- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálMLÉČNÁ A MASNÁ
UŽITKOVOST
Ivana Gardiánová
Katedra genetiky a šlechtění
MLÉČNÁ UŽITKOVOST
• MLÉČNOST – schopnost matek poskytnout mléko pouze pro odchov mláďat
(objem mléka, který stačí na odchov mláďat), termín u matek, které se nedojí
(králice, prasnice, fena, kočky)
• DOJIVOST - objem vyprodukovaného mléka, hodnocený za laktaci
• DOJNOST - schopnost produkce mléka pro mládě a potřebu člověka
• DOJITELNOST - schopnost uvolňovat mléko (zcela pustit mléko), reagovat
na dojící zařízení vyloučením mléka
• MLEZIVO - colostrum, mléko nezralé, první sekret mléčné žlázy s vyšším
obsahem solí (minerální látky), bílkovin, tuku a nižším obsahem laktózy,
prvních 24 hod po porodu vysoká hladina gamaglobulinů (rychle klesá) -
zajištění pasivní imunity mláděti
• MLÉKO - zralé mléko (produkováno po mlezivu), využitelné pro lidskou
výživu
Rozdíly ve složení zralého a nezralého mléka
Zralé mléko Nezralé mléko
Voda 87 % 75 %
Bílkoviny 3 % 15 %
Tuk 4 % 5 %
Cukr 5 % 3,5 %
Minerální látky a
vitamíny 1 % 1,5 %
www.paragonvet.com/ la-pages/bovine_caesarian.htmwww.wagnerur.hu/ itallap/pia9/milk.jpg
Sušina – tuk, bílkoviny,
cukr, minerální látky a
vitamíny
Typy mléka u samic - dle bílkovin
mléko kaseinové (kráva, koza, ovce), hlavní
bílkovinou kasein (víc než 75 %)
mléko albuminové (člověk, masožravci,
lichokopytníci), má méně než 75 %
kaseinu z celkového množství bílkovin
Foto: Richard Sehnal
www.circledhorses.com/ broodmares.htm.
Kráva - dojnice
• délka laktace - 10 měsíců (305 dnů - normovaná)
• užitkovost - 2 500 až 12 000 kg za laktaci
• nejvyšší dojivost - 4. - 6. laktace
• v rámci 1. laktace nejvyšší dojivost od 4. – 6. týdne
• tele zdvojnásobí svou váhu za 47 dnů
• nejvýznamnější zdroj bílkovin a minerálních látek
Foto: Ivana Gardiánová
Ovce
• délka laktace - 6 - 8 měsíců,
denně 0,5 - 3 kg
• užitkovost - 100 - 300 kg
(600 kg)
– s odchovem o 150 kg méně
• jehně zdvojnásobí svou váhu
za 15 dnů
• výživná hodnota 2x vyšší
než kravské mléko
Foto: Ivana Gardiánová
Koza
• délka laktace - 6 - 10 měsíců
• užitkovost - 200 - 1 300 kg, denně 2 - 8
kg mléka
• nejvyšší dojivost - 4. laktace
• kůzle zdvojnásobí svou váhu za 22 dnů
• pro alergiky (na kravské mléko)
• bílkoviny 2,7 - 3,5 %, tuk 3 - 4 %
Klisna
• délka „laktace“ 4 - 6 měsíců
• denní produkce 10 - 20 kg
mléka
• roční produkce 1 200 - 1 600
kg mléka
• pro diabetiky, kojence, proti
TBC a rakovině
• složení mléka velmi podobné
lidskému
Foto: Ivana Gardiánová
Prasnice
• délka kojení 4 - 8 týdnů
• užitkovost za dobu kojení
– 150 - 300 kg mléka
• denní množství 2 - 5 kg mléka
• sele zdvojnásobí váhu za 10 dnů
Králice
• denní produkce 100 - 200 g (dle
hmotnosti samice)
• kojení po dobu od 3 týdnů (cca 30
dní) do 8 týdnů
• mléčnost dána rozdílem hmotností
vrhu v 21 dnech a při narození
• na 1 g přírůstku jsou potřeba 2 g
mléka
• králíče zdvojnásobí svou váhu za 6
dnů
• bílkoviny 10,5 %, tuk 15,5 %
www.postcard.cz/preview. php?id=2964&typ=sekce
Chemické složení mléka
Druh voda sušina bílkov. tuk laktóza popel
skot 87,6 12,4 3,3 4 4,6 0,7
koza 86,9 13,1 3,7 4 4,4 0,8
ovce 84 16,4 5,1 6,1 4,2 0,9
buvol 83 17 5,9 7,9 4,6 0,7
sob 66 34 11 20 2,6 1,4
prase 82 18 6,2 7 4,2 0,6
králík 68 32 10,5 15,5 2 2,2
pes 79 21 8,5 8,3 3,8 1,2
kočka 82 18 7 5 5 1
kůň 89 11 1,8 1,6 7,1 0,5
člověk 88 12 1,8 3 7 0,2
• laktace - doba produkce mléka = od porodu do zaprahnutí
• laktační křivka - grafické znázornění množství nadojeného mléka v
jednotlivých měsících
• zaprahnutí - první den, kdy kráva přestane dojit
• stání na sucho - od zaprahnutí do porodu (max. 8 týdnů, 2 měsíce)
• mezidobí - období od porodu do porodu popř. od laktace do laktace
• SP = mezibřezost, service perioda - od otelení do nového zabřeznutí
• gravidita (březost) - od zabřeznutí do porodu
Laktační křivka
Perzistence laktace
• schopnost udržet co nejdéle vyrovnanou užitkovost
• v praxi používán Johanssonův index perzistence P2 : 1 - % poměr užitkovosti za
druhých 100 dnů laktace k užitkovosti za prvních 100 dn
Vloženo: 21.01.2010
Velikost: 1,36 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AGA12E - Základy obecné zootechniky
Reference vyučujících předmětu AGA12E - Základy obecné zootechniky
Podobné materiály
Copyright 2024 unium.cz