- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál3. Potravinová legislativa
Doc. Ing. Kateřina Kovářová, Ph.D.
Jejím úkolem je zajistit zásobování trhu potravinami zdravotně bezpečnými, v požadované
jakosti, nutriční hodnotě vhodné pro výživu lidí.
Hlavní zásady:
1. Základní zásady a požadavky na potraviny jsou uvedeny v normách a především v
Zákoně č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, včetně prováděcích
vyhlášek vydané Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem zdravotnictví.
2. Dále jsou to technické normy (ČSN),
3. Další zákony, o veterinární péči, o ochraně veřejného zdraví, o krmivech apod.,
4. Codex alimentarius - z hlediska mezinárodního obchodu, představuje soubor požadavků
a zásad pro všechny druhy potravin, je závazný pro země, které ho přijaly. Založen
(WHO/FAO Organizace pro zemědělství a výživu, Světová zdravotní organizace). Jeho
úkolem je připravovat normy, doporučení a směrnice zaměřené na ochranu zdraví
spotřebitelů, na poctivou obchodní praxi a usnadnění mezinárodního obchodu. Přijalo ho
150 států.
Zákon o potravinách
Výrobce za své výrobky ručí sám za jejich jakost a zdravotní nezávadnost. Kontrola
státních orgánů nebude preventivní ale následnou kontrolou zpřísnění sankcí.
POTRAVINOVÁ LEGISLATIVA
Skladba zákona o potravinách
1. Základní pojmy
2. Povinnosti výrobců
3. Označování potravin
4. Státní dozor
5. Balení potravin
6. Přeprava potravin
7. Ozařování potravin
Český potravinový kodex
K provedení zákona o potravinách bylo vydáno celkem 22 prováděcích vyhlášek, z toho 7
jich vydalo Ministerstvo zdravotnictví a 15 Ministerstvo zemědělství. V těchto vyhláškách
jsou uvedeny základní požadavky týkající se jakosti pro jednotlivé potraviny a zemědělské
komodity a dále požadavky na zdravotní nezávadnost potravin.
Tyto prováděcí vyhlášky také do určité míry nahrazují technické normy (podrobnější v
jakostních požadavcích), zdravotní a jakostní požadavky uváděné v dosavadních státních
jakostních normách (ČSN), z nichž část ztratila platnost jako závazná a jejich ustanovení
jsou pouze doporučená. ČSN doporučující jsou velmi často používány při uzavírání
kupních smluv a stanovení jakostních kritérií při zpeněžování zemědělských produktů a při
různých formách obchodování.
POTRAVINOVÁ LEGISLATIVA
Základní pojmy za Zákona:
• poživatiny
• potraviny
• pochutiny
• potravní doplňky
• potraviny nového typu
• jakost
• uvádění do oběhu
• hygiena potravin
• zdravotní nezávadnost
• falšované potraviny
• datum použitelnosti
• datum minimální trvanlivosti
• šarže
POTRAVINOVÁ LEGISLATIVA
Výrobou potravin se rozumí nejen zpracování zemědělských surovin, ale i čištění,
třídění, upravování, opracování, včetně balení a dalších úprav potraviny za účelem
uvádění do oběhu. Včetně společného stravování a zemědělské prvovýroby pokud u
zemědělských surovin vykovává výše uvedené operace.
Podnikatel je povinen:
• dodržovat povinnosti vyplývající z bezprostředně závazných předpisů ES
• dodržovat požadavky na zdr. nezávadnost potravin, jakost, při výrobě, přepravě,
skladování a uvádění do oběhu
• oddělit prostory určené pro výrobu a zacházení s potravinami od jiných prostor
• zajistit při výrobě a zacházení s potravinami hygienické podm
Vloženo: 23.02.2011
Velikost: 58,73 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz