- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
souhrn
ATA05E - Pícninářství a pastvinářství
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Jiří Mrkvička
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálkonzervace pícnin, bonitace TTP a pastva
V PRŮBĚHU SILÁŽOVÁNÍ VZNIKAJÍ NÁSLEDUJÍCÍ ZTRÁTY SUŠINY A ŽIVIN:
1) na poli při zavadání píce a sklizni
2) kvašením v uskladňovacím prostoru
3) odtokem silážních šťáv
4) na okrajích uskladněné silážní hmoty
TYPY PASTVIN-v terminologii je třeba rozlišovat pastvinu od pastviska
-pastviska v kukuřičném a řepařském výrobním typu-
-podhorská a horská pastviska-
-lesní pastviska (vzácná, v ČR zákaz pastvy)
-skutečné pastviny-
Kulturní trávy tvoří dynamickou složku porostů a za optimálních podmínek se podstatně podílí na tvorbě výnosu : BL, JV, KČ, KL, KR, LL, PL, SŘ, TŽ,
Nekulturní trávy doplňují nebo i převažují hodnotnější druhy a jsou zpravidla významnými indikátory stanovištních podmínek a stavu porostu: KO,
Kulturní leguminózy= některé vyséváme při zakládání porostů: JP, JZ, ŠR, TD, VL
Nekulturní leguminózy= rozdílný význam v pastevních porostech: Vsrp.
-plevele suchých stanovišť(kostřavy se štětinovitými listy, šalvěj luční aj.)
-plevele zamokřených lokalit(rákos obecný, různé ostřice, sítiny aj.)
-plevele chudých půd(smilka tuhá, kopretina luční, sedmikrása chudobka aj.)
-ruderální (močůvkové) plevele přehnojených stanovišť (šťovíky, kopřivy, bolševník ob. aj.)
ZPŮSOBY REGULACE PLEVELŮ
1. Cílevědomé využívání pastvin
2. Změnou ekologických podmínek
3. Kombinací vyuţívání a postupných změn ekologických podmínek
4. Aplikací selektivních herbicidů- Výběr dle povolených přípravků na ochranu rostlin
5. Kontaktními neselektivními herbicidy, -plošná aplikace, bodově, Vysoké náklady na nákup
-jen tehdy, když běžné zásahy nepomáhají
ZÁKLADNÍ POVRCHOVÁ ÚPRAVA A OŠETŘOVÁNÍ PASTVIN
Mechanické ošetřování:
1. základní povrchová úprava: Účelné odstraňování stromů, keřů a kamenů, Urovnání terénu,
2. běžné ošetřování: smykování, válení, vláčení, nespasený porost, výskyt mechů
3. Ošetřování porostů po vypasení: posečení nedopasků, roztírání výkalů, přihnojení porostu
4. přísev
PŘÍKLADY SESTAVOVÁNÍ SMĚSÍ
1. Dočasné, krátkodobé (využívání 4-5 let)
2. Dočasné, dlouhodobější (5-7 let)
3. Trvalé využívání (8 a více let)
HNOJENÍ PASTEVNÍCH POROSTŮ A KVALITA PÍCE
-závažné v nových ekonomických podmínkách
-konečný efekt racionálního hnojení
-nezáleží jen na úrovni dosažených výnosů
-na kvalitě pastevní píce
-ale ve zhodnocení píce v živočišné výrobě
1. Přímé působení hnojení
2. Nepřímý vliv hnojení
-podstatně složitější a ne zcela probádaný
-ovlivnění půdní organismů !!!
Hnojení výrazně ovlivňuje drnový proces u trvalých porostů, případně drnotvorný proces u založených porostů. Všechny postupy musí směřovat. K ekonomicky a ekologicky vyváženému
hospodaření na půdě a v krajině
MEZI PASTEVNÍ ČINITELE PATŘÍ:
1)dědičné a individuální vlastnosti zvířete
2)spásaná píce, pastva
3) činitelé volné přírody -vzduch, slunce, pastevní pohyb, otužování
PODLE OBSAHU SUŠINY SILÁŽOVANÉ HMOTY ROZLIŠUJEME NÁSLEDUJÍCÍ METODY:
1) silážovaní čerstvé píce s obsahem sušiny 20 –35 %, které je zpravidla spojeno s vysokými ztrátami (až 35 %)-převažuje zpravidla kukuřice (při optimální sušině 30 –33 %)
2) silážování zavadlé píce (senážování)s obsahem sušiny 32 –45 % -nižší ztráty (12 –15 %)
-pH hotové senáže je 4,5 –5
3) silážování metodou SD (silážovaná drť, dříve GPS)
4) senážování píce do fólie v balících -dnes nabývá na významu
5)podobný systém je silážování do válcových dlouhých plastových vaků
HODNOCENÍ SILÁŽÍ A SENÁŽÍ
1)hodnocení fermentačního procesu
hodnocení smyslového posouzení siláží.
a)Pach, barva, struktura a konzistence
b)hodnocení bílkovinných a polobílkovinných siláží podle stupně proteolýzy
c)hodnocení siláží podle obsahu kyseliny máselné
2) hodnocení živinových ukazatelé v silážích
3)celkové hodnocení kvality a zařazení do třídy
CELKOVÉ HODNOCENÍ FERMENTAČNÍHO PROCESU
Hodnocené živinové ukazatele (max 70 bodů)
- sušina (max 20 bodů)
- vláknina (max 30 bodů)
- dusíkaté látky (max 20 bodů)
CELKOVÉ HODNOCENÍ KVALITY SILÁŽÍ
0 – 54 IV. nezdařilá
55 – 74 III. méně zdařilá
75 – 89 II. zdařilá
90 - 100 I. Výborná
Další hodnocení:
pH
optimální podíl na sítech u jednotlivých krmiv
velikost částic ovlivňuje správnou funkci bachoru a příjem krmiv
Vloženo: 18.04.2010
Velikost: 137,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu ATA05E - Pícninářství a pastvinářství
Reference vyučujících předmětu ATA05E - Pícninářství a pastvinářství
Reference vyučujícího doc. Ing. CSc. Jiří Mrkvička
Podobné materiály
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - souhrn
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - souhrn
- ETA05E - Informatika - site10souhrn
- ETA05E - Informatika - Viry12souhrn
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - souhrn
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - souhrn
- AMA77E - Základy mikrobiologie - souhrna prednaska
- ASA23E - Chov zvířat a prostředí - Souhrn - základní údaje
- AGA01E - Obecná genetika - souhrný test varianta F
Copyright 2024 unium.cz