- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
tuky
AKA06E - Výživa zvířat
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Ing. CSc. Boris Hučko
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálu některých lidí nedostatek
γ-Ln → Arn; desaturasa; elongasa (Ac-CoA)
Řada kyseliny linolenové
n-3 ω-3
LinolenováC18 3=9,12,15 cis
Ikosapentaenová (EPA)
C20 5=5,8,11,14,17 cis
DokosapentaenováC22 5=7,10,13,16,19 cis
Dokosahexaenová (DHA)
C22 6=4,7,10,13,16,19 cis
Funkce
Syntéza prostanoidů – jiný typ
Inhibice syntézy prostanoidů z n-6
Rozpustnost LDL
Zdroje v potravinách
Rostlinné oleje (řepka, soja)Ln
Rybí oleje, vaječný žloutek – často, některé oleje z řasEPA, DHA
Biosyntéza
Podobně jako u n-6
Optimální poměr n-6 / n-3
2-5 / 1
Prostaglandinová kaskáda
Arachidonová kyselina
O2
lipoxygenasacyklooxygenasa
hydroperoxidy endoperoxidy
Leukotrieny Prostaglandiny
Thromboxany
Eicosanoidy - biologická funkce
Tkáňové hormony
Leukotrieny
Vliv na aktivní pohyb leukocytů
Kontrakce hladkého svalstva
Thromboxany
Regulují tvorbu thrombů (destiček) – srážení krve
Prostaglandiny
n-6 mediátory zánětu
n-3 protizánětlivé
Ochrana žaludeční sliznice proti HCl
Kontrakce dělohy
Vliv na krevní tlak
………
REAKTIVNÍ KYSLÍKATÉ SLOUČENINY
Oxidační schopnost vzdušného molekulárního kyslíku je velmi slabá
Oxidace tuků, bílkovin, nukleových kyselin aj. v organismu i v potravinách musí být nejprve něčím iniciována
Oxidace mastné kyseliny
X – H + ROS X۰ + H۰
Mast. kys. radikál
X۰ + O2 X-O-O۰
peroxylový radikál
X-O-O۰ + Y-H X-O-O-H + Y۰
hydroperoxid
Neradikálové
Peroxid vodíku H2O2 - střední oxidační aktivita
Ozon O3 – účinek velmi slabý, bezvýznamný
Sigletový kyslík – extremně silný oxidant;
vzniká ze vzdušného kyslíku ozářením UV světlem, při spalování některých paliv (auta), kouření;
rychlost oxidace v porovnání se vzdušným kyslíkem (za stejných podmínek) je až 10 000 krát vyšší;
trhy s potravinami: oleje v průhledných PET lahvích, chipsy v průhledném pytlíku na slunci apod.
Volné radikály
Malá množství jsou běžně v organismu – využívá je k likvidaci mikrobiální kontaminace – buňku mikrobu „spálí“
Hydroxylový radikál HO۰ - podobně jako singletový kyslík
Superoxidový radikál O2۰ - středně účinný oxidant – mechanismus vzniku není zcela jasný
Nitroxylový radikál NO۰ – středně účinný; organismus ho nejvíce využívá pro likvidaci mikrobů; vzniká při oxidaci argininu např. hydoxylovým radikálem
Tyto tři radikály jsou polární a mohou oxidovat např. proteiny nebo DNA, méně tuky
Peroxylový radikál X-O-O۰ - velmi agresivní; vzniká při oxidaci tuku singletovým kyslíkem nebo jiným radikálem; střední polarita – účinně oxiduje tuky, bílkoviny, DNA aj.
DŮSLEDKY
Oxidace bílkovin, DNA – mutace, vznik karcinomu – kdekoliv v organismu
Oxidace tuků, lipoproteinů, fosfolipidů, cholesterolu
Aterosklerosa
karcinomy – hlavně tlustého střeva
Ochrana organismu
Antioxidační enzymy
Katalasa – peroxid vodíku na kyslík a vodu
Superoxiddismutasa (Zn) O2۰
Glutathionperoxidasa (Se) HO۰
Přirozené ubichinony (koenzymy Q)
Ale:
Není účinný ochranný mechanismus proti singletovému kyslíku a peroxylovému radikálu
Ochrana organismu
Úroveň antioxidační kapacity organismu je nastavena na naše předky
Ale:
Nekouřili
Auta
Více pohybu
Méně stresů
Jedli více zeleniny obsahující přirozené antioxidanty
Jedli spíše více nasycené živočišné tuky, které zdaleka tolik neoxidují
Proto:
Současnému člověku tato úroveň antioxidační ochrany zdaleka nestačí
ANTIOXIDANTY - PŘIROZENÉ
Hydrofilní
Askorbová kyselina (vit. C)
Flavonoidy a další fenoly
Ubichinony (koenzymy Q)
Lipofilní
Tokoferoly (vit. E)
Některé karotenoidy a xanthofyly
Oxidační produkty lipidů
Hydroperoxidy
Bez vlivu na senzorickou jakost
Oxidativní
Rozklad na peroxylový radikál
Prekurzory dalších produktů
Karbonylové sloučeniny
Nositelé žluklého pachu
Reagují s amino skupinou proteinů – Schiffovy base a následné reakce
Reakce s proteiny krevní plasmy – nerozpustné sloučeniny – atherosklerosa
Hydroxyderiváty
Redukce hydroperoxidů
Nevstřebatelné – mírné laxativum
Ztráta nutriční hodnoty
Polymery mastných kyselin
Vnitřní polymery – vazba MK v jednom TAG
Vnější – MK z různých TAG
Typy vazeb
…. -c-c- ….; …. -c-O-c- ….; ….-c-O-O-c-….
Dimery – mírná toxicita
Vyšší polymery – nevstřebatelné
Výrazné ovlivnění senzorických znaků oleje
Barva
Tvorba pěny
Vloženo: 26.06.2009
Velikost: 236,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujících předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujícího Ing. CSc. Boris Hučko
Podobné materiály
Copyright 2024 unium.cz