- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Seminární práce - Káva
EUE08E - Zemědělské zbožíznalství
Hodnocení materiálu:
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálKáva
Seminární práce z předmětu
zemědělské zbožíznalství
Káva, kterou pijeme, je nápoj připravený z pražených rozemletých semen. Ve skutečnosti kávová zrna, které známe, jsou semena červených bobulových plodů stálezeleného stromu - kávovníku, který má bílé květy a sytě zelené listy. Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, a poté na červenou,¨do barvy brusinek, až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá. V červeném stádiu je ideální provedení sklizně. Nepražená káva obsahuje 0,5-2% kofeinu, 19-23% třísloviny kávové, 6-16% cukru, vedle toho dextrin a j. uhlohydráty, 10-13% oleje, 3,8-4,5% látek nespalitelných a asi 10% vody.
Největšími milovníky kávy v Evropě jsou severské národy. Zatímco Angličané spotřebují ročně pouze 2,3 kg na obyvatele, Finové vypijí každý více než 12 kilogramů kávy ročně. Na druhém místě za Finy jsou Dánové a Švédové, každý s 11 kilogramy kávy ročně na osobu.
Teprve od r. 1895 vývoz kávy opět poněkud stoupá. Vývoz Brazílie v posledních letech obnášel přes 420-490 mil. kg, kdežto vývoz Stř. Ameriky činil asi 80 mil. Kg.
Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Kávovníky potřebují teplé vlhké podnebí a pěstují se v tropických oblastech po celém světě. Ze 60 druhů kávovníků pochází nejvíce kávy z odrůd kávovníků arabského (Coffea arabica). Komerčně se také pěstuje, zejména k výrobě ,,instantní“ kávy, kávovník konžský (Coffea canephora) a liberijský (Coffea liberica).
Nejznámější odrůdy kávy: Coffea arabica a Coffea canephora (tzv.robusta)
Kávová odrůda Coffea arabica původně pochází z Jemenu a Etiopie. Je považována za první zkultivovanou kávovou odrůdu. Tvoří až 70 procent světové produkce kávy. Jeho plody poskytují nejkvalitnější kávová zrna.
Káva arabika je vyhlášená svou vynikající jemnou chutí a výtečným aroma, a má nízký obsah kofeinu. Její typicky
Vloženo: 23.02.2011
Velikost: 191,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz