- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálVITAMINY
„vitaminy jsou látky, jejichž nedostatek v potravě vyvolává choroby“ – tak zní jedna z definic vitaminů
vitaminy nedodávají organismu energii, ale jsou nutné pro normální fungování organismu – mnohé z nich jsou koenzymy řady důležitých enzymů
člověk během vývoje ztratil schopnost jejich syntézy, ale protože se vitaminy běžně ve vyvážené potravě vyskytují, nebyly tyto mutace ničivé
z jejich nedostatku vznikají specifické nemoci – avitaminózy (při úplném nedostatku vitaminů) a vyskytují se velmi vzácně; častější jsou hypovitaminózy jako následek nedostatečného zásobování organismu některým vitaminem
již ve starém Řecku (v 5 stol. př. n. l.) bylo známo, že požíváním jater lze léčit šeroslepost
s rozvojem dlouhých plaveb pak vznikl nový problém; námořníci pobývající dlouho na moři trpěli kurdějemi (skorbutem); lodní lékaři vynaložili velké úsilí nejen na nalezení vhodné terapie, ale i na poznání podstaty této velice nepříjemné choroby
ukázalo se, že příčinou choroby je skladba stravy, která byla na lodích velice jednotvárná; proto se již v roce 1761 doporučovalo, aby na jídelním lístku lodí Východoindické společnosti byly citrony a pomeranče; od roku 1804 platilo na lodích anglického válečného námořnictva nařízení, že mužstvo musí dostávat alespoň jednu lžičku citrónové šťávy denně
ruský lékař Lunin zjistil, že strava složená z čistých bílkovin, tuků a cukrů a minerálních látek není pro pokusné krysy dostatečná; zvířata přestala hynout teprve, když do diety zařadil i mléko – z toho vyplynul závěr, že přírodní strava obsahuje některé látky, které – i když jsou v ní přítomny v minimálním množství – jsou pro organismus nezbytné
jméno vitamin vzniklo jako původní název pro vitamin B1 (vita – život a amin – dusíkatá látka), který se podařilo izolovat polskému chemikovi Funkovi roku 1911 (0,4 g látky z 50 kg rýžových otrub); tento název se později vžil pro všechny látky podobných účinků, i když s aminy nemají nic společného
vitaminy se dělí do dvou skupin:
a) vitaminy rozpustné ve vodě
b) vitaminy rozpustné v tucích
VITAMINY ROZPUSTNÉ VE VODĚ
v těle se neukládají do zásoby, ale musí být stále přijímány
nehrozí u nich možnost předávkování
Komplex vitaminu B
vitamin B1 – t
Vloženo: 19.10.2010
Velikost: 157,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz