- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Sestavování osevních postupů
ATA05Z - Pícninářství a pastvinářství
Vyučující: doc. Ing. CSc. Jiří Mrkvička
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálSestavování osevních postupů
Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech.
Vycházíme z tzv. Norfolkského osevního postupu:
1. jetelovina
2. ozimá obilnina
3. okopanina
4. jař (krycí plodina, do které zakládáme jetelovinu ve formě podsevu)
Jelikož ale úkolem bývá většinou sestavit osevní postup, který tvoří více než 4 plodiny (více než 4-letý osevní postup), například 9-honný osevní postup bude vypadat takto:
1. jetelovina (jetel nebo vojtěška)
2.ozimá obilnina (většinou ozimá pšenice, která je nejnáročnější ze všech obilnin)
3. okopanina (brambory, cukrovka, kukuřice na zrno, kukuřice na siláž)
4.
5.
6.střídáme zhoršující a zlepšující plodiny
7.
8.
9.jař (oves, jarní ječmen, jarní pšenice, LOS – luskoobilná směska, hrách) s podsevem jeteloviny (jetele či vojtěšky)
Plodina zlepšující zlepšuje stav půdy, působí příznivě na reprodukci půdní úrodnosti. Stav půdy po zrušení porostu této plodiny je lepší, než v jakém stavu půdu zanechala její předplodina.
Plodina zhoršující zhoršuje stav půdy. Stav půdy po zrušení porostu této plodiny je horší, než v jakém stavu půdu zanechala její předplodina.
V celém osevním postupu se snažíme o střídání zlepšujících a zhoršujících plodin (zlepšující – luskoviny, olejniny, okopaniny, pícniny, zhoršující – obilniny). V praxi je tomu ale bohužel mnohdy jinak a někdy se nemůžeme vyhnout tomu, abychom dali po sobě 2 zhoršující plodiny. Pokud musíme zařadit po sobě 2 obilniny, pak volíme jako následnou plodinu po jiné obilnině oves či ozimý
Vloženo: 16.07.2009
Velikost: 42,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2023 unium.cz. Abychom mohli web rozvíjet a dále vylepšovat podle preferencí uživatelů, shromažďujeme statistiky o návštěvnosti, a to pomocí Google Analytics a Netmonitor. Tyto systémy pro unium.cz zaznamenávají, které stránky uživatel na webové stránce navštívil, odkud se na stránku dostal, kam z ní odešel, jaké používá zařízení, operační systém či prohlížeč, či jaký má preferenční jazyk. Statistiky jsou anonymní, takže unium.cz nezná identitu návštěvníka a spravuje cookies tak, že neumožňuje identifikovat konkrétní osoby. Používáním webu vyjadřujete souhlas použitím cookies a následujících služeb: