- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Etika v netradičních faremních chovech
AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. Mgr. CSc. Ivan Majzlík
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálEtika v netradičních faremních chovech
Etika v celosvětových lovech zvířat
Renata Masopustová
FAPPZ – Katedra obecné zootechniky a etologie
Příčiny zakládání netradičních
faremních chovů (NFCH)
null udržení kroku s vývojem nových trendů
null výrazným limitujícím faktorem je ekonomická úroveň země
null důležitý proces diverzifikace
null nové alternativní zdroje příjmů farmářů
poptávka a potřeby trhu, udržení životaschopnosti farmy
někdy i snaha o ochranu volně žijících druhů před decimací – nebývá prioritou
specifická vhodnost farmy k určitému účelu
poloha pozemků
významná součást agroturistiky
Charakteristika masa
null zdroj plnohodnotných bílkovin, vitaminů (zejména
skupiny B), nenasycených mastných kyselin
null konzumace z hlediska druhové příslušnosti podléhá
regionálním a náboženským vlivům
null ze zdravotního hlediska existuje jisté optimum spotřeby
masa, určené zvyklostmi a fyziologickými potřebami
určité populace
null často gurmánské rozmary – obvykle se maso z NFCH
výrazně neodlišuje od masa mnoha HZV (výjimky)
Produkty netradičních farem
null maso a masné výrobky
null kůže, kožešiny
null peří
null sušený trus
null perly, lastury, hnojiva
null produkty pro kosmetiku, farmakologii a
humánní chirurgii
null šlachy, oční rohovky, štěpy kůže, cibet…
Stravovací návyky
null v posledních letech snahy o zásadní
změny jídelníčku člověka –
zpestření a náhrada tučných „nezdravých jídel“
prolínání kultur
využívání jiných zdrojů živočišné bílkoviny se
specifickými chuťovými vlastnostmi, využívané pro
mnohostranné kulinářské zpracovávání
vysoká cena výrobků není překážkou
mnohdy rozmary určité části lidské populace
I. Chov bezobratlých
null využití jen omezeným počtem obyvatel, někde charakter
luxusního zboží – na světovém trhu výskyt v malém
rozsahu, hodně v Mexiku
mnohé druhy platí za vyhlášené lahůdky
velký ekonomický význam
v malém rozsah faremní chov
z hlediska zajištění výživy obyvatelstva Země – perspektivní -
90 % biomasy moří a oceánů tvoříbezobratlíživočichové
null možnost využít k lidské výživě v budoucnu zooplankton -
šetrné a přísně kontrolované lovy !!!
1.Červi
null využívají se k lidské výživě v Austrálii, Africe a Jižní Americe
důležitá složka jídelníčku domorodých obyvatel
ve vyspělých státech konzumace minimální
s masem žížal se doposud počítá zejména jako s krmivem, i když
má vynikající nutriční hodnotu
na Filipínách se již průmyslově zpracovává k lidské výživě
Tenebrio molitor – potemník moučný – často se konzumuje –
pražení, smažení, grilování
Palolo zelený
Eunice viridis
null na souostroví Samoa a Fidži je považován za lahůdku
null kroužkovec 1x ročně vytváří zvláštní články, které se
oddělují od vlastního těla a slouží k pohlavnímu
rozmnožování
null články vyplouvají na hladinu moře – sběr a kulinářská
úprava
Konzumace hmyzu
null obecně je hmyz konzumován jen omezeně –
domorodci v tropech
mravenci, všekazi, sarančata, housenky, larvy
brouků, kukly, vosy a vši
některé druhy černých brouků jsou v Jižní
Americe používáni jako koření
null v USA se prodávají konzervy "Chocolate
covered ants„ - smažení mravenci
s čokoládovou polevou
Výživná hodnota hmyzu ve 100 g
3,027,52,23,314,395,7
Saranče
velká
5,035,23,96,120,6152,9
Saranče
malá
6,436,70,37,121,0149,1Potápník
9,575,85,15,512,9121,5Cvrček
7,73,90,24,317,2108,3Chrobák
1,841,72,35,69,698,0
Kukly
bource m.
4,18,46,53,27,082,8
Mravenčí
vajíčka
5,747,82,93,513,998,7Mravenec
13,634,52,18,319,862,3
Ploštice
(Lethocerus)
6,022,62,91,413,477,8Chroust
ŽelezoVápníkUhlovodíkyTukyBílkovinyKalorie
Obsah bílkovin ve 100 g hmyzu
44,84-59,57Křís
30,28-51,00Soumračník
41,98Šedavka
75,30Saranče
58,30Mravenec
44,10Kněžice
53,80Klešťanka
63,80Vajíčka klešťanek a znakoplavek
41,68Včela medonosná (larva)
55,56Nosatec (larva)
42,62Chroust (larva)
47,76Moučný červ
56,22Pidikřísek
% bílkovinNázev
2. Chov lékařských pijavic
a muších larev
null chov pro humánní chirurgii
null speciální bariérové chovy
null chov na zakázku
null velmi žádaný sortiment
null etika chovu je celosvětově na špičkové úrovni
3. Chov včel
null chov pro široké využití – med, propolis, vosk
null agroturistika
null chov včelích královen na zakázku
null dnes pomalu zaniká – nemoci, nezájem
null pro včelaře je chov včel z hlediska etiky prioritní
Chov měkkýšů obecně
null žádaná lahůdka na celém světě
null ze skupiny plžů se využívá zejména chov hlemýžďů
null přímořské oblasti - slávka jedlá, ústřice, hřebenatka,
srdcovka a střenka jedlá – faremní chov
null slávky se dodávají konzervované - různé kulinární
úpravy nebo jako součást salátů
null ústřice se konzumují jako drahá lahůdka hlavně v
syrovém stavu, ovšem dnes se již dává z důvodů
možné infekce oproti minulosti přednost tepelné
úpravě
null etika chovu - velké rozdíly, druhová specifika
4. Chov hlemýžďů - helikultura
null odborná a vysoce specializovaná faremní činnost
null kontrolované a regulované podmínky zpracování - usmrcení horkou
párou, vyjmutí z ulit, oddělení trávicího traktu, vyprání a konzervaci
mražením nebo sterilací v plechových obalech
null hlemýždí vajíčka „falešný kaviár“ -vybraná pochoutka
null charakteristika trhu závisí na typu chovaných druhů hlemýžďů
null dodávky buď do místních obchodů a restaurací nebo pouze na vývoz
Chov hlemýžďů - helikultura
5. Chov ústřic
null ústřice plochá - Ostria edulis L.
null ústřice atlantská - Crassostrea gigas
null gurmánská pochoutka, zdravé jídlo bohaté na
minerální látky a stopové prvky, s typickou chutí moře
null podávají se živé, zakapané citronem, nebo bez citrónu
null ne každému chutnají a ne každý se odhodlá "
mrkajícího" mlže pozřít
null možná i tepelná úprava
null celosvětově chovy pod dozorem – přesto časté
přestupky při zacházení s živými tvory – zisky jsou
prioritní, etika překážkou
Chov ústřic
null roční produkce prosperující farmy 10 – 15 tisíc tun ústřic
null největší farmy v JAR v Saldanha Bay - na stanovení závazných
norem pro produkty světové akvakultury
null vmenšímíře chov v Asii
null největší evropský producent je Francie - roční produkce 100 tisíc
tun mlžů
null maso je velmi chutné, obsahuje velké množství jódu, sodík, železo,
řadu hlavních vitamínů
null silné afrodiasikum – využívání již v Antice
null etika chovu - velké nedostatky při průmyslovém zpracování
6. Chov mlžů na produkci perel
null etika - většina světových přírodních perlonosných polí
vyčerpána nebo zničena - ochrana
null produkce přírodních perel je zanedbatelná
null vznik podmořských farem první pokusy s chovem
popisoval Carl Liné v roce 1761
null 1. farmářem byl Japonec Kokiki Mikimoto v roce 1913
null hlavním producentem kultivovaných perel je Japonsko
Chov mlžů na produkci perel
null nejcennější orientální perly - ústřice rodu
Meleagrina –mělčiny u Madagaskaru, Srí Lanky,
Austrálie a Střední Ameriky
null kyjovka šupinatá pak vytváří perly barevné
null nejčastěji se v klenotnictví využívají perly ze slávek
ahřebenatek
Vedlejší produkty chovu perlorodek
null ústřice na perly - vedlejší produkt
null po vybrání perel jsou ještě živé lastury zasypou ledem předkládají se
k přímé spotřebě – boj s ochránci přírody, farmy jsou nepřístupné
veřejnosti, někdy i ilegální chov !!!
null etika zpracování - seriózní farmy – šetrné vyjmutí perly, mlži se
usmrcují a dále konzervují
null pracování i schránek
kvalitnější část schránky - výroba perleti
odpad na výrobu karbonátového hnojiva
vypalování velmi čistého a jemného vápna pro kosmetiku
7. Chov a lov hlavonožců, garnátů,
krilu, korýšů, raků
null drahá lahůdka
null hlavonožci - oliheň – kalmar, chobotnice pobřežní, sépie, sepiola malá
null na trhu podle oblastí čerstvé, konzervované, mražené, součást
různých salátů
null vmalémíře faremní chov - langusty, humři, krevety, garnáti, krabi
a krabovci (chatka) - hlavně Amerika, Luisiana - krabi
null faremní chov australského červenoklepetého raka Cherax
quadricarinatus a několika druhů garnátů
null chov garnátů v kibucu Mašabej Sade v Izraeli - na 100 tun ročně
null zpracování zmražením a konzervováním a mechanickým separováním
masa nebo lupínků ke smažení
null etika lovu/chovu – obecně ochrana na nízké úrovni, mnohdy plenění
přirozených lokalit – hlavně garnáti, korýši, hlavonožci, raci
II. Chov ryb
null vysoce odborná činnost - při pevném odbytu
velmi zisková
null podmínkou založení farmy je bohatý zdroj čisté
tekoucí vody
null 3. nejvýznamnější zdroj masa
null etika chovu – přímo úměrná kvalitě masa a
zpracování
null ryby jsou obecně velmi vnímavé na negativní
změny – nemoci, sterilita, hromadné úhyny…
1. Chov sladkovodních ryb
null typický faremní chov kaprů
null etika chovu – v ČR na vysoké úrovni, ale jinak velké
rozdíly
null z hlediska velkovýroby mají význam hlavně tradičně
chované druhy - kapr, štika, candát, lín, maréna,
sumec, úhoř a pstruh americký a obecný
null vmenšímíře jsou chováni či loveni - lipan, mník,
okoun, cejn, parma, karas, plotice, amur a tolstolobik
2. Chov sladkovodních ryb v pouštích
null chov ryb na pouštích řeší mnoho problémů přírozeným
způsobem – ohřev vody, obohacená hnojená voda,
za
Vloženo: 23.03.2010
Velikost: 1,16 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní
Reference vyučujících předmětu AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní
Reference vyučujícího doc. Ing. Mgr. CSc. Ivan Majzlík
Podobné materiály
- AAA23E - Základy agroekologie - Troficka_struktura_energetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 1.Molekulární genetika - cvičení
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 2.Cytogenetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 9.Genetika populací
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 13b.Genetika a evoluce13.2. Evoluce
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 13a.Genetika a evoluce13.1. Evoluce
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 13c.Genetika a evoluce13.3. Evoluce
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 13d.Genetika a evoluce13.4. Evoluce
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 14.Genetika člověka
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 1.ÚVOD-GENETIKA
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 2.Cytogenetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Genetika populací
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - zkouskove otazky genetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 01 - Genetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 02 - Cytogenetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 06 - Genetika a ontogeneze organizmů
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 08 - Polygenní dědičnost a genetika kvantitativních znaků
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 09 - Genetika populací
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 13 - Genetika a evoluce
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 14 - Genetika člověka
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - cytogenetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - GENETIKA POPULACÍ KVALITATIVNÍCH ZNAKŮ
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - GENETIKA POPULACÍ KVANTITATIVNÍCH VLASTNOSTÍ
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - mol.genetika
- AAA22E - Agroekologie - Trofická struktura, energetika
- ACA02E - Anorganická a analytická chemie - přednáška kinetika chem. rakcí
- AGA01E - Obecná genetika - 1. genetika
- AGA01E - Obecná genetika - 2. cytogenetika
- AGA01E - Obecná genetika - genetika zvířat
- AGA01E - Obecná genetika - 6. genetika a ontogeneze organismů
- AGA01E - Obecná genetika - 08 - Polygenní dědičnost a genetika kvantitativních znaků
- AGA01E - Obecná genetika - 9. genetika populací
- AGA01E - Obecná genetika - 13 - Genetika a evoluce
- AGA01E - Obecná genetika - 14 - Genetika člověka
- AGA19E - Zootechnika - genetika a šlechtění
- AGA19E - Zootechnika - genetika
- AGA 73E - Etika chovu zvířat - etika pojmy
- AGA18E - Etologie zvířat - Genetika
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - Genetika populaci
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - etika pojmy
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Etika chovu zvirat
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Etika chovu
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Etika chovu zvířat
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - ETIKA CHOVU ZVÍŘAT 106
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Etika chovu zvířat přímá a nepřímá ochrana
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - Etika v chovu zvířat
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - etika_pojmy
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - etikaa
- ALA13E - Etologie zvířat - koní -Humpolec - Bc. - 9.Genetika
- AGA38E - Plemenitba koní - GENETIKA V RÁMCI POPULACE
- AGA38E - Plemenitba koní - MENDELISTICKÁ GENETIKA
- AGA38E - Plemenitba koní - Genetika populací
- AGA38E - Plemenitba koní - Cytogenetika komplet
- AGA38E - Plemenitba koní - GENETIKA V CHOVU KONÍ
- AGA38E - Plemenitba koní - Genetika alternativních zanků
- AGA38E - Plemenitba koní - Genetika alternativních znaků
- AGA38E - Plemenitba koní - GENETIKA CHOVÁNÍ
- AGA38E - Plemenitba koní - genetika populace
- AGA38E - Plemenitba koní - mendelistická genetika
- AGA38E - Plemenitba koní - genetika v chovu
Copyright 2024 unium.cz