- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálečné opeření dospělých je vyzrálé ve stáří 2 let. Počínaje prvním opeřením dospělých lze ( za předpokladu příznivých klimatických podmínek) každých 6 měsíců provést odběr peří. Ovšem tak intenzivní "hospodaření s peřím" vede v průběhu doby asi 4 - 5 let ke snížení kvality peří. Nejhodnotnější péra jsou "bílá", cca 24 středních pér prví řady letek kohouta. S vývojem letců na běžce ztratila péra pro pštrosi stále více ve významu. Na základě tohoto jsou péra chápána v ústupovém procesu a jsou pozorovatelné symptomy degenerace zvlášť v průběhu tohoto století (Duerden napočítal v r. 1910 v průměru 36,86 pér křídel).
Maso pštrosů se svými vlastnostmi patří k masům špičkové kvality: téměř žádný tuk ( filet, steak do 0,2 %), nepatrné hodnoty cholesterolu (680 mg/kg), vysoký obsah proteinu (nad 20 %), mimořádná jemnost (přes nepatrný obsah tuku), výživná hodnota: 114 cal na 100 g masa (srovnání pštrosího masa s masem jiných druhů zvířat je v tabulce č.2). V jižní Africe jsou pštrosi poráženi ve stáří 12 - 16 měsíců. Jatečné tělo se zpracovává na filet, steak, kotletu, biltog (sušené osolené maso), salám, sekaná a průmyslové maso.Podstatná část komerčně využitelného masa pochází z nohou (asi 74 %). Zbytek je rozdělen na krk, křídla, prsa, žebra a ocas. Hodnoty výtěžnosti pštrosa - 35 % jsou nižší než u skotu nebo prasat. Průměrná výtěžnost masa cca 32 kg ve 14 měsících a 42 kg u dospělých pštrosů je však kvalitativně vysoce ceněna.
Pštrosí vejce váží 755-1618 g, jejich velikost je 13-16 cm. Vejce se nepoužívají jen k líhnutí, ale jsou také hojně prodávána. Vzhledem k chuti a vlastnostem využití jsou pštrosí vejce plně srovnatelná s drůbežími a jsou připravována stejným způsobem. Vejce může být za 60 - 90 min. uvařeno a nebo podáno jako míchaná vajíčka ke snídani pro tucet hostů. Silná, porcelánová skořápka může být přeměněna pomalováním nebo rytými ozdobami v cenný umělecký předmět. Hmotnost pštrosího vejce je 755-1618g, rozměry vajec jsou 13-16cm.
K současnému stavu vývoje chovu pštrosa jsou samostatná zvířata a oplodněná vejce nejvyšší ekonomickou hodnotou. Rovněž turistická hodnota pštrosů je vysoká. K tomu přistupují pštrosí závody.
Příjmy jihoafrických farmářů vyjádřené konečnými produkty členění jsou následující: Kůže 60 % (Ve stáří 14 měsíců činí celková plocha kůže 1,5 - 1,5 m2), maso 14 %, peří 11%,ostatní produkty 15 %
- Reprodukční ukazatele :
Na farmách se pštrosi chovají během snáškoví sezóny v párech, triádách (jeden kohout a dvě slepice) anebo v hejnech s mírně vyšším podílem slepic. Kohout vyhrabe hnízdo, jednoduchou prohloubeninu v zemi. Teoreticky klade slepice jedno vejce každý druhý den. Normální snáška sestává z 12 až 18 vajec, ale odběr vajec podnítí slepici k další snášce, takže lze od slepice získat 40 vajec a více za sezónu líhnutí. Vysezení vajec se uskutečňuje na směny. V souladu s ukrytou silou svého opeření sedí neznatelně zbarvená slepice přes den a černý kohout během noci. Doba sezení činí v průměru 42 dní.
Pohlavní dospělost nastává ve 3-4 letech, vhodná doba k zapouštění je od konce září do února, doba inkubace (od snesení vajec po vylíhnutí mláďat): 39-42 dní. Počet mláďat z jednoho
hnízda: mezi 10-20. (výkon reprodukce viz tabulka č.1)
- Používané biotechnologické metody
Rozlišují se 3 systémy chovů: intenzivní, polointenzivní a extenzivní systém. Všechny tři systémy vycházejí z toho, že pštrosi se chovají pro produkci masa a peří a proto jsou poráženi v cca 14 měsících - s výjimkou chovných ptáků a zvířat určených k dalšímu prodeji. Který systém bude použit, spočívá v místních skutečnostech, jako je přítomnost ploch a podnebí. Pro optimální přizpůsobení mohou být vzájemně kombinovány prvky rozlišných systémů. Výhody a nevýhody tří systémů chovů jsou krátce popsány následovně:
Intenzívní chovVejce jsou odebírána z hnízda a uměle líhnuta. Kuřata jsou vychovávána lidskou rukou, stáj pro kuřata je nutná. Mladí ptáci a dospěli pštrosi chováni na minimální ploše a proto jsou úplně odkázáni na dodávání krmiv. Rozmnožování se uskutečňuje v párech nebo triádách. Sběrem vajec a umělým líhnutím se doc
Vloženo: 15.08.2009
Velikost: 3,12 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Reference vyučujících předmětu 6 - chovPodobné materiály
- 1 - Chov - Zootechnika
- 2 - chov - Zootechnika
- 3 - chov - Zootechnika
- 4 - chov - Zootechnika
- 5 - chov - Zootechnika
- 7 - chov - Zootechnika
- 8 - chov - Zootechnika
- 1 - otazky - Zootechnika
- 2 - otaz - Zootechnika
- 3 - otaz - Zootechnika
- 1 - chov - Zootechnika
- 2 - chov2 - Zootechnika
- 3 - chov2 - Zootechnika
- 4 - chov2 - Zootechnika
- 5 - chov2 - Zootechnika
- 6 - chov2 - Zootechnika
- 7 - chov2 - Zootechnika
- 8 - chov2 - Zootechnika
- 9 - chov2 - Zootechnika
- 10 - chov2 - Zootechnika
- 1 - Poznavacka2 - Zootechnika
- 2 - p2 - Zootechnika
- 3 - p2 - Zootechnika
- 4 - p2 - Zootechnika
- 5 - p2 - Zootechnika
- 6 - p2 - Zootechnika
- 7 - p2 - Zootechnika
- 8 - p2 - Zootechnika
- 9 - p2 - Zootechnika
- 10 - p2 - Zootechnika
- 11 - p2 - Zootechnika
- 12 - p2 - Zootechnika
- 13 - p2 - Zootechnika
- 14 - p2 - Zootechnika
- 15 - p2 - Zootechnika
- 16 - p2 - Zootechnika
Copyright 2024 unium.cz