- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Mléčná užitkovost velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus ferus)
ALA03E - Základy obecné zootechniky
Hodnocení materiálu:
Popisek: Semestrální práce na réma Mléčná užitkovost velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus ferus)
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál1959, Knoess, 1979). To je důležité zejména v oblastech, kde jsou omezené zdroje ovoce a zeleniny, které vitamín C obsahují. (FAO, 1982)
Mléčná bílkovina lactoferrin, která je ve velbloudím mléce přítomna ve velkém množství (desetkrát více než u kravského mléka), má některé antivirové a antibakteriální vlastnosti. Fermentované velbloudí mléko má vysoký obsah mléčných bakteríí, které se ukázaly jako účinné proti patogenům jako je Bacillus, Staphylococcus, Salmonella a Escherichia. Obsah vitamínu C je ve velbloudím mléce dvojnásobný než v kravském. (New Agriculturis, 2005)
Tabulka I-Fyzikální vlastnosti velbloudího mléka
Vlastnost
Minimum
Maximum
Průměr
SE
Hustota
1 014
1 017
1 015
0,0006
pH
6,57
6,97
6,77
0,07
Kyselost %
0,12
0,20
0,18
0,01
Tabulka II-Chemické složení velbloudího mléka
Komponenty
(g na 100 g)
Minimum
Maximum
Průměr
SE
Celková sušina
7,76
12,13
9,74
0,49
Tukuprostá sušina
5,56
8,29
7,12
0,35
Tuk
1,80
5,00
2,63
0,40
Bílkoviny
1,80
3,20
2,54
0,19
Kasein
1,78
2,76
2,21
0,02
Laktosa
2,91
4,12
3,65
0,16
Ash
0,85
1,00
0,94
0,02
Chloridy
0,20
0,28
0,26
0,01
Data jsou zprůměrována ze 30 vzorků velbloudího mléka, každý ve dvou exemplářích. (Khaskheli, Arain, Chaudhry, Soomro, Qureshi, 2005)
2.2.3 Získávání a zpracování
Súdánský pastevec, který chce podojit velblouda, přijde ke zvířeti z pravé strany, stoupne si na pravou nohu a levou ohne tak, aby na ní udržel nádobu. Vemeno velbloudí samice má čtyři struky a pastevec dojí jen dva nejbližší. Zbývající na levé straně jsou určeny k výživě velbloudího telete. Dojení probíhá dvakrát denně. (Hezký, 2006)
Ráno se velbloudice podojí a placení pastýři odvádějí od hospodářů jednotlivé kusy na pastvu, která bývá vzdálena od města nebo od vesnice i několik hodin cesty. Večer už hospodáři čekají, až se pasáčci se zvířaty vrátí domů a hospodyně velbloudy dojí podruhé. Z jednoho dojení se získá kolem 2 až 3 litrů mléka.(Kulovaná, 2001)
2.2.3.1 Kysané výrobky
Na Kavkaze se nazývá kefir, v Arménii matzoon, v Indii dahdi; na Sardinii gioddu, v Bulharsku jogurt a v Sýrii, Izraeli a Egyptě lehben. Způsob přípravy kysaného mléka spočívá v ohřevu mléka do varu (Aggarwala a Sharma, 1961) tím se zabijí bakterie. Následně je zchlazeno na tělesnou teplotu a je přidáno malé množství dříve kysaného mléka, které bude fungovat jako spouštěč. Mléko se dobře promíchá a přes noc je vystaveno teplotě okolního prostředí. Do příštího rána je kyselé. V tomto stadiu získává kyselou chuť a je vyvinuta typická chuť kysaného mléka. (FAO, 1982)
2.2.3.2 Máslo a sýry
Vzorky velbloudího másla byly bohaté na polynenasycené mastné kyseliny. Vyskytovalo se pouze stopové množství mastných kyselin s řetězcem kratším než C-12 laurové kyseliny. Máslo obsahovalo obvyklé množství C-16 palmitové kyseliny, ale v porovnání s máslem získaným z mléka jiných zvířat mělo velmi vysoký obsah polynenasycených C-18 olejové a linoleové kyseliny. (FAO, 1982)
V roce 1992 vyslala organizace FAO, která vyvinula technologii na výrobu velbloudího sýra, francouzského experta do Mauritanie, aby předvedl Abeiderahmannům speciální enzym, který dá jejich výrobkům správnou konzistenci.
Výsledkem byl měkký sýr, který si záhy vysloužil přezdívku Camelbert. (Fletcher, 2006)
2.2.3.3 Čokoláda
Rakouský výrobce čokolády, společnost, získal kapitál od královské rodiny Spojených arabských emirátů (UAE) na vývoj čokoládových výrobků s použitím velbloudího mléka z UAE.
Velbloudí mléko je považováno za vynikající alternativu kravského mléka vzhledem k relativně nízkému obsahu tuku a sladší chuti. Čokoláda s názvem Al Nassma (podle studeného větru vanoucího v poušti) bude později uvedena na trh i EU. (Kopáčová, 2006)
2.2.4 Léčivé účinky
Arabská Nadace pro vědu a techniku, která pracuje na projektu rekombinace RNA z protilátek, nalezla ve velbloudím mléce protilátky k léčbě onemocnění jako je rakovina, Alzheimerova choroba a hepatitida typu C, a také AIDS, plánujeme navázat spolupráci s americkými a evropskými farmakologickými organizacemi, říká mluvčí. (Al Baik, 2004)
V Rusku, Kazachstánu a Indii lékaři často předepisují ho zotavující pacientů, zatímco v Africe může být doporučena pro lidi, kteří žijí s AIDS. (Matthews, 2006)
Velbloudí mléko posiluje imunitní systém dětí a pomáhá léčit alergii na některé potraviny. Vyplývá to ze studie, kterou provedli vědci na univerzitě v izraelské Beerševě. Informoval o tom izraelský deník The Jerusalem Post.
Studie se zúčastnilo jen osm dětí, ale všechny se prý po krátké kúře z velbloudího mléka vyléčily z vážných alergií. (ČTK, 2005)
Velbloudí mléko by mohlo být tradičně využíváno k léčbě diabetes. Zdá se totiž, že obsahuje vysoké množství inzulínu, který je schopen bez rozštěpení procházet žaludkem, což je u proteinu překvapivé. Kyselost žaludku by normálně inzulin zničila-to je také příčinou problémů s rozvojem „perorálního inzulínu“. Krátká měsíční studie u lidí s diabetem typu 1 (výsledky nebyly oficiálně zveřejněny) naznačila, že pití necelé pinty1 denně upravuje hladinu glukózy v krvi a tím snižuje potřebu inzulínu. (Medical News Today, 2004)
1 1pinta== 0,568 l, GB; = 0,473 l, USA
3. Závěr
Velbloudí mléko je velmi unikátním produktem. Četné pokusy a výzkumy objasnily jeho charakteristické složení a do jisté míry také prokázaly příznivé či léčebné účinky na lidi trpící neléčitelnými chorobami (diabetes, alergie, hepatitis C, AIDS…). Bylo by tedy velmi přínosné zajistit jeho komerční produkci a rozvoj na úrovni světového trhu.
4. Seznam použitých zdrojů:
Al Baik , Eman; Camel's milk may treat Aids, cancor; Khlaeej Times Online (on-line); vydáno: 28. prosince 2004 (citováno 2009-04-06); dostupné z
ČTK; Velbloudí mléko posiluje imunitu a léčí alergii;Prameny zdraví CZ; (on-line); vydáno: 27.12.2005 (citováno 2009-04-06); dostupné z
FAO Animal Production and Health Papers - 26 1982 ; Camels and camel milk; 69 pg ISBN: 9251011699 X6528/E; (citováno 2009-04-06); dostupné z HYPER13 HYPERLINK "http://www.fao.org/docrep/003/X6528E/X6528E00.htm" HYPER14http://www.fao.org/docrep/003/X6528E/X6528E00.htm
HYPER15Fletcher, Anthony; Camel milk:
Vloženo: 29.04.2013
Velikost: 206,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu ALA03E - Základy obecné zootechniky
Reference vyučujících předmětu ALA03E - Základy obecné zootechniky
Podobné materiály
- AVA35E - Praktická fyziologie zvířat-kůň - mléčná žláza
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - prezentace mléčná plemena skotu
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - kontrola užitkovosti
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - kontrola dědičnosti masné užitkovosti
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - metodika KD masné užitkovosti
- AGA38E - Plemenitba koní - Genetické aspekty mléčné užitkovosti
- AGA38E - Plemenitba koní - GENETICKÉ ASPEKTY RŮSTU, VÝVOJE A MASNÉ UŽITKOVOSTI
Copyright 2024 unium.cz