- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálOVOCE A ZELENINA
Charakteristika
Části:
Slupka – ochranná fce, obsahuje SILICE, BUNĚČINU a PEKTINI
Dužina – PROTOPEKTIN (cukry – pravé a nepravé, BUNĚČNÁ ŠŤÁVA, KYSELINY, BARVIVA a TŘÍSLOVINY)
Semena – málo H2O, málo cukru, tuků a dusíkaté látky
Průměrné chemické složení se liší dle druhu, odrůd, stupni zralosti,velikosti plodu, klimatických podmínek, způsobu ošetření a sklizně atd.
voda
sacharidy (pravé cukry i polysacharidy)
kyseliny (citrónová, jablečná, vinná); index cukernatosti = % cukrů / % kyselin – vyjadřuje kyselost
třísloviny, silice, barviva (karoten, , fenoly
enzymy, vitamíny, minerální látky
dusičnany (světlo) – limity od 100 mg/kg až 3000 mg/kg
mykotoxiny, těžké kovy, solanin
čerstvé ovoce a zeleniny - jsou jedlé části rostlin ihned po sklizni nebo po určité době skladování
ovoce:
jádrové
peckové
bobulovité
tropické a subtropické
zelenina:
košťálová (brokolice, k
Vloženo: 24.04.2009
Velikost: 41,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz