- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
4.přednáška
ATA05E - Pícninářství a pastvinářství
Vyučující: doc. Ing. CSc. Jiří Mrkvička
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiál3a Ostatní hodnotné byliny
ceněny pro vysoký obsah živin
dieteticky a aromaticky působící látky („koření píce“)
vysoký obsah kostitvorných prvků, popelovin a mikroelementů
významné indikátory stanovištních poměrů
většinou hluboký kořenový systém
Bedrník obecný
suché pastviny
víceletý druh
příjemná chuť pastevní píce
Jitrocel kopinatý
vytrvalý, rozšířený druh
vyplňuje prořídlé porosty
kladná reakce na N-hnojení zastoupení
vyhledáván zvířaty
jako atb. účinky
Krvavec toten
vytrvalý, rozšířený ve vlhčích porostech
na N-hnojení reaguje
Kmín kořenný
dvouletá rostlina
dietetická složka
dříve se přiséval do pastvin
podpora peristaltiky střev
Kontryhel obecný
proměnlivý druh
na vlhčích pastvinách od nížin do hor
dobrá krmná hodnota
je dobře spásán
snáší kejdování a košárování
Pampeliška jesenní
vytrvalá od nížin po subalpinské pásmo
vysoký obsah bílkovin
dietetické účinky, vliv na produkci mléka
často na chudších pastvinách
chudší úbor
Řebříček obecný
mimořádná plasticita
hojně v sušších porostech
kostitvorné prvky (Ca,P)
vonné éterické oleje (kořenitá příchuť)
Pampeliška (smetanka) lékařská
na mírně suchých až mírně vlhkých stanovištích
sušších stanovištích přitisklé listové růžice (plevel)
na žírných pastvinách výborným druhem
Šťovík kyselý
přizpůsobivost ve většině porostů
nízký podíl zvyšuje chutnost píce
při vyšším zastoupení podmíněný plevel
(více kyseliny šťavelové v píci!!)
3b Ostatní méně hodnotné byliny
- pro posouzení kvality je třeba vycházet z podmínek, za jakých se příslušný druh uplatňuje
Hadí kořen větší
indikátor kyselosti
na kyselých až zamokřených plochách
převážně ve vyšších polohách
statková hnojiva podporují vytrvalost
Hvozdík kartouzek
extenzivních až sušších pastvinách
Jestřábník chlupáček
vytrvalá na suchých, chudých stanovištích
Kopretina bílá
vytrvalá s vysokou dřevnatou lodyhou
hmoty málo s nízkou kvalitou
hnojením z porostu ustupuje
PASTEVNÍ PLEVELE
definice plevelů pastevních porostů složitější
na orné půdě je plevelem vše kromě vyseté plodiny
na pastvinách nelze všechny druhy kromě kulturních trav a jetelovin považovat za plevele
pastevní plevele mohou zvířata v určité fázi přijímat ale neplatí to pro 1.skupinu rostliny na pastviskách
Podle ekologických příčin výskytu:
plevele suchých stanovišť (kostřavy se štětinovitými listy, šalvěj luční aj.)
plevele zamokřených lokalit (rákos obecný, různé ostřice, sítiny aj.)
plevele chudých půd ( smilka tuhá, kopretina luční, sedmikrása chudobka aj.)
ruderální (močůvkové) plevele přehnojených stanovišť (šťovíky, kopřivy, bolševník ob. aj.)
na překyselených, nově založených a dále neudržovaných půdách roste většina vzrůstných dvouděložných druhů, bolševník velkolepý, pýr plazivý,aj.
a na nadměrně spásaných stanovištích se vyskytují např. lipnice roční, sedmikrása chudobka, jitrocel prostřední aj.
ROZDĚLENÍ PASTEVNÍCH PLEVELŮ
1. Podmíněné (relativní, fakultativní)
zvířata v určité fázi nepřijímají
nejsou vhodné ke konzervaci (sušení aj. – velký obsah vody např pampeliška)
zvířata je s oblibou spásají
druhy v porostu nadměrně rozšířené, podstatně ovlivňují kvalitu nebo výnos píc, zastoupení však může být v jednotlivých letech rozdílné
smetánka lékařská je p
Vloženo: 16.07.2009
Velikost: 66,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2023 unium.cz. Abychom mohli web rozvíjet a dále vylepšovat podle preferencí uživatelů, shromažďujeme statistiky o návštěvnosti, a to pomocí Google Analytics a Netmonitor. Tyto systémy pro unium.cz zaznamenávají, které stránky uživatel na webové stránce navštívil, odkud se na stránku dostal, kam z ní odešel, jaké používá zařízení, operační systém či prohlížeč, či jaký má preferenční jazyk. Statistiky jsou anonymní, takže unium.cz nezná identitu návštěvníka a spravuje cookies tak, že neumožňuje identifikovat konkrétní osoby. Používáním webu vyjadřujete souhlas použitím cookies a následujících služeb: