- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
5. hodnocení N-látek
AKA06E - Výživa zvířat
Vyučující: Ing. CSc. Libuše Kacerovská
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálevní plasmě PAA r
aktivita katabolických tkáňových enzymů
hladina močoviny v krvi - RWH Poměr volných plazmatických aminokyselin v krevní plasmě PAA r
- udává intenzitu limitujícího účinku všech esenciálních AMK v krevní plasmě
B - A
PAA r = -------------------------- x 100
potřeba aminokyselin
B = koncentrace po nakrmení
A = koncentrace před krmením Aktivita tkáňových enzymů
- intenzita katabolismu aminokyselin závisí na jejich kvalitě
Při zkrmování kvalitních aminokyselin se většina využije k syntéze bílkovin a aktivita katabolických tkáňových enzymů je nízká = kvalitní bílkovina. Nekvalitní bílkovina – aktivita vysoká. Hladina močoviny v krvi RHV – reciproká hodnota močoviny
Močovina je konečný produkt katabolismu bílkovin v krvi zvířat
- její koncentrace v krvi závisí na množství přijatých bílkovin
Při zkrmování neplnohodnotných bílkovin dochází k větší desaminaci v těle nepoužitých aminokyselin ,což způsobí zvýšenou hladinu močoviny v krvi
Při zkrmování kvalitních nízká desaminace 2.Chemické metody stanovení kvality bílkovin-porovnáváme % obsah esenciálních aminokyselin zkoumaného krmiva s obsahem téže aminokyseliny ve vejci
Chemické skóre ( CS) Princip: obsah jednotlivých esenciálních aminokyselin testované bílkoviny
se
porovnává s obsahem týchž aminokyselin referenční bílkoviny ( vaječná bílkovina ).
Aminokyselina, jejíž obsah je v testované bílkovině ve srovnání se standardem nejnižší, je limitujícím faktorem a označuje se jako chemické skóre. Výpočet :
AKt
CS ( AAS ) = x 100
AKs
AKt – obsah aminokyseliny v testované bílkovině
AKs - obsah aminokyseliny ve standardní bílkovině
Zjistíme -li vyšší hodnotu aminokyselin než 70 jedná se o plnohodnotné bílkoviny
Index esenciálních aminokyselin. EAAI dle Osera Obsah esenciálních aminokyselin testované bílkoviny
se porovnává s obsahem týchž aminokyselin standardní bílkoviny a vyjádří se v procentech
EAAI je geometrický průměr takto vypočtených poměrů všech esenciálních aminokyselin. Výpočet :
nA1 A2 A3 An
EAAI = xxx x 100
V1 V 2 V 3 V n
A1 - n – je obsah jednotlivých esenciálních AMK v testované bílkovině
V1 - n – je obsah týchž AMK ve standardní bílkovině Výpočet EAAI krevní moučky 10
EAAI= 1,28 x 0,46 x 0,95 x 1,44 x 0,17 x 0,84 x 0,80 x 1,16 x 0,63 x 2,23 x100
= 82,7 Hodnoty AAS, EAAI, a limitující AK 3. M i k r o b i o l o g i c k é metody Kvalitu dusíkatých látek testujeme pomocí mikroorganismu TETRAHYMENA PYRIFORMIS, který má podobné požadavky na potřebu esenciálních aminokyselin jako potkan a člověk
Princip stanovení :
Sterilizovaný vzorek krmiva inkubujeme prvokem, po 4 dnech stanovíme intenzitu růstu pod mikroskopem.
Stanovíme relativní nutriční hodnotu bílkovin. Rozdělení aminokyselin podle esenciality Obsah esenciálních aminokyselin. Ideální protein u rostoucích prasat – vzájemný poměr aminokyselin ve vztahu k lysinu ( 100 % )
Lysin100
Treonin 65
Metionin + cystin 55
Tryptofan 19
Arginin 42
Isoleucin 50
Leucin 100
Histidin 33
Fenylalanin + tyrosin 100
Valin 70 Nashledanou příští týden Hodnocení dusíkatých látek krmiv u přežvýkavců – PDI – protein skutečně stravitelný v tenkém střevě
Vloženo: 26.06.2009
Velikost: 165,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujících předmětu AKA06E - Výživa zvířat
Reference vyučujícího Ing. CSc. Libuše Kacerovská
Podobné materiály
- AGA13E - Genetika se základy biometriky - 8b.Statisticke hodnoceni variability kvantitatvnich znaku
- AGA12E - Základy obecné zootechniky - Hodnocení jatečných prasat
- AKA06E - Výživa zvířat - hodnocení krmiv
- AKA06E - Výživa zvířat - 3. hodnocení stravitelnosti živin
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - hodnocení laktace
- ASA17E - Chov skotu a ovcí - hodnocení zevnějšku
- AKA06E - Výživa zvířat - 3._hodnoceni_stravitelnosti_zivin
- AKA06E - Výživa zvířat - 5._hodnoceni_N-latek
- AKA06E - Výživa zvířat - hodnocení krmiv
- AKA06E - Výživa zvířat - system hodnoceni krmiv
- AGA36E - Etika chovu zvířat a welfare koní - hodnoceni kvality zivota
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - hodnoceni_kvality_silazi_Ib
- ATA05E - Pícninářství a pastvinářství - zakladni hodnoceni sena
- AQA07E - Jakost a zpracování živočišných produktů - Hodnocení jakosti živočišných potravin
Copyright 2023 unium.cz. Abychom mohli web rozvíjet a dále vylepšovat podle preferencí uživatelů, shromažďujeme statistiky o návštěvnosti, a to pomocí Google Analytics a Netmonitor. Tyto systémy pro unium.cz zaznamenávají, které stránky uživatel na webové stránce navštívil, odkud se na stránku dostal, kam z ní odešel, jaké používá zařízení, operační systém či prohlížeč, či jaký má preferenční jazyk. Statistiky jsou anonymní, takže unium.cz nezná identitu návštěvníka a spravuje cookies tak, že neumožňuje identifikovat konkrétní osoby. Používáním webu vyjadřujete souhlas použitím cookies a následujících služeb: