- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
přednáška mléko
ASA17E - Chov skotu a ovcí
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Ing. Ph.D. Luděk Stádník
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálnacházejí v mlezivu
3/ buňky červeného krevního obrazu
jsou zastoupeny pouze erytrocyty/těžké formy mastitid/
CPM - celkový počet mikroorganismů
V různých biologických tekutinách a tkáních
NORMA – SYROVÉ KRAVSKÉ MLÉKO
ČESKÁ NORMA
MDT 637.14
Listopad 1993
SYROVÉ KRAVSKÉ MLÉKOPRO MLÉKÁRENSKÉ OŠETŘENÍA ZPRACOVÁNÍ
ČSN 57 0529
Raw cow milk
Lait de vache cru
Rohmilch
Články 2. l, 2.2, 2.3.1, 2.3.2, 4.1, 4.2 a 6 této normy jsou podle § 3 zákona č. 142/l99l Sb., o československých technických normách ve znění zákona č. 632/1992 Sb., závazné v rozsahu působnosti Ministerstva zemědělství České republiky na základě jeho požadavku.
Články 2.2.1, 2.2.3, 2.2.4, 2.3.1, 2.3.4, 2.3.5, 2.3.6, 2.4.1, 2.4.2 a 6 této normy jsou podle § 3 zákona č. l42/l99l Sb., o československých technických normách ve znění zákona č. 632/1992 Sb., závazné v rozsahu působnosti Ministerstva zdravotnictví ČR na základě jeho požadavku.
Předmluva
Citované normy
ČSN 46 6104 Ošetření a uchování syrového mléka po nadojení
ČSN 56 0052 Stanovení thiaminu (vitaminu B1)
ČSN 56 0053 Stanovení vitaminu A a jeho provitaminů
ČSN 56 0085 Potravinářské výrobky. Stanovení počtu koliformních bakterií plotnovou metodou
ČSN 57 0101 Mikrobiologické zkoušení mléka a mléčných výrobků
ČSN 57 0104 Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků
3. část Stanovení sušiny
4. část Stanovení tuku
ČSN 57 0530 Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků
Další souvisící normy
ČSN 46 6103 Strojní dojení krav
ČSN 46 6107 Zkoušky dojitelnosti skotu
ČSN 46 6109 Čištění a dezinfekce v prvovýrobě mléka a při jeho mlékárenském ošetření a zpracování
Nahrazení předchozích norem
Touto normou se nahrazuje ČSN 57 0529 ze 4. 9. 1985.
Změny proti předchozí normě
Norma byla upravena na základě zvyšujících se požadavků na jakost syrového kravského mléka s cílem přizpůsobit se požadavkům ES na syrové kravské mléko určené pro výrobu tepelně ošetřeného mléka a mlékárenských výrobků pro vzájemný obchod (92/46 EEC).
16030
Strana 2
Vypracování normy
Zpracovatel: MILCOM servis, a. s., Praha; IČO 18628826, MVDr. Ivan Kadlec, Ing. Hana Vachoušková
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Ivana Zittová
1 Předmět normy
Tato norma platí pro syrové kravské mléko určené k mlékárenskému ošetření a zpracování a stanovuje základní požadavky a znaky jakosti.
Průměrné ukazatele jakosti syrového kravského mléka
jednotka
1998
2006
2007
cel. počet mikroorganismů
CPM
1 ml
66030
44
40,5
počet somatických buněk
PSB
1 ml
238380
262
266
rezidua inhibičních látek
RIL
% vzorků
0,46
0,23
0,22
bod mrznutí mléka
BM
°C
-0,523
-0,527
-0,527
obsah bílkovin
B
%
3,36
3,38
3,39
obsah tuku
T
g/100 ml
4,26
4,08
4,03
obsah tukuprosté sušiny
TPS
%
8,82
8,84
8,83
obsah močoviny
Urea
mmol/l
3,44
mg/100 ml
20,64
25,17
27,07
počet koliformních bakterií
CA
1 ml
149
125
187
termorezistentní mikroorg.
TRM
1 ml
1200
1210
690
psychrotrofní bakterie
PTM
1 ml
16450
9160
8470
anaerobní sporuláty v 0,1 ml
SPAN
% vzorků
15,4
12,9
kasein
%
2,63
2,71
volné mastné kyseliny
Mmol/100g tuku
0,66
Ošetření mléka po nadojení
zahrnuje : čištění mléka
chlazení mléka
uchovávání mléka před odvozem do mlékáren
Čištění mléka
průchod mléka potrubím do mléčnice - vestavěné filtry / filtrace mléka /- jedná se rukávcové filtry z netkaných textilií- výměna filtrů závisí na doporučení výrobů , ale je nutná při velkém znečištění mléka mechanickými nečistotami a sníženou propustností mléka
u starších typů se používají jednorázové mléčné filtry - po skončení filtrace zničení filtrů
Chlazení mléka :
Účelem je zachovat původní jakost mléka až do odvozu
mléko po nadojení má teplotu 33 stupňů C - je nutné rychlé zchlazení na 5 stupňů C
ke strojnímu chlazení - chladící tanky nebo nádrže
Chlazení mléka z 35 stupňů na 5 stupňů za 150 min-./PACKO ,strojobal H. králové /
Uchovávání mléka
do odvozu teplota mléka nesmí přesáhnout 7 stupňů C
Tepelné ošetření mléka
je základní technologickou operací, kterou musí mléko projít než dojde ke spotřebiteli, popřípadě je použito pro další výrobu.
Rozdělujeme toto ošetření - pasteraci
sterilizaci
ultratepelnou sterilizaci
Pasterace : poprvé provedena v roce 1863 L. Pasteurem/ na víně- při zahřívání vína na 60 °C se ničí mikroorganismy působící na zkvašování
Pro každý výrobek se dělá pasterace podle složení jeho mikroflory. Pasterace je tím účinější , čím je mléko z prvovýroby jakostnější.
Jsou mikroorganismy, které jsou člověku nebezpečné a ničí se pouze při velmi vysokých teplotách. Tuberkuloza /85/, Bruceloza , SLAK /85/, Snět slezinná /100/.
Pasteraci rozdělujeme:
Dlouhodobě nízká - záhřev na 63 °C po dobu 30 min /u nás se nepoužívá/.
Krátkodobě šetrná - teplota 71 - 74 °C po dobu 15 - 20 sekund
-aparatura na paseraci je uzavřená bez přístupu vzduchu/nedochází k žádným biochemickým změnám/.
Vysoká pasterace /mžiková / - mléko se zahřívá na teplotu 85 °C , deskové pastery- využivájící princip regenerace, /smetana se pasteruje při 95 °C /.
Ultrapasterace /140 - 150 °C/nový postup z Holandska , zavádí se do výroby
Sterilizace - klasický ohřev na teplotu 100 °C v autoklávech /u nás se neuplatňuje - důvody změna chuti, barvy /karamelizace/, nedostatek aseptických obalů.
Ultratepelná sterilizace mléka /UHT /
krabicové mléko se zvýšenou trvanlivostí /2 měsíce /
původně se provádělo: vstřik páry do mléka „ uperizace „
v současné době vstřik mléka do atmosféry syté páry „ palarizace „
je to velmi složitý proces, kdy se teplota zvýší až na hodnotu 150 °C a rychle se zchlazuje.
zůstávají stejné organoleptické vlatnosti.
Obal: musí být aseptický /Švédská firma Tetrapak /
je složen ze dvou částí: papírový obal s polyetylenovou folií
vnitřek: papírový obal parafinový
sterilace papíru pomocí 15 % peroxidu vodíku
Vývoj mléčné užitkovosti v KU – milking records
rok
krav (tis.)
mléko kg
tuk
bílkoviny
%
kg
%
kg
1999
428 942
5 478
4,29
235
3,38
185
2000
401 690
5 755
4,23
244
3,37
194
2002
378 077
6 285
4,13
260
3,40
214
2003
364 428
6 421
4,10
263
3,39
217
2004
346 877
6 662
4,04
269
3,33
222
2005
338 138
6 893
3,96
273
3,33
229
2006
334 928
7 155
3,94
282
3,36
240
2007
323 020
7 365
3,90
287
3,33
245
Zdraví a produkce:
Mastitidy
infekce mléčné žlázy - jsou způsobeny pomnožením mikroorganismů v mléčné žláze
2 kmeny - streptococus agalactie
stafylococus pyogenes aureus
zdroje znečištění jsou především - špatnou hygienou při dojení, nedostatečná kvalita podestýlky na ustájení, kontaminované mléko
Rozeznáváme 3 stupně mastitidy :
akutní
chronická
subklinická
akutní : postižená čtvtˇje bolestivá, horká , produkuje změněné mléko
- dochází ke ztrátě žravosti, vysoká teplota / léčí se antibiotiky přes strukový kanálek /
chronická : mírný otok vemene nebo zatvrdnutí čtvrti, dochází k poklesu produkce , mléko vodné, syrovátkové nebo hnisavého charakteru
subklinické mastitidy : nejrozšířenější/ skrytá forma / bez vnějších příznaků – je možné zjistit pouze speciálním vyšetřením - projevuje se zvýšením somatických buněk
- prevence NK testem,
Končetiny
Metabolické poruchy
Ekonomika produkce mléka
Vloženo: 29.06.2009
Velikost: 269,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu ASA17E - Chov skotu a ovcí
Reference vyučujících předmětu ASA17E - Chov skotu a ovcí
Reference vyučujícího Ing. Ph.D. Luděk Stádník
Podobné materiály
- ETA05E - Informatika - Přednaška1,2.pdf
- ETA05E - Informatika - Přednáška 9,10.pdf
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - Trávení a vstřebávání - přednáška
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - prednaskac.1
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - Prednaska_6
- AMA06E - Praktická mikrobiologie - mikrobiologie 3přednáška
- AEA09E - Zoologie - přednáška 26.11
- AEA09E - Zoologie - přednáška 19.11
- AEA09E - Zoologie - přednáška 10.12
- AAA22E - Agroekologie - přednáška 1
- AAA22E - Agroekologie - přednáška 3
- AAA22E - Agroekologie - přednáška 4
- AAA22E - Agroekologie - přednáška 5
- AAA22E - Agroekologie - přednáška 6
- AAA22E - Agroekologie - přednáška 7
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 1
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 2
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 3
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 4
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 6
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 7
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 8
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 9
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 10
- AAA16E - Meteorologie a klimatologie - přednáška 11
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška 1
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška 2
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška 3
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška chem. rakce
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška kinetika chem. rakcí
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška koloidní soustavy
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška kompexní sloučeniny
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška oxidačně redukční rakce
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška prvky
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška roztoky eletrolytu
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška stavba hmoty
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška termochemie
- ABA05E - Botanika - přednáška 1
- ABA05E - Botanika - přednáška 2
- ABA05E - Botanika - přednáška 3
- ABA05E - Botanika - přednáška 4
- ABA05E - Botanika - přednáška 5
- ABA05E - Botanika - přednáška 7
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 1
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 2
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 5
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 6
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 7
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 9
- AVI02E - Základy fyziologie hospodářských zvířat - přednáška 10
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 1
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 2
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 3
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 4
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 5
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 6
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 10
- AGA19E - Zootechnika - přednáška 11
- AHA16E - FYTO1 - přednáška 5
- AKA06E - Výživa zvířat - přednáška latková a energet. bilance
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - přednáška význam chovu skotu
- AAA11E - Základy bioklimatologie - 2.přednáška
- ATA05Z - Pícninářství a pastvinářství - Přednáška26.3.
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - 3.přednáška
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - 4.přednáška
- ATA05Z - Pícninářství a pastvinářství - 13.přednáška
- ATA05Z - Pícninářství a pastvinářství - LS-přednáška -1,3
- ATA76E - Pícninářství a pastvinářství - Přednáška 21.4.
- AEA03E - Parazitologie - Přednáška 18
- AVA22E - Anatomie HZ se základy histologie a embryologie - přednáška 1
- AVA22E - Anatomie HZ se základy histologie a embryologie - přednáška 2
- AVA22E - Anatomie HZ se základy histologie a embryologie - přednáška 3
- AGA31E - Genetika a šlechtění hospodářských zvířat - dědičnost na úrovni organismu - přednáška
- AHA09E - Agrochemie - Přednáška 2 - Stavba Atomu
- AAA22E - Agroekologie - prednaska
- AHA09E - Agrochemie - prednaska
- AKA06E - Výživa zvířat - prednaska_latkova_a_energet._bilance
- AKA06E - Výživa zvířat - posl. přednáška
- AKA06E - Výživa zvířat - přednáška Suchdol
- AMA77E - Základy mikrobiologie - souhrna prednaska
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - 13.prednaska
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - LS-prednaska_-1,3
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - Prednaska_21.4.
- AAE01E - Obecná fytotechnika - přednáška
- AAE01E - Obecná fytotechnika - přednáška
- AAE01E - Obecná fytotechnika - přednáška
- AAE01E - Obecná fytotechnika - přednáška
- AHA71E - Agrochemie - prednaska - biochemie - uvod, bilkoviny
- AHA71E - Agrochemie - prednaska - biochemie - sacharidy
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - maso, mleko
Copyright 2024 unium.cz