- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
sacharidy
AKA06E - Výživa zvířat
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálSacharidy
Struktura
ROZDĚLENÍ SACHARIDŮ
Podle počtu cukerných jednotek
Monosacharidy (1 cukerná jednotka), Oligosacharidy (2 – 10), Polysacharidy (>10)
Monosacharidy
3 -6 Cthreosy --- hexosy např. glukosa
Oligosacharidy
většinou di- a trisacharidy; např. sacharosa, laktosa
Polysacharidy
např. škrob, celulosa, glykogen
Podle využitelnosti
Využitelné ; špatně využitelné ; nevyužitelné
VYUŽITELNÉ SACHARIDY
Organismus je dokáže trávit, vstřebat a využít pro zisk energie a výstavbu
Hlavně zdroj energie
Volné;
Vázané – např. glykoproteiny, glykolipidy aj.
Polysacharidy
Škrob – obiloviny, brambory
Dextriny (maltodextriny) – hydrolýza škrobu – amylasy
Glykogen – svalový, jaterní (podobná struktura)
glukosové (maltosové) jednotky
Oligosacharidy
Sacharosa – cukrová řepa, třtina
Maltosa – hydrolýza škrobu, slad
Laktosa – mléčný cukr
Monosacharidy
Glukosa, fruktosa – ovoce, med
(Ribosa) – velmi málo – syntéza z glukosy
ŠPATNĚ VYUŽITELNÉ SACHARIDY
Flatulenční faktory
Raffinosa, stachyosa, galaktoinositol – hlavně v luštěninách
Tráveny mikroflorou tlustého střeva → plyny – CO2 aj.
Inulin
Čekanka, topinambury, jakon;
Polyfruktosan, sladký – využití do 10 % - flatulence
NEVYUŽITELNÉ (BALASTNÍ) POLYSACHARIDY
Potravní vláknina
Tráveny z malé části až mikroflorou tlustého střeva →
plyny (málo),
organické kyseliny (propionová, máselná – do jater – vyživují játra)
Celulosa + hemicelulosy (cereálie, zelenina /ovoce/), pektin (ovoce, /zelenina/)
Resistentní škrob (pečivo)
Chitin (houby) – chitosan – acetylovaný chitin
β-glukany – 1,4 formy např. oves,
1,3 formy v houbách
Vláknina
Zvětšení objemu potravy
Zvýšení peristaltiky
Pozitivní vliv na střevní bakterie
Působí proti zácpě
Snižuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva
Snížení vstřebatelnosti
Tuky – energie +++
Cholesterol+++
Žlučové kyseliny → cholesterol +++
Těžké kovy a další kontaminanty +++
Minerální látky – Ca, Fe aj. ---
Voda--
TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ SACHARIDŮ
Škrob, glykogen
Ústa, žaludek (klidová fáze) – slinná amyláza (ptyalin) – do 10 %
Žaludek – 0
Tenké střevo – pankreatická amyláza → maltosa
Disacharidy
Ústa, žaludek – 0
Tenké střevo – střevní šťáva – β-glykosidasy
sacharáza, laktáza, maltáza → monosacharidy
Vstřebávání
Vrátnicovou žilou do jater
Větší část glukosy do svalových buněk
PŘÍJEM VYUŽITELNÝCH SACHARIDŮ
Minimum 50 g;maximum 500 g / den
Vhodnější: polysacharidy – obsahují i d
Vloženo: 10.01.2010
Velikost: 98,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujících předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujícího doc. Ing. CSc. Alois Kodeš
Podobné materiály
Copyright 2024 unium.cz