- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
vyzivazvirat2
AKA06E - Výživa zvířat
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálBiofaktory
(biologické faktory = specificky účinné látky)
velká skupina látek, které se ve výživě zvířat uplatňují pronikavěji, než to odpovídá jejich výživné hodnotě!
V krmivech se vyskytují v nepatrných množstvích, pokud nejsou v krmivech, tak se doplňují prostřednictvím aditív – doplňků biofaktorů – DB
Do krmných směsí se DB dávkují v množství 0,2 – 1 %
Biofaktory plní několik fcí: (8)
Nutriční (doplňkový zdroj živin a energie – aminokyseliny, mastné kyseliny a jejich soli)
Katalytické (biokatalyzátory)
Regulační (hormonální látky, probatika)
Stimulační – podpůrné (antimikrobiální)
Prevenční a léčebné (ochranné látky)
Konzervační (zvyšující uchovatelnost)
Technické (ovlivňující vlastnosti krmiva)
Doplňkové (ovlivňující kvalitu produkce)
Biofaktory umožňují velkochov zvířat!
Mají pozitivní vliv na jejich:
zdravotní stav
užitkovost
využití krmiv
biologickou hodnotu produkce
celkovou ekonomiku výroby
Předpokladem jejich účinnosti je správné dávkování!
(podprahové dávkování X předávkování) – obvyklé dávkování 80 – 120 % potřeby
VITAMÍNY
- nízkomolekulární, organické sloučeniny, esenciální povahy, plnící fci:
biokatalyzátoru metabolických procesů
bioregulátoru syntetických pochodů
účasti na tvorbě enzymů
Jsou účinné ve stopových množstvích! (mezinárodní jednotky, mg, mcg)
Avitaminóza X Hypovitaminóza X Hypervitaminóza
Provitamín X vitamín X antivitamin
Potřebu vitamínů organismus saturuje:
příjmem hotového vitamínu (nativního či syntetického)
vlastní syntézou z provitamínu
prostřednictvím symbiotické mikroflóry v trávicím traktu
Zdrojem vitamínů jsou:
nativní krmiva
krmné směsi (se svým DB)
vitamínové koncentráty
Vitamíny patří mezi velice labilní látky, citlivé na:
kyslík
UV paprsky
Vysokou teplotu
Drastické změny pH
Kontakt s mikroe
Vloženo: 10.01.2010
Velikost: 56,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz