- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Hromadně přidat materiály
Poznámky
14 - Hygiena ve sportu
Hodnocení materiálu:
Vyučující: Mgr. František Kumst
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálHygiena ve sportu
Seminární práce. 3 stránky textu.
Téma: Příčiny a prevence obezity dětí a mládeže
Termín odevzdání: je to prostě na mě.
LS
Test
80 % účast
Zápočet
Výživa
Je to souhrn složitých a nepřetržitých procesů přijímání látek k zajištění energetického výdeje, potřebného při tvorbě a obnově tkání, k zajištění a regulaci fyziologických procesů.
Výživa je základní podmínkou života. Nesprávná výživa je často příčinou nemocí. Každý člověk při výběru stravy, jeho množství a složení ale i podmínek jejího přijímání musí vycházet z vlastních potřeb (krevní skupina, somatotyp).
Nedržet diety, používat racionální stravu.
Základy správné výživy.
1) Upravit příjem potravy v závislosti na množství aktivity a charakteru postavy.
Tři potřeby zhubnout. Snížíme příjem energie. Vyvážíme příjem energie s výběrem. Hlavním úkolem je zbavit se přebytečných tukových tkání. Při aktivitě (pohybové činnosti) dochází ke spalování tuků.
Díky využití výživových tabulek si může každý svůj energetický příjem spočítat sám.
Příjem energie je možné snížit i bez složitých výpočtů. Nadváha je způsobena nepravidelných stravováním a zvýšenou konzumací jednoduchých cukrů.
a) vyloučení živočišného tuku. Tučné maso nahradíme libovým. Vyloučíme používání oleje. Žádná konzumace ve fast foodech. Snížit konzumaci klasických českých omáček.
b) snížení konzumace jednoduchých cukrů. Přestat jíst veškeré sladkosti, pekařských výrobků (koblihy, bílé pečivo). Snížit příjem coca-coly, slazených nápojů, sirupů (šťáv).
2) Nahraďte jednoduché cukry komplexními sacharidy. Pro běžný život, ale i sportovní aktivitu je nutný dostatečný přísun energie. Kterou získáme: brambory, těstoviny, rýže, obiloviny.
3) Jezte dostatek syrové stravy. Týká se především ovoce a zeleniny. Měla by se stát součástí stravovacího režimu. Výhoda – absolutní množství vitamínů a minerálů. Obsahuje velké množství vody – částečně nahrazuje tekutinu. Zasytí. Pomáhá potlačovat pocit hladu.
4) Kontrolujte příjem bílkovin. Pro muže denní dávka 2 mg / 1 kg tělesné hmotnosti. Pro ženy 1,5 mg.
5) Omezte konzumaci mléčných a tučných produktů. Pro optim. fungování trávicí soustavy je dobré pít zakysané mléčné nápoje, nejlépe neslazené.
6) Omezte příjem potravy s vysokým obsahem soli. Nejvyšší podíl soli mají tavené sýry, konzervované potraviny, uzeniny. Omezení masových konzerv, pytlíkových polévek (tuky, stabilizátory).
7) Stravování v jídelnách a restauracích. Vyhýbáme se omáčkám, smaženým jídlům, uzeninám. Snížíme návštěvu těchto zařízení na minimum.
8) Příjem tekutin. Denní příjem 2 l. Nejlépe obyčejné vody. V tomto množství není započítána voda v polévkách, ovoci. Cola odvápňuje. Příjem stoupá s fyzickou námahou, okolní teplotou. Nepijeme v průběhu jídla. Pít po malých dávkách a postupně. Pokud možno neslazenou vodu bez bublinek.
9) Stanovit pravidelný režim. Jíst ve vymezené době. Dodržovat rytmus 3 větších jídel (snídaně, oběd, večere). Sestupná tendence. Tento režim doplníme o 2 svačiny (ve formě ovoce, cereálií).
Látkový a energetický metabolismus
Metabolismus = látková přeměna (výměna), jednoho typu látek v jiné. Katabolismus = biologický proces rozkladu vysokomolekulárních sloučenin v buňkách a tkáních živého organismu, v důsledku látkové výměny. Metabolismus je rozklad. Anabolismus = biologická přeměna tělem přijímaný na látky složitější a její přizpůsobení potřebám organismu.
Metabolismus sacharidů
Štěpení dochází v ústech (ptyalin). V žaludku přehlušeno díky kyselému žaludečnímu prostředí. Další štěpení probíhá v tenkém střevě. Hlavní zdroj energie = polysacharidy (škrob, celulóza, glykogen z masa a jater).
Glukóza – látka zásadní pro metabolismus sacharidů. Je v krevní plazmě. Dostává se z trávícího ústrojí a jater, kde vzniká štěpením glykogenů.
Metabolismus tuků
Štěpení zahájeno až v tenkém střevě. Díky enzymu libáza.
Esenciální mastné kyseliny = mastné kyseliny. Jsou nepostradatelnou složkou, pže snižují hladinu cholesterolu v krvi. Rostlinný olej.
Vitamíny rozpustný v tucích. A, D, E, K.
Metabolismus bílkovin
První štěpení v žaludku. Díky pepsinu. A dále v tenkém střevě. Trypsin.
Bílkoviny mají význam stavební. Nejvíce z vajec, mléka, jater, masa. Obsahují esenciální mastné kyseliny a aminokyselin. Vstřebané aminokyseliny putují do jaterních buněk a odtud putují třeba svalové tkáně, nebo se přeměňují do ledvin a odtud vylučovacím ústrojím ven.
Vitamíny
Důležité a nezbytné pro lidské tělo. Organismus je nedokáže syntetizovat. Účastní se chemických reakcí.
Vitamíny rozpustné ve vodě. Všechny vitamíny skupiny B a C.
Minerální látky. Doplňují se z potravy. Zvýšený příjem je nutný v období růstu, u těhotných a kojících žen.
Regenerace a sport – Zdeněk Jirka
Pitný režim
lidské tělo složeno z 60 % vodou, u dětí 70%, svalnatější jedinci mají větší podíl než obézní lidé
člověk vydrží bez vody 2-3 dny
Druhy nápojů
mléko se nepočítá do skupiny nápojů. Obsahem živin je bráno jako potravina.
Voda
několik typů. Kojenecká, nesmí být chlorovaná, do 1 roku, je nejkvalitnější.
stolní voda
přírodní voda – obsahuje minerály
pitná voda – minimálně chlorovaná
minerální voda – podzemní voda, vhodná pro občasnou konzumaci, obsahuje velké množství minerálů a CO2
přírodní léčivá voda – v lázních, vědecky prokázané léčivé účinky
cola – velké množství cukru
džusy – hodně koncentrované, proto ředíme
sladké nápoje – velké množství cukru – vzbuzují pocit žízně, nekonzumovat
čaj – nejkvalitnější (Cejlon, Indie), zdrojem stopových prvků a některých vitamínů
káva – stimuluje CNS, odvodňuje
Vitamíny
rozpustné ve vodě – B1, výskyt v kvasnicích, játrech, libovém a vepřovém mase
není v tučném mase, při nedostatku B1 zvýšená únava, křeče, dispozice k zánětům nervů
B2 – mléko, zelenina, kvasnice, srdce – bolavé ústní koutky, ústní sliznice
B6 – kvasnice, mléko, maso – zhoršená regenerace slizni, pomalé hojení zánětů
B12 – játra, ledviny, mléko – důležitý pro udržení normální krvetvorby
Vitamin C – ovoce, zelenina – vazy, kosti, chrupavky, pozitivně působí na odolnost proti infekcím, při nedostatku vypadávání zubů, krvácivost dásní
vitamíny rozpustné v tucích – A – při nedostatku šeroslepost, poruchy vazivových struktur, nadměrné rohovatění kůže
D – při nedostatku v dětství křivice – porucha mineralizace kostí, v dospělosti odvápnění kostí a zubů
E – nedostatek – malá odolnost červených krvinek, nedostatek – rozpad jaterních buněk
K – nedostatek – prodloužení doby nutné k zástavě krvácení
Minerály
tvoří asi 4 % tělesné hmotnosti, jsou nezbytné pro normální buněčné funkce, jsou přítomny ve velkém množství v kostech a v zubech
Ca – stavba kostí, zubu, nezbytný pro práci svalů
Fosfor – pevnost kostí, souvisí s Ca
Fe – při transportu kyslíku – důležitý
Voda
Voda je základní a nezbytnou živinou pro jakýkoli živý organismus. Bez vody není život.
Voda přivádí živiny a odvádí zplodiny látkové přeměny, udržuje tělesnou teplotu, je nezastupitelná při trávení a
Vloženo: 8.10.2010
Velikost: 166,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Reference vyučujících předmětu 14 - Hygiena ve sportuReference vyučujícího Mgr. František Kumst
Podobné materiály
- 01 - Pedagogika TV a sportu - Poznámky - Pedagogika TV a sportu
- 06 - Právo ve sportu - Právo - poznámky
- 09 - První pomoc - Poznámky-první pomoc
- 09 - První pomoc - Poznámky II. - první pomoc
- 08 - Regenerace, prevence a doping - Poznámky
- 10 - Teorie pohybových aktivit - Poznámky
- 11 - Základy somatologie - Základy somatologie - poznámky
- 10 - Teorie pohybových aktivit - Poznámky
- 11 - Diagnostika zdatnosti a funkčního vyšetření - Poznámky
- 12 - Fitness a manažerská relaxace - Poznámky
- 14 - Hygiena ve sportu - Poznámky
- 14 - Hygiena ve sportu - Poznámky
- 14 - Hygiena ve sportu - Poznámky
- 14 - Hygiena ve sportu - Poznámky
- 14 - Hygiena ve sportu - Poznámky
- 15 - Interpersonální a meziskupinové jevy - Poznámky
- 16 - Komunikace - Poznámky
- 17 - Marketing a management CR - Poznámky
- 04 - NEJ - Poznámky
- 01 - Pedagogika TV a sportu - Poznámky
- 18 - Public relations - Poznámky
- 08 - Regenerace, prevence a doping - Poznámky
- 19 - Seminář k ABS práci - Poznámky
- 19 - Seminář k ABS práci - Poznámky
- 20 - Sociologie sportu - Poznámky
- 21 - Sport zdravotně postižených a jiných minorit - Poznámky
- 22 - Základy a aplikovaná psychologie - Poznámky
- 23 - Základy a aplikovaný management - Poznámky
- 23 - Základy a aplikovaný management - Poznámky
- 23 - Základy a aplikovaný management - Poznámky - sponzoring, řízení lidských zdrojů
- 23 - Základy a aplikovaný management - Poznámky
- 24 - Základy CR - Poznámky
- 25 - Základy kartografie a orientace v terénu - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 26 - Základy kineziologie - Poznámky
- 12 - Fitness a manažerská relaxace - Poznámky
- 15 - Interpersonální a meziskupinové jevy - Poznámky
- 24 - Základy CR - Poznámky
- 23 - Základy a aplikovaný management - Poznámky
- E - Ekonomie - EKO - Management, poznámky
- E - Ekonomie - Poznámky - rozpočty V a N
- CJ - Český jazyk - Charakteristika (poznámky)
- Z - Zeměpis - poznamky japonsko
- Z - Zeměpis - poznamky japonsko
Copyright 2024 unium.cz