- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
5.-konzervace píce
ATA05E - Pícninářství a pastvinářství
Hodnocení materiálu:
Vyučující: doc. Ing. CSc. Jiří Mrkvička
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálKONZERVACE PÍCE
KONZERVACE OBJEMNÝCH PÍCNIN
v ČR je nutné pro živočišnou výrobu více než polovinu vyprodukované píce
konzervovat (až 80 %), z toho: 70 –80 % silážovat nebo senážovat
10 –20 % vyrábět seno
na užitkovosti skotu se z více než 70 % podílí správná výživa
čerstvá píce mění svoji kvalitu, chutnost aj.
krmná hodnota konzervované píce je nižší než původní biomasy, dále dochází ke
ztrátám (na množství a kvalitě)
výše ztrát záleží na:
- způsobu konzervace
- používané technologii
- dodržení technologických postupů, kázně aj.
ztráty v celém komplexu výroby = cca 28 % (někdy až 50 %)
ZTRÁTY PŘI KONZERVACI PÍCE
V průběhu silážování vznikají následující
ztráty sušiny a živin:
1) na poli při zavadání píce a sklizni
2) kvašením v uskladňovacím prostoru
3) odtokem silážních šťáv
4) na okrajích uskladněné silážní hmoty
PODÍL JEDNOTLIVÝCH TECHNOLOGIÍ KONZERVACE
- zavadlá siláž (ze zavadlé píce při sušině cca 35 %) = činí cca 58 %
- mírně zavadlá píce (sušina více 20 %) = kolem 18 %
- siláž (přímé zkrmování) = přibližně 12 %
- seno (sušina 80 – 85 %)
Vloženo: 14.04.2010
Velikost: 910,51 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz