- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
test_
ARA28E - Fyto 2
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Ivana Capouchová
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálFyto II. - testy
1. Ošetřování brambor po sklizni
1.1. zbavení příměsí, vadných hlíz
1.2. velikostní třídění na mechanizovaných línkách pevně zabudovaných do skladů (ručně jen nemocné a poškozené hlízy
1.3. zbavení hlíny a kamenů
1.4. ošetření proti hnilobám (napadené partie 10-14dní na přechodné skládce)
1.5. vydýchání (osušování) a hojení ran (15-18°C po dobu 10-14 dní a stálý přívod vzduchu)
1.6. postupné zchlazování až na skladovací teplotu (nízké teploty, ne pod 0°C)
1.7. vlastní skladování (sadba = 2-4°C, konzum = 4-6°C, hranolky = 7-10°C , vlhkost 93-98%
1.8. oteplování (asi 10 dní před vyskladněním ) se postupně zvýší teplota na 10°C, aby byly hlízy odolnější
2. Výnos obilnin
2.1. R = počet rostlin na jednotce plochy (uvádí se na 1m 2
2.2. K = počet klasů (lat) na jedné rostlině – počet plodných odnoží
2.3. Z = počet zrn v klasu (latě)
2.4. A = průměrná hmotnost jedné bulvy v g
2.5. hmotností zrna (tj. hmotností 1000 zrn v g)
2.6. V (t.ha-1) = R*K*Z*A/100 000
3. Kolik obilovin je spotřeba
3.1. 99,8 kg /obyvatel/rok = v hodnotě mouky bez rýže
3.2. 101 kg/obyvatel/rok = obilniny
4. Co jsou polyploidní odrůdy
4.1. odrůda populace
4.2. rostliny větších rozměrů, schopných větší fyziologické aktivity, s rychlejším růstem, snížený obsah sušiny
4.3. citlivější vůči mrazu, méně odolné proti chorobám a škůdcům
4.4. prodloužení vegetační doby
4.5. tetraploidní – jetel luční, jílek
4.6. triploidní – cukrovka, krmná řepa – každoročně nové osivo
5. Melasa
5.1. složka cukrové řepy
5.2. vedlejší produkt
5.2.1. cukrový produkt – výroba lihu ethanolu
6. Insekticidy
6.1. prostředky určené k hubení hmyzích škůdců
7. Pesticidy
7.1. prostředky určené k zneškodňování jak rostl inných tak živočišných škůdců.
7.2. fungicidy – houby
7.3. maluskocidy – šneci
7.4. herbicidy – plevele…
8. Morforegulátory
8.1. chemické látky, k teré regulují odnožování a růst
8.2. p oužívají se za určitých podmínek, k vyhnutí se poškození rostlin např. v době mrazů, či k zvýšení výnosu
9. Kvalita cukrové řepy
9.1. v užším slova smyslu je kvalita dána technologickou jakostí bulvy
9.1.1.1. cukernatostí
9.1.1.1.1. polarizace (P) – v % vyjádřený obsah sacharózy v bulvě cukrovky = průměrné hodnoty 16-19%
9.1.1.2. výtěžností bílého cukru
9.1.1.3. zůstatkem cukru v melase
9.1.1.4. výrobností
9.1.1.5. rozpustný popel (Pp)
9.1.1.5.1. vyjadřuje obsah rozpustných popelovin v řepné bulvě, stanoví se konduktometricky. Někde i obsah sodíku a draslíku. Obsah se přepočítá na 100 g řepné kaše a uvád í se v milimolech.
9.1.1.6. alfa-aminodusík (škodlivý dusík)
9.1.1.6.1. jedná se o dusík aminokyselin, ke kterému se připočítá polovina anodického dusíku obsaženého v cukrovce. Uvádí se v milimolech ve 100 g vzorku
9.1.1.7. vzh le d bulvy (hlava, krk, kořen), cukernatost (stanovuje se polarizací-digescí), rozpustný popel, hodnota MB faktoru (počet dílů melasy na 100 dílů rafinády), stanovení alfa aminodusíku
9.1.1.8. skripíčka – str. 33
10. Kvalita pšenice
10.1. pro potravinářské účely
10.1.1. vlhkost – max. 14%
10.1.2. objemová hmotnost – min. 76 kg /hl
10.1.3. obsah N-látek v sušině – min. 11,5%
10.1.4. sedimentační index (charakterizuje množství a kvalitu lepkových bílkovin) – min. 30ml (pekárenská), max. 25ml (pečivárenská)
10.1.5. příměsi a nečistoty – max. 6%
10.1.6. číslo poklesu – min. 220 s
10.2. krmné obilí
10.2.1. vlhkost
10.2.2. nečistoty
10.2.3. obsah N-látek v sušině zrna
11. Vyjmenuj základní jeteloviny
11.1. vojtěška setá
11.2. jetel luční
11.3. jetel plazivý
11.4. jetel zvrhlý
12. Úprava cukrovky za vegetace
12.1. vláčení
12.2. plečkování
12.3. předseťové hubení plevelů, někdy postemergentní herbicidy, př ihnojování
13. Hlavní části chmele
13.1. podzemní část
13.1.1. babka
13.1.1.1. založena očka – na jaře vytváří nadzemní výhony – tvoří základ budoucí lodyhy
13.1.1.2. základem staré dřevo
13.1.2. kořenový systém
13.1.2.1. kořeny kůlové
13.1.2.2. kořeny postranní
13.1.2.3. letní kořeny
13.1.3. nové dřevo
13.1.4. podzemní oddenky = vlky
13.2. nadzemní část
13.2.1. réva
13.2.2. révové listy
13.2.3. pazochy
13.2.4. květenství
13.2.5. hlávka
14. Krycí plodiny jetelovin
14.1. oves
14.2. bob vysetý společně s peluškou
14.3. hrách
14.4. jarní ječmen y
15. Předplodiny vhodné pro oz. pšenici, jarní ječmen
15.1. jeteloviny
15.2. organicky hnojené okopaniny
15.3. luskoviny
15.4. olejniny
15.5. cukrovka
15.6. krmná řepa
15.7. kukuřice
16. Fenologická stádia obilovin
16.1. klíčení
16.2. vzcházení
16.3. první listy
16.4. odnožování
16.5. sloupkování
16.6. naduřování listové pochvy
16.7. metání
16.8. kvetení
16.9. zrání
16.10. plná zralost
17. Hnojení dusíkem u Řepky ozimé
17.1. v ýji mečně na podzim – malá dávka 20-40 kg/ha
17.2. na jaře
17.2.1. regenerační – regenerace kořenového systému 75 - 100 kg N /ha
17.2.2. produkční – období začátku prodlužován í stonku 50- 75 kg N/ha
17.2.3. období žlutého poupěte – při tvorbě poupat 20- 3 0 kg/ha
18. Využití Řepky ozimé
18.1. rostlinné oleje a ztužené t uky pro lidskou výživu
18.2. krmení – extrahovaný šrot , zelené hnojení
18.3. mazací tuky , technické oleje, v chemickém průmyslu
18.4. zdroj obnovitelné energie místo fosilních paliv – tzv. bionafta, ekomazadla
19. Mrazuvzdornost pšenice
19.1. -20 C
20. Jak ostní ukazatele sladovnického ječmenu
20.1. sladovnický ječmen
20.1.1. závazná jakost
20.1.1.1. vlhkost max.16%
20.1.1.2. podíl zrna nad sítem 2,5 x22mm – nejméně 70%,
20.1.1.3. zrna poškozená – max. 5 %
20.1.1.4. zahnědlé špičky – max. 6%
20.1.1.5. zrna porostlá – max. 0,5
20.1.1.6. celkový odpad – max. 7
20.1.1.7. klíčivost – min. 92%
20.1.1.8. obsah N-látek – max. 12,5%
20.1.1.9. barva zrna
20.1.1.10. plucha
20.1.1.11. obsa h A látky v sušině nejvýš 12,5%
21. Výsevek u řepky a kdy
21.1. 2,5 – 4 kg/ha
21.2. od poloviny do konce srpna
22. Ukazatele, kdy je zralá kukuřice na siláž
22.1. mléčná – vosková zralost, tvrdé zrno, vysoký výnos sušiny – 25-30%
23. Co se dělá s pšenicí od jara do zimy
23.1. předseťová přípr ava půdy záleží na předplodině
23.2. kombinátory
23.3. hnoj ení P, K, Mg, Ca, A na jaře 3x
23.4. podmítka
23.5. orba
23.6. setí v září u ozimé 3-5 cm hloubka
23.7. vláčení
23.8. válení – ochrana
24. Kolik je % škrobu a bílkovin ječmene jarního
24.1. škrobu - 60%
24.2. bílkovin - 10%
25. Vyjmenuj 1-leté pícniny
25.1. kukuřice na siláž, krmná kapusta, ozimá řepka, oves setý, ozimé žito seté , pšenice obecná , ječmen ozimý , triticale ozimé
26. Na kolika ha je c u krovka a řepka ozimá
26.1. cukrovka – 77,8 tis. ha
26.2. řepka ozimá – 343 tis ha
27. Kvalita hlávky
27.1. barva hlávky, tvar a velikost, poškození a rozpadavost, vůně, usušení, sčítání, obsah alfa-hořkých kyselin
28. Obsah tuku u řepky a bílkovin u hrachu
28.1. tuky u řepky – 30 – 38%
28.2. bílkoviny u hrachu -
29. Druhy odrůd, co je odrůda
29.1. soubor pěstovaných rostlin, náležejících k nejnižší kategorii botanického třídění, vyznačují se zřetelně určitými biologickými a hospodářský mi vlastnostmi, které se při přesném způsobu rozmnožování bez změny uchovávají (Odrůda je soubor rostlin stejného druhu a stejných genetických vlastností, které jsou stálé)
29.2. druhy
29.2.1. liniová (samosprašné)
29.3. odrůda populace (cizosprašné)
29.4. synteti cká
29.5. klon (vegetativní množení)
29.6. hybridní
29.7. polyploidní (zmnožený počet chromozomů )
30. Co je to udržovací šlechtění
30.1. takové šlechtění, při němž se snažíme udržet základní a původní znaky určité odrůdy
31. Výnosy slunečnice a lnu
31.1. slunečnice – 1-3 t/ha
31.2. len – 2,9 - 3,4 t/ha rosenené stonku, 540-490 kg/ha vlákna
32. Šlechtění odrůdy
32.1. novošlechtění, udržovací šlechtění
33. Plodová a listová zelenina
33.1. a)salát (hlávkový, ledový, pekingské zelí, čekanka salátová, špená t, řeřicha zahradní, polníček)
33.2. b) okurky, rajčata, papriky, meloun, lilek, tykev
34. Řepka, výnos, výsevek, termín setí
34.1. výsevek = 2,5-4 kg/ha
34.2. termín setí = od poloviny do konce srpna
34.3. výnos = 2,84t/ha (teoretický výnos – současný stav = 3,2 – 8 t/ha)
35. Ošetření brambor během růstu
35.1. hubení plevele, kypření, mechanická kultivace, herbicidy, vláčení, poorávka, hrůbkování
36. Výnosy v ha u pšenice, brambor, chmelu, cukrovky
36.1. pšenice celkem 4,85 t/ha
36.2. brambor 20 ,88 t/ha
36.3. cukrovka 45,41 t/ha
37. Při jaké zralosti sklízíme seno vojtěšky a jetele
37.1. před květem
38. Cukernatost řepy cukrovky
38.1. 1 6 -18% , max. 20-22%
39. Seřaď rostliny dle výsevu
39.1. ječmen 1 , ranné brambory 5 , hr ách 3 , cukrovka 2, kukuřice na siláž 4
40. Při jaké zralosti sklízíme len na vlákno
40.1. ranná žlutá zralost
41. Výnosné znaky brambor
41.1. počet trsů na ha, počet hlíz na trs, průměrná hmotnost 1 hlízy
42. Lupulin
42.1. hořká látka v chmelové hlávce, pryskyřice – hořká kyselina – nažloutlý prášek
43. Co poskytují obilniny
43.1. potraviny, krmiva, osivo, stelivo, zelené hnojení, farmatický a chemický průmysl
44. Předplodiny jarního ječmene, řepky ozimé a lnu
44.1. ječmen jarní (brambory, kukuřice, krmná řepa, cukrová řepa, hnojem hnojené)
44.2. řepka ozimá (směsi, jetel, brambory , hrách, oz. ječmen, oz. žito)
44.3. len (oz. žito, jarní ječmen)
45. Výnos semena přadného lnu
45.1. 0,38-0,55t/ha
46. Pazochy
46.1. jsou to postraní větévky u chmele, dorůstající do délky od 30-100 cm, vyrůstají párovitě a z nódů
47. Koudel
47.1. krátké vlákno u lnu
48. Dedikace
48.1. vysoušení na siláž, krmná kapusta, oz. řepka, oves setý, žito oz., pšenice, triticale, oz. ječmen
49. Výsevek lnu a sklizeň
49.1. výsevek = 500kg semen/ha
49.2. stonek 3,5 t/ha
49.3. olejný 1,2-1,7 t/ha, výsevek – olej 7-9 mil/ha; přadný 23-25 mil klíčivých semen/ha
50. Hrách a pšenice v ha
50.1. hrách – 37 500 ha
50.2. pšenice – 927 200 ha
51. Typy brambor
51.1. podle užitkové směru
51.1.1. sadbové
51.1.2. konzumní
51.1.2.1. stolní rané
51.1.2.2. stolní pozdní
51.1.2.3. na potravinářské výrobky
51.1.3. průmyslové
51.1.4. krmné
52. Předplodina lnu
52.1. ozimé žito, ječmen jarní
53. Hodnocení kvality chmelů
53.1. o bjektivní (obsah alfa kyselin)
53.2. subjektivní(barva hlávky, tvar a velikost, poškození, rozpadavost, vůně, usušení a sčesání
54. Spotřeba brambor/os/rok
54.1. 75 kg
55. Příprava půdy u brambor
55.1. podmítka, ošetření podmítky, podzimní orba se zaorávkou hnoje, P, K, smykování, vláčení na jaře, 2x kypření
56. Co se dělá s cukrovkou během vegetace
56.1. plečkování (půdní škraloup, zaplevelení)
56.2. odplevelení (chemicky, mechanicky)
57. Kvalitativn í ukazatele pro obsah cukru v cukrovce
57.1. cukernatost – polarizace (16-19%)
57.2. rozpustný popel
57.3. obsah Na a K
57.4. stanovení alfa-aminodusíku
58. V jaké zralosti se sklízí len
58.1. raně žlutá (nejkvalitnější-přadný)
58.2. žlutá (kombinovaná, plná na semeno-olejný len)
59. Předplodina ozimé řepky a jarního ječmene
59.1. brambory, cukrovka, oz. ječmen, oz. žito
60. Složení chmelové hlávky
60.1. vřeténko, stopka, na každém článku 2 krycí a 4 pravé listy, voda, pryskyřice, třísloviny, lupulin, silice, doprovodné látky
61. Výnos máku a řepky
61.1. mák - 0, 64 t/ha
61.2. řepka – 2,84 t/ha
62. Práce prováděné na jetelovinách
62.1. předseťová příprava, výživa a hnojení P, příprava k přezimování
63. Co se dělá s chmelem po sklizni
63.1. sušárny (komorové a pásové)
63.2. úprava vlhkosti
63.3. lisování do žoků, které jsou zváženy, opatřeny štítkem se spotřebními údaji, zaplombován a zapsán do výkazu dodávky označeného chmelu
63.4. odvoz do skladu odběratele
64. V jaké fázi se sklízí vojtěška a jetel
64.1. v ojtěška - na počátku kvetení
64.2. j etel - před kveten ím
65. Podzimní práce u cukrovky
65.1. sklizeň – první dekáda října, jednofázová, dvoufázová , třífázová
66. Sadba brambor
66.1. mechanická (třídění podle veliko sti, střední velikost se sází)
66.2. chemická (oš etřní prot
Vloženo: 29.06.2009
Velikost: 326,92 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu ARA28E - Fyto 2
Reference vyučujících předmětu ARA28E - Fyto 2
Reference vyučujícího doc. Ing. CSc. Ivana Capouchová
Podobné materiály
- AHA09E - Agrochemie - Otázky z testu
- AHA09E - Agrochemie - Varianta testu
- AMA05E - Mikrobiologie a biotechnologie - Test půda
- ETA05E - Informatika - Test.jpg
- ETA05E - Informatika - Zadání testu1,2
- ABA05Z - Botanika - Varianty záp. testu.jpg
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Zadání testů
- AHA09E - Agrochemie - Test.sumární vzorce II
- AHA09E - Agrochemie - test-sumární vzorce
- AHA09E - Agrochemie - test-živé systémy, jejich složení a organizace
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - test 1..
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - testy fyzio5
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - TESTY_ZKOUŠKOVY
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - testy fyziologie 1
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - testy fyziologie 2
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Test shody rozptylů a středních hodnot dvou nezávislých
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Testy významnosti
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Testování závislosti kvalitativních znaků
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - testy Mach
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - TESTY
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - TESTOVÁNÍ (NE)ZÁVISLOSTI KVALITATIVNÍCH ZNAKŮ
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - TEST SHODY STŘEDNÍCH HODNOT DVOU VÝBĚRŮ
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_1
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_2
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_3
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_4
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_5
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_6
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_7
- ETA05E - Informatika - Test_INFOI_8
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Zkouškový test, Sedlák
- AEA09E - Zoologie - bezobratli test2
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - chov 1testy
- ACA03E - Chemie organická - test pro AF
- AVA15E - Morfologie hospodářských zvířat - test 1
- AVA15E - Morfologie hospodářských zvířat - test 2
- AVA15E - Morfologie hospodářských zvířat - test 3
- AGA01E - Obecná genetika - test 1
- AGA01E - Obecná genetika - test 2
- AGA01E - Obecná genetika - test 3
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - test 1
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - test 2
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - test 3
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - test 4
- AGA19E - Zootechnika - test 1
- AGA19E - Zootechnika - test 2
- AGA19E - Zootechnika - test 3
- AGA19E - Zootechnika - test 4
- AKA06E - Výživa zvířat - test 1
- AKA06E - Výživa zvířat - test II.
- ASA21E - Chov I - Test I.
- AGA19E - Zootechnika - Test II.
- ADA19E - Chov prasat I. - test prasata
- AVA11E - Praktická fyziologie zvířat - otázky ze zkouškového testu
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - test 1
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - test 2
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - test 3
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - test 4
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - test 5
- AVA13E - Zoohygiena a prevence - test 6
- AGA11E - Etika chovu a etologie zvířat - testové otázky
- AGA18E - Etologie zvířat - testy
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - test-Výživa
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - testík
- AHa02E - Výživa hospodářských zvířat - Výsledky testů
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - Testy-zadání
- ELX02E - Angličtina 2 - test A
- ELX02E - Angličtina 2 - test B
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - testy
- AEA26E - Zoologie obratlovců - test na ryby
- AKA06E - Výživa zvířat - test_1
- AKA06E - Výživa zvířat - test II.
- AVA11Z - Praktická fyziologie zvířat - test I.
- AVA11Z - Praktická fyziologie zvířat - test II.
- AVA11Z - Praktická fyziologie zvířat - test III.
- ETA05E - Informatika - test I.
- ETA05E - Informatika - test II.
- ETA05E - Informatika - test III.
- ETA05E - Informatika - test IV.
- ETA05E - Informatika - test V.
- ETA05E - Informatika - test VI.
- ETA05E - Informatika - test VII.
- ETA05E - Informatika - test VIII.
- AEA30E - Základy hydrobiologie - Zkouškový test Varianta B
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - testove otazky
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - Matrial na test z organiky.
- AMA05E - Mikrobiologie a biotechnologie - otázky II.zkouškového testu
- ATA82E - Mimoprodukční využití půdy - test č.6
- ARA98E - Zemědělské poradenství - Testové otázky
- AGA01E - Obecná genetika - souhrný test varianta F
Copyright 2024 unium.cz