- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Zkouškové otázky
AHa02E - Výživa hospodářských zvířat
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálA Thaer – senná jednotka
O.Kellner – škrobová jednotka
1) Znáte něco z historie výživy zvířat ? Čím přispěli k rozvoji disciplíny, příkladně M.V.Lomonosov, A.L.Lavoisier, F.P.Magendie, J.von Liebig, A. Thaer, O. Kellner. Dovedete přesně definovat základní pojem ŽIVINA ?
M.V. Lomonosov – zákon zachování hmoty
A.L. Lamonsier – oxidace – uvolňováni energie z organických živin
F.P. Magendie
J. von Liebig – zákon minima
Živina – chemicky definovatelná látka, kterou tělo využívá k zachování existence a k tvorbě
produkce
energetické ( sacharidy, lipidy, bílkoviny přijímané v nadbytku)
2)Na schématu popište živinové složení krmiva dle Weendské metody. Uveďte jednotlivé funkce živin, pojednejte o energetických živinách. Prostřednictvím čeho se vyjadřuje energetická hodnota krmiv ?
Weendovská metoda
Krmivo H2O – transportní prostředí, termoregulace
- sušiny
- popeloviny = min.látky
Zdroj E = organická hmota – NL – dusíkaté látky
- hrubý tuk
- hrubá vláknina
- BNLV – cukry, škroby
Energetické živiny – dusíkaté látky, NLV, hrubý tuk, hrubá vláknina
Energetická hodnota krmiv – zdroje, jsou org, živiny, jejich spálené teplo se zjišťuje v kalorimetru
- dána energetickou hodnotou jednotlivých org. Živin
3) Princip laboratorního stanovení vody v krmivu, význam a zdroje vody ve výživě zvířat. Při jakém množství vody v krmivu je krmivo dlouhodobě skladovatelné ? Jaká je a na čem závisí potřeba vody u rozhodujících druhů zvířat. Které prvky nejvíce působí na vodní metabolismus ?
- význam – transportní prostředí
- termoregulace
- stavební živina
V krmivu kolísá od 5% - 95
- potřeba – druh zvířete, věk, kondice, užitkovost
- zdroje – napájecí H2O
- vegetační exogenní
- oxidační
- oxidace – endogenní
- vodní metabolismus – K, Na, Cl
- dlouhodobě skladovatelné – 14% H2O
4) Stravitelnost živin krmiva, co to je ? Jak se stanovuje ? Rozdíl mezi bilanční a skutečnou stravitelností, která je vyšší a proč ? Co všechno ovlivňuje stravitelnost ? V jaké rozmezí se asi stravitelnost živin pohybuje?
Stravitelnost živin krmiva – živina přijatého krmiva, která se nevyloučila výkaly – stravitelná
Stanovení – vyjadřuje se koeficientem bilanční stravitelnosti
Bilanční – zanedbávají se živiny metabolického původy
Vyšší – skutečné sl. – bere v potaz i živiny met. původu
Stravitelnost ovlivňuje stavba trávicího traktu, mikrobiální aktivita
Stravitelnost se pohybuje - ? 70% zpracování a ošetření krmiv
Přísady v krmivu
5)Co to je a jak se stanovuje využitelnost živin krmiva ? Co působí na využitelnost proteinu krmiv a v jakém asi se pohybuje rozpětí ? Co to je BHB, rozdíl u rostlinných a živočišných krmiv
100 vyuz.idealni 75 % mleko a 96% vejce, rost.-soja 75%
a kvalita bilkovin BHB a AMK takze tak něco
6)Princip laboratorního stanovení sušiny krmiva, rozdíl mezi původní, laboratorní a absolutní sušinou, funkce sušiny ve výživě, která krmiva obsahují nejvíce a která nejméně sušiny, přibližná potřeba sušiny u dojnice, koně, vykrmeného prasete a slepice.
Sušina se tanoví – Weendská metoda
předsušují se šťavnatá krmiva – obsah H2O více jak 15% 50%
sušina se stanoví při 105°C – odpaření H2O
původní – obsahuje i vodu
laboratorní
absolutní
nejvíce sušiny – jadrná krmiva 80-90%
nejméně sušina – čerstvá objemná krmiva 10-30%
dojnice – 15-20kg denněkoně 8-12kgprase 2-4kgslepice 100g
7) Pojednejte o skupině organických živin, využívaných ke stavebním účelům. Co ovlivňuje jejich kvalitu, možné rozdíly u mono- a polygastrů. Důvod záměny SNL za PDI při normování potřeb u vybraných zvířat u kterých ?
8)Co to jsou NPN (nebílkovinné dusíkaté látky), znáte některé jejich zástupce ? Kde se vyskytují, mají nějaký nutriční význam ?, popř.v jakém množství a pro která zvířata ?
NPN . dusíkaté látky nebílkovinné
Význam pro přežvýkavce; E. hodnota (minimální)
aminy – v okopaninách
dusičnan – nad 1,5% úhyn
dusitany
močovina
volné AK
9)Co to jsou sacharidy, jejich význam, rozdělení, výskyt v jednotlivých krmivech (příklady), jak lze ztotožnit sacharidy s pojmem BNLV ? Jak se zjišťují BNLV, ve kterých krmivech se vyskytují minimálně a ve kterých krmivech tvoří více než polovinu sušiny ?
komplex organických sloučenin C, H2O
cukry , uhlovodany
fce :
rostliny – stavební zásobní
živočišné organismy – zdrojem - pohotové E (záchova + produkce)
tvorba rezervního cukru (glykogen)
tvorba sach v produkci (laktóza)
tvorba energetických zásob (tuk)
Dělí se na – jednoduché – mono-, hexozy-, oligo-
Složité – polysacharidy ( škroby, celulóza hexozy)
Jejich množství je dáno součtem
BNLV – vysoká starvitelnost, rychlá fermentace
Vlákniny – nízká stravitelnost, pomalá fermentace
BNLV = S – (NL + T + VL + Pop)
Nejmíň – tuk 0%
Nejvíc okopaniny 15-20%
10) Čím jsou charakteristické jednoduché (mono-,di-) sacharidy ? Uveďte příklady jejich výskytu. Co to jsou glykosidy, od čeho jsou odvozeny, vyjmenujte několik zástupců. Znáte do jaké skupiny patří a kde se vyskytují : sacharóz, škrob, inulín a celulóza ?
Jsou základní pro složité sacharidy ( základní pentóza, hexóza)
Výskyt – mléko (laktóza), cukrová třtina (sacharidy)
- sladká chuť, lehce rozpustné, dobře stravitelné
Glykosidy – deriváty sacharidů
Sacharóza = cukrová třtina (monosacharidy)
Inulin zás. látka u kytek (polysacharidy)
Celulóza = zelená píce (polysacharidy)
11) Co je to VLÁKNINA, ve kterých krmivech se vyskytuje ve větším či menším množství a přibližně kolik. Kolik potřebují jednotlivé druhy zvířat vlákniny v dietě ? Jakou sehrává nutriční roli ? Z jakých složek se nejčastěji skládá ?
- hrubá vláknina – lignocelulózový komplex, soubor látek ( celulózy, hemicelulózy, ligninu, pektinu, kutinu
- podporuje peristaltiku, stimuluje produkci trávicích šťáv, vyvolává pocit nasycenosti
- nadbytek pokles užitkovosti, deprese
Nedostatek – acidóza ( pokles pH v bachoru)
alkalóza – hnití v předžaludku
slupky – 60%o
Vloženo: 16.07.2009
Velikost: 214,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AHa02E - Výživa hospodářských zvířat
Reference vyučujících předmětu AHa02E - Výživa hospodářských zvířat
Reference vyučujícího doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Podobné materiály
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - zkouškové otázky
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - zkouškové otázky
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - zkouškové otázky
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - zkouškové otázky
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - zkouškové otázky
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - zkouškové otázky
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - zkouskove otazky genetika
- AEA09E - Zoologie - Nove zkouskove otazky ZOO
- ABA05E - Botanika - zkouškové otázky
- AVA15E - Morfologie hospodářských zvířat - zkouškové otázky
- AVA11E - Praktická fyziologie zvířat - otázky ze zkouškového testu
- ASA09E - Chov koní - ZKOUŠKOVÉ OTÁZKY
- ASA25E - Chov koní - ¨zkouškové otázky
- AGA18E - Etologie zvířat - Zkouškové otázky
- AVA22E - Anatomie HZ se základy histologie a embryologie - zkouškové otázky
- AKA05E - chov koní - ¨zkouskove_otazky
- AKA05E - chov koní - ZKOUSKOVE OTAZKY
- AMA05E - Mikrobiologie a biotechnologie - otázky II.zkouškového testu
- EJA74E - Právo a životní prostředí - Zkouškové otázky
- AAA10E - Základy meteorologie a klimatologie - Otázky ze zkoušky
- AAA14E - Základní agrotechnika a herbologie - Otázky zkouška
- ABA06E - Základy fyziologie rostlin - Otázky zkouška
- AHA09E - Agrochemie - Otázky z testu
- APA12E - Pedologie pro zahradníky - Otázky ze zkoušky
- EEA08E - Základy podnikové ekonomiky - Otázky zkouška
- ETA05E - Informatika - Otázky ke zkoušce.doc
- ETA05E - Informatika - Otázky ke zkoušce
- ABA05Z - Botanika - Botanika zápočet otázky.doc
- AAA23E - Základy agroekologie - otazky agroekologie
- AAA23E - Základy agroekologie - Otazky agroekologie Jirka
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - otázky k ústní zkoušce
- ADA19E - Chov prasat I. - otázky
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - Vypracované otázky
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - vypracov. otázky
- ETA05E - Informatika - otázky
- ETA05E - Informatika - vypracovane otazky
- ETA05E - Informatika - vypracovane otazky informatika
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - otazky mikro
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - otazky_mikro
- AEA09E - Zoologie - Vypracované otázky STRUNATCI
- AEA09E - Zoologie - Vypracované otázky BEZOBRATLÍ
- AEA09E - Zoologie - vypracované otázky PRVOCI
- AEA09E - Zoologie - otázky zoo 2
- AEA09E - Zoologie - otazky zoo 3
- AEA09E - Zoologie - otazky ze zoologie 1
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - chovzvirat-otazky
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - otázky zootechnika
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - otazky k chovu
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - otazky
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - postacujuce otazky
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - otázky
- ACA03E - Chemie organická - otázky, odpovědi
- ACA03E - Chemie organická - Vypracované otázky
- AEA09E - Zoologie - otázky zoologie
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - Vypracované otázky
- ACA05E - Biochemie - Vypracované otázky
- AKA06E - Výživa zvířat - otázky ke zkoušce
- ASA03E - Chov skotu - zpracované otázky
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - zpracované otázky
- ARA28E - Fyto 2 - otázky
- ARA28E - Fyto 2 - otázky ke zkoušce
- ARA28E - Fyto 2 - otázky fyto 2
- AGA11E - Etika chovu a etologie zvířat - testové otázky
- AGA18E - Etologie zvířat - otázky ke zkoušce
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - vypracované otázky-59)
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - Otázky-výživa
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - otázky pícninářství
- AEA03E - Parazitologie - otázky
- AEA03E - Parazitologie - otázky 2
- AEA03E - Parazitologie - otázky 3
- AEA03E - Parazitologie - vypracované otázky
- AVA10E - Praktická anatomie zvířat - otazky
- AVA11E - Praktická fyziologie zvířat - otazky
- AVA11E - Praktická fyziologie zvířat - otazky-vypracovane
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - otazky
- AEA25E - Zoologie bezobratlých - otazky bezobr.
- AEA25E - Zoologie bezobratlých - otazky
- AEA26E - Zoologie obratlovců - otazky obr.
- AEA26E - Zoologie obratlovců - otazky obojzivelnici a plazi
- AEA26E - Zoologie obratlovců - vypracovany otazky
- AEA26E - Zoologie obratlovců - otazky
- AKA06E - Výživa zvířat - Otázky ze zkoušky z výživy
- AKA06E - Výživa zvířat - otazky_ke_zkousce
- AEA30E - Základy hydrobiologie - Otázky - Varianta B
- AEA09E - Zoologie - Zpracované otázky - prvoci
- AEA09E - Zoologie - Zpracované otázky - bezobralí
- AEA09E - Zoologie - Zpracované otázky - obratlovci (nedokončeno)
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - testove otazky
- ALA13E - Etologie zvířat - koní -Humpolec - Bc. - Otázky ke zkoušce
- ALA13E - Etologie zvířat - koní -Humpolec - Bc. - Otazky HUMPOLEC
- AKA05E - chov koní - OTAZKY Z CHOVU
- AKA05E - chov koní - vyprac.otázky
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - otazky picko
- ASA27E - Technika chovu koní - vyprac.otázky
- ARA98E - Zemědělské poradenství - Testové otázky
- AVA12E - Základy porodnictví - vypracované otázky
Copyright 2024 unium.cz