- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Diverzita
AAA22E - Agroekologie
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Josef Soukup
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiále a reprodukce žádoucích forem
• opakovaná hybridizace a selekce
– rozšiřování a zužování genetické variability
Preadaptační vlastnosti rostlin
•dříve známé a využívané rostliny
• rostliny snášející narušování
• produkty snášející skladování
• schopnost přizpůsobit se novým
selekčním tlakům
Postupné domestikační změny u rostlin
Morfologické a anatomické změny:
• ztráta disperzních mechanizmů
•zvětšení skliditelných částí (často
polyploidie)
• snížení množství obalů semen a plodů
• tvarové změny a různé variety druhů
Postupné domestikační změny u rostlin
Fyziologické změny:
• slabá (žádná) dormance
•změna délky vegetační doby
• zkrácení období kvetení a dozrávání
• samosprašnost
•změny množství obsahových látek
• alokace asimilátů do reprodukčních orgánů
• snížení množství toxických a antinutričních látek
• ztráta obranných mechanismů
Preadaptační vlastnosti živočichů
• zvířata ze kterých měl člověk dříve užitek
• schopnost žít v zajetí a uzavřeném prostoru
• specializace na určitý druh potravy
• rozmnožování v zajetí
• schopnost žít ve stádech
• submisivní chování vůči člověku
Domestikační změny u živočichů
Morfologické a anatomické změny:
•změny tělesné velikosti
• zvýšení podílu a kvality využitelných částí
Domestikační změny u živočichů
Behaviorální a etologické změny:
• hypersexualita
• psychosociální tolerance
• environmentální tolerance (zhoršení
smyslových vlastností)
• ztráta migračního pudu
Geografie domestikace
• De Candolle, 80. léta 19. st. – první ucelenější práce
• Vavilov, 20.-30. léta 20. st. – 8 center původu dle bohatosti
forem dané plodiny (ne vždy souhlasí)
• Harlan, 60.-70. léta 20. st. – 3 centra a 3 non-centra dle
archeologických dokladů a výskytu planých forem
• Centra – vzájemně nezávislá (Střední východ, Střední
Amerika, Severní Čína)
• Non-centra – sousední z nich mohla mít vzájemné kontakty
(Afrika, jihovýchodní Asie, Jižní Amerika)
Geografie domestikace
genetická centra podle Vavilova
Čína
Bl. východ
Indie
v. Afrika
Mediterán
stř. Amer.
J. Amer.
Stř. Asie
Genetická centra plodin
Geografie domestikace
podle Harlana
Historie domestikace
Před 12 000 – 8 000 lety:
Blízký východ –ječmen, pšenice, čočka, cizrna, hrách, len
Čína – rýže, proso
Jižní Amerika – fazol, chilli paprika, batáty
Střední Amerika –dýně
Historie domestikace
Před 8 000 – 4 000 lety:
Blízký východ – datlovník, bob, fíkovník, olivovník, vinná
réva
Čína – mohár, čajovník, sója, broskvoň, hrušeň, konopí
Jižní Amerika – bavlník, brambory, podzemnice, merlík
quinoa
Střední Amerika –kukuřice, avokádo, laskavec
Jihovýchodní Asie –cukrovátřtina, palma kokosová
Povodí Indu – okurka, sezam, bavlník
Střední Asie –jabloň
Středomoří – salát, cibule, ředkev
Evropa –žito, řepka
Afrika – čirok, meloun
Historie domestikace
Před 4 000 lety a méně:
Jižní Amerika – ananasovník
Střední Amerika – kakaovník, tabák, rajče
Severní Amerika -slunečnice
Jihovýchodní Asie – banánovník, citrusy
Střední Asie –pistácie
Středomoří – brukev zelná, celer, řepa, tuřín
Evropa –oves
Afrika – kávovník, palma olejná
Centra domestikace
• primární – místa původu
• sekundární – po přemístění a vzniku
nových forem
– „brazilská“ káva z Afriky
– „africké“ kakao ze střední Ameriky
– „indický“ čaj z Číny
– „evropské“ odrůdy brambor z J. Ameriky
Domestikace zvířat
Vhodné vlastnosti pro domestikaci:
• Poslušnost, povolnost (možná selekce na
tyto vlastnosti)
• Absence výrazné teritoriality
• Hierarchická struktura (člověk přebírá roli
vůdce)
• Snadné rozmnožování
• Rychlý růst
Domestikace zvířat
Všechna hlavní domestikovaná
zvířata pocházejí z Eurasie:
• Ovce – 9 000 – 8 000 let
• Koza - 9 000 – 8 000 let
• Skot – 8 000 – 7 000 let
• Prase – 9 000 – 8 000 let
•Kůň – 6 000 – 5 000 let
Tur domácí
•původ z pratura divokého
•počátek domestikace před 10-8 tis. lety v
Eurasii
• zmenšování tělesného rámce z cca 2 m
výšky
• chov rohatých i bezrohých forem
Ovce domácí
•původ z ovce kruhorohé, podobně jako
muflon
•počátek domestikace před 10-8 tis. lety v
Eurasii
•rozšíření do Evropy, sever Asie, blízký
Východ
Koza domácí
•Předkem koza bezoárová z hor malé Asie
• nejstarší nálezy 9800 let
• spolu se psem a ovcí nejstarší domestikát
• nenáročná na podmínky pastvy
Kůň domácí
•předkem kůň divoký
• hojný na celé severní polokouli včetně
Ameriky
• divoké a ferální formy v Evropě vyhynuly v
19. století
•z počátku jako masné zvíře, později jako
dopravní prostředek
Prase domácí
• Kmenovou formou je prase divoké
• první dommestikované formy v Turecku
před 11 tis. lety
• možno rovněž v JV Asii (Sumatra,
Indonésie)
Počátky vzniku zemědělství
•Důvody?
– málo známé
–růst populací a snížení dostupnosti potravních zdrojů
(pozdní pleistocén – cca 15000 let)
– vznik sídel – zvýšení závislosti na lokálních zdrojích
– vznik nové strategie obstarávání potravy –
zemědělská činnost
–uvolnění času pro další činnosti
•Počátky domestikace
–před cca 6500 – 8000 lety
– oblast mezi řekami Eufrat a Tigris (hraniční oblast
států Irán, Irák, Sýrie a Turecko)
– domestikace prvních velkých zvířat
K přechodu k zemědělství nedošlo:
• zpravidla v primitivních kulturách a
kmenech
• v oblastech s dostatkem potravních
zdrojů
• v nevhodných přírodních podmínkách
• kde neexistuje účelnější využití
ušetřeného času
Hypotéza vzniku zemědělství
• Hypotéza kulturního pokroku
–zemědělství je pokrokovějším způsobem zajištění
životních potřeb než sběr a lov (pohodlnější,
spolehlivější, produktivnější,...)
• Hypotéza změny prostředí
–změny klima na konci pleistocénu vedly ke
koncentraci lidí a zvířat do úrodných oblastí, kde
započala domestikace
• Hypotéza populačního tlaku
–růst populační hustoty lidí a nedostatek zdrojů vyvolal
přechod k zemědělství
Hypotézy vzniku zemědělství
• Hypotéza koevoluce
–zemědělství vzniklo koevolucí – vzájemným
přizpůsobováním lidí, rostlin a zvířat v narušeném
prostředí – vysvětluje spíše domestikaci
• Hypotéza optimálního potravního výběru
– postupná orientace od sběru na vydatnější potravní
zdroje, které pokytovali protodomestikáti, kteří se stali
závislí na lidské činnosti
Hypotézy šíření zemědělství
• Hypotéza vlny pokroku
– postupné difuzní šíření zemědělství jako
pokrokovějšího způsobu než sběr a lov a
následné šíření s rostoucí populací
• Hypotéza pionýrské kolonizace
– pionýrská kolonizace území zemědělci – např.
Amerika
• Hypotéza příležitosti
– koexistence a uchopení se zemědělské
činnosti v kontaktních zónách mezi zemědělci
a sběrači
Hypotézy šíření zemědělství
1. vlna pokroku
2. pionýrská kolonizace
3. model příležitosti
Vloženo: 29.06.2009
Velikost: 2,34 MB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AAA22E - Agroekologie
Reference vyučujících předmětu AAA22E - Agroekologie
Reference vyučujícího doc. Ing. CSc. Josef Soukup
Podobné materiály
Copyright 2024 unium.cz