- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálEkonomické hodnocení půdy (stanovení ceny půdy)
Charakteristiky:
plocha území ČR představuje cca 7 887 tis.ha (7 mil. 887 tisíc ha)
půda z hlediska ekonomického ( nerozmnožitelný výrobní faktor, tj. základní charakteristika, ze které potom plynou veškeré další nástroje, kterými je produkční faktor ovlivňován
půda z hlediska přírodního představuje ( svrchní, biologicky oživená část povrchu zemského, která plní významné ekologické a produkční funkce
ČR - podíl zemědělské půdy 54 % (4 281 tis. ha) a nezemědělské půdy cca 46 % (3 606 tis.ha, z toho 2 630 tis. ha zabírají lesy)
v rámci zemědělské půdy rozlišujeme tzv. kultury (kultury na zemědělské půdě) – kultury představují jakýsi dlouhodobý způsob využití a v rámci zákona o zemědělství jsou uvedeny následující kultury: orná půda, louky, pastviny, chmelnice, trvalé travní porosty, ornice, ovocné sady, zahrady, vinice
Plodina na orné půdě představuje krátkodobé využití této kultury
orná půda v ČR představuje cca 72 % zemědělské půdy a toto procento se označuje jako tzv. procento zornění (kritika EU za vysoké % zornění)
podíl plodin na orné půdě - cca 55 % zabírají obilniny
na jednoho obyvatele republiky připadá 0,42 ha zemědělské půdy a 0, 30 ha orné půdy
soběstačnost (pokud by se půda rozdělila mezi obyvatele a každý by měl tento pozemek. Otázka: Zda by obyvatelstvo daného regionu bylo soběstačné?)
Úloha půdy při produkci výrobků a poskytování služeb
půda je základním přírodním stanovištěm, na kterém probíhají procesy výroby a poskytování služeb (umístění výrobních objektů, obchodů, dopravní sítě apod.)
půda působí při utváření množství a kvality produktů (růst rostlin, výživa zvířat). Toto působení je spojené s klimatickými vlivy.
půda je omezená co do rozsahu a kvality
půda vznikla bez vlivu člověka, bez přičinění člověka a člověk ji poté využívá pro své ekonomické potřeby a pro svou mimoekonomickou činnost
každý půdní lokalita je specifická pro svoji kvalitu, velikost, pro jakékoliv další vlastnosti a lokalita, která je specifická těmito vlastnostmi se obecně nazývá pozemek
pozemek je definován zákonem č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a pozemky jsou členěny:
stavební pozemky
zemědělské pozemky – evidované v katastru nemovitostí jako orná půda, chmelnice, vinice, zahrada, ovocný sad, louka a pastvina
lesní pozemky
vodní nádrže a vodní toky
jiné pozemky - neplodná půda (roklina, močál bažina aj.
pro účely oceňování pozemků se posuzuje stav podle katastru nemovitostí, což má za následek, že se vyskytuje nesoulad mezi takovýmto způsobem ocenění a mezi skutečností
Ekonomika oceňování pozemků
A/ „Půda jako přírodní stanoviště“ - jedná o cenění pro jiné než zemědělské účely, výše ocenění je potom vázána na účel dalšího využití V našich podmínkách je základem pro úřední ocenění.
(v ČR platná Vyhl. MF č. 3/2008 Sb., o oceňování staveb, pozemků a trvalých porostů) – odlišuje se „druh pozemků“ podle stavu uvedeného v katastru nemovitostí
B/ Kvalitativní hodnocení půdy
je založena na půdně ekonomických jednotkách, ekonomické hodnocení = BPEJ je soustava kritérií, které z různého pohledu zhodnotí kvalitu půdy a na základě BPEJ se poté stanovuje ekonomický efekt, který může přinést daný pozemek a na základě ek.efektu, který je odlišný, je stanovena cena půdy
BPEJ – 5 číslic (kód)
1 číslice = přiřazuje pozemek k danému klimatickému regionu (0-9), např. 0 – velmi suchý a teplý
2 – 3 = určuje příslušnost k určité hlavní půdní jednotce (01-78) např. 42-46 hnědozemě
4 = stanovuje kombinaci svažitosti a expozice ke světovým stranám (0-9)
5 = vyjadřuje kombinaci hloubky a skeletovosti půdního profilu
Základní plodiny přiřazeny do „typové výrobní struktury“ dle jednotlivých BPEJ:
podle BPEJ jsou stanoveny tzv. typové výrobní struktury, kdy jsou plodiny přehozeny do těchto typových výrobních struktur a v rámci typové výrobní struktury je určována tzv. cena parametrizované produkce, což je produkce plodin dané výrobní struktury a dále je stanoven jakýsi normativní náklad na parametrizovanou produkci a jakýsi normativní zisk
na základě BPEJ je stanovován ekonomický efekt a tento ekonomický efekt má podobu ukazatele HRRE = hrubý roční rentní efekt (je to rozdíl ceny parametrizované produkce (jakýsi peněžní výnos) mínus součet položek normativní náklad (tzn. výnos i mínus náklady, abychom se dostali k zisku) a k tomu nákladu, který je parametrizován na danou produkci dané plodiny je připočítáván normativní zisk, aby každý kdo hospodaří na půdě, měl zajištěný nějaký minimální zisk
takto získaný ukazatel vyjadřuj
Vloženo: 11.03.2011
Velikost: 105,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu EEE53E - Agrární a strukturální politika-VSRR
Reference vyučujících předmětu EEE53E - Agrární a strukturální politika-VSRR
Podobné materiály
Copyright 2024 unium.cz