- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
TRÁVICÍ_SOUSTAVAok.doc
AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. DrSc. Jiří Cibulka
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálTRÁVICÍ SOUSTAVA
-funkce:
-příjem potravy
-trávení potravy (mechanické, chemické)
-vstřebávání (resorpce) živin
-exkrece nepotřebných látek
Trávení
-dutina ústní
-rozmělnění potravy
-promíchání se slinami
-jícen
-polknutí
-žaludek
-promíchán se žaludeční šťávou
-mechanické zpracování
-tenké střevo
-rozklad živin střevní a pankreatickou šťávou
-vstřebávání živin
-tlusté střevo
-resorpce vody a minerálních látek
-konečník
Regulace trávení
--nervová
-senzorická podslizniční pleteň
-motorická podslizniční pleteň
-koordinace aktivity nejbližšího okolí
-CNS
--humorální
-parakrinní hormony
-gastrin, sekretin, pankreozymin
-hormony žláz s vnitřní sekrecí
TRÁVENÍ V DUTINĚ ÚSTNÍ
-příjem potravy
-mechanické zpracování
-enzymatické trávení (S, A)
-zuby (řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky)
-jazyk
-slinné žlázy (příušní, podčelistní, podjazyková)
Příjem potravy
-dráždění potravního centra
-vliv smyslových orgánů
-příjem potravy
-pysky – E
-jazyk – B, Ov, Cp, S
-zuby – masožravci, Ov, Cp
-příjem tekutin
-reflexní děj
-podtlak v dutině ústní
-sací reflex mláďat
Regulace příjmu potravy
-hypotalamus
-centrum hladu a nasycenosti, centrum žízně
-mozková kůra
-vliv vnitřních faktorů
-glukosa, MK, AK, teplota, endokrinní žlázy (TSH, ACTH, STH, progesteron)
-vliv vnějších faktorů
-vzruchy z receptorů tráv. ústrojí
-pachové vlastnosti krmiva
Jazyk
-posun potravy (zachycení)
-sídlo chuti
-péče o srst
-příčně pruhovaná svalovina ve třech směrech
-vícevrstevnatý dlaždicovitý epitel
-sliznice s papilami
-houbovité, ohrazené, nitkovité, lístkovité
-chuťové pohárky v epitelu houbovitých, ohrazených, lístkovitých papil
Slinné žlázy a sliny
-velké slinné žlázy
-příušní – serózní
-podčelistní – seromucinózní
-podjazyková – mucinózní
-drobné slinné žázy
-produkce:
-prodloužená mícha
-sympatikus
-stimulace produkce
-husté, vazké
-parasympatikus
-stimulace produkce
-řídké
Složení slin
-anorganické látky
-voda – 99 – 99,5%
-soli K+, Na+, Ca2+, Mg2+, Cl-, NH3-, sírany
-organické látky
-mucin, alfa-amyláza, lysozom, močovina, albuminy, globuliny
-buněčné elementy
-leukocyty (slinná tělíska)
-epitelové buňky
-aglutinogeny A, B
pH slin
-H = 5,6 – 7, 6
-B = 8 – 9
-S = 7 - 8
-A = 6 - 7
Produkce slin
-H = 0,5 – 1,5 l za den
-B = 25 – 60 l za den
-S = 10 – 15 l za den
-A = 7 – 25 l za den
-pH, produkce a složení slin závisí na přijaté potravě
Polykání
-polykání
-hltanová
-jícnová
-kardiální
-zastavuje se dýchání
-centra v prodloužené míše
-spoluúčast – nerv trojklanný, jazykohltanový, podjazykový, bloudivý
ŽALUDEK
--česlo (cardia)
--dno (fundus)
--tělo (corpus)
--vrátník (pylorus)
-epitel
-žlaznatý
-bezžlaznatý
-hladká svalovina (směry)
-seróza
---jednoduchý – Ca, H
---složitý – E, S
---složený – B, O, C
Stavba stěny žaludku
-žlaznatý epitel – žlázky
-kardiální – hlen
-fundální – HCl, pepsinogeny
-pylorické – hlen, gastrin
-buňky
-hlavní – pepsinogeny
-vedlejší – mucin
-krycí – HCl
Žaludeční šťáva
-H2O
-HCl
-pH = 1,5 – 4
-kationty a anionty
-Na+, K+, Mg2+, HPO42-
-enzymy
-pepsin, chymozin, ureáza, lipáza
-gastroferrin
-vstřebávání Fe2+
-vnitřní faktor
-resorpce B12
-fce HCl
-denaturace bílkovin
-aktivace pepsinogenů
-baktericidní účinky
-usnadnění vstřebávání Ca a Fe, vitaminů B aC
Průběh sekrece žaludeční šťávy
-fáze cefalická
-pohled na jídlo
-vnímán
Vloženo: 17.06.2009
Velikost: 1,94 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz