- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
netradicni faremni chovy
AGA12E - Základy obecné zootechniky
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. Mgr. CSc. Ivan Majzlík
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálNetradiční faremní chovy
Příčiny zakládání netradičníchfaremních chovů
udržení kroku svývojem nových trendů
ekonomická úroveň země
nové alternativní zdroje příjmů farmářů
Stravovací návyky
-zásadní změny jídelníčku – zpestření a náhradatučných „nezdravých jídel“
-prolínání kultur
-využívání jiných zdrojů
-vysoká cena výrobků nemusí být překážkou
Charakteristika masa
zdroj plnohodnotných bílkovin, vitaminů(zejména skupiny B), nenasycených mastných kyselin
konzumace -regionální a náboženský vliv
zdravotní hledisko existuje jisté optimum spotřeby masa, určené zvyklostmi a fyziologickými potřebami určité populace
Produkty netradičních farem
-maso a masné výrobky
-kůže, kožešiny
-peří
-sušený trus a výkaly
-perly, lastury, hnojiva
-produkty pro kosmetiku, farmakologiia humánní chirurgii
šlachy, oční rohovky, štěpy kůže, cibet…
I. Chov bezobratlých
omezeným počtem obyvatel
někde charakter luxusního zboží–na světovém trhu výskyt v malém rozsahu –hlavně Mexiko
mnohé druhy vyhlášené lahůdky
z hlediska zajištění výživy obyvatelstva Země – perspektivní - 90 % biomasy moří aoceánů tvoří bezobratlí živočichové
možnost využití zooplanktonu k lidské výživě v budoucnu - šetrné a přísně kontrolované lovy !!!
1.Červi
využití vAustrálii, Africe aJižní Americe
důležitá složka jídelníčku domorodých obyvatel
ve vyspělých státech konzumace minimální
maso žížal – zatím jako krmivo (vynikající nutriční hodnota)
Filipíny -průmyslové zpracovávání žížal klidské výživě
Tenebrio molitor – potemník moučný –často se konzumuje –pražení, smažení, grilování
Konzumace hmyzu
hmyz konzumován jen omezeně –domorodci v tropech
mravenci, všekazi, sarančata, housenky, larvy brouků, kukly, vosy avši
některé druhy černých brouků v Jižní Americe jako koření
v USA se prodávají konzervy "Chocolate covered ants„ -smažení mravenci sčokoládovou polevou
2. Chov lékařských pijavica muších larev (bzučivka zelená)
chov pro humánní chirurgii
speciální bariérové chovy
chov na zakázku
velmi žádaný sortiment
3. Chov včel
chov pro široké využití – med, propolis, vosk
agroturistika
chov včelích královen na zakázku
dnes pomalu zaniká – nemoci, nezájem
Chov měkkýšů obecně
žádaná lahůdka na celém světě
ze skupiny plžů se využívá zejména chov hlemýžďů
přímořské oblasti -slávka jedlá, ústřice, hřebenatka, srdcovka astřenka jedlá–faremní chov
slávky
ústřice - drahá lahůdka hlavně v syrovém stavu
dnes přednost tepelná úprava –infekce
4. Chov hlemýžďů - helikultura
Odborná a vysoce specializovanáfaremní činnost
Kontrolované a regulované podmínky zpracování - usmrcení horkou párou, vyjmutí z ulit, oddělení trávicího traktu, vyprání a konzervaci mražením nebo sterilací vplechových obalech
hlemýždí vajíčka „falešný kaviár“-vybranápochoutka
charakteristika trhu závisí na typu chovaných druhů hlemýžďů
dodávky buď do místních obchodů a restaurací nebo pouze na vývoz
5. Chov ústřic
ústřice plochá - Ostria edulis L.
ústřice atlantská - Crassostrea gigas
gurmánská pochoutka, zdravá, bohatá na minerální látky a stopové prvky, s typickou chutí moře
podávají se živé, zakapané citronem, nebo bez citrónu
ne každému chutnají a ne každý se odhodlá " mrkajícího" mlže pozřít
možná i tepelná úprava
Chov ústřic
roční produkce prosperující farmy 10 –15 tisíc tun ústřic
největší farmy v JAR v Saldanha Bay
v menší míře chov vAsii
největší evropský producent je Francie - roční produkce 100 tisíc tun mlžů
maso je velmi chutné, obsahuje velké množství jódu, sodík, železo, řadu hlavních vitamínů
silné afrodiasikum – využívání již v Antice
6. Chov mlžů na produkci perel
světová přírodní perlonosná pole vyčerpána, zničena –proto ochrana !!!
produkce přírodních perel je zanedbatelná
podmořské farmy – 1. pokusy schovem popisoval Carl Liné vroce 1761
farmářem byl Japonec Kokiki Mikimoto vroce 1913
hlavním producentem kultivovaných perel je Japonsko
Chov mlžů na produkci perel
nejcennější orientální perly - ústřice rodu Meleagrina – mělčiny u Madagaskaru, Srí Lanky, Austrálie aStřední Ameriky
černé perly jsou dílem mořského mlže, perlotvorky
Pinctada margaritifera, var. cumingi
kyjovka šupinatávytváří perly barevné
nejčastěji se vklenotnictví využívají perly ze slávek ahřebenatek
Vedlejší produkty chovu perlorodek
ústřice na perly - vedlejší produkt
po vybrání perel se živé lastury zasypou ledem a předkládají se k přímé spotřebě – boj s ochránci přírody
farmy jsou nepřístupné veřejnosti, někdy i ilegální chov !
Vloženo: 23.06.2009
Velikost: 318,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AGA12E - Základy obecné zootechniky
Reference vyučujících předmětu AGA12E - Základy obecné zootechniky
Reference vyučujícího doc. Ing. Mgr. CSc. Ivan Majzlík
Podobné materiály
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - Netradiční faremní chovy
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Etika v netradičních faremních chovech
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Další chovy
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - nosnice, klecové chovy
- ASA12E - Chov laboratorních zvířat - SPF chovy
Copyright 2024 unium.cz