, operační systém či prohlížeč, či jaký má preferenční jazyk. Statistiky jsou anonymní, takže unium.cz nezná identitu návštěvníka a spravuje cookies tak, že neumožňuje identifikovat konkrétní osoby. Používáním webu vyjadřujete souhlas použitím cookies a následujících služeb: