- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálO
k. octová methanol octan methylnatý
Při zahřívání
monokarboxylové dehydratují anhydryd R-COOCO-R´‘
dikarboxylové
nejnižší dekarboxylují (= ztrácí CO2)
vyšší dehydratují → cyklický anhydryd
hexan- a heptandiová dekarboxylují i dehydratují
Redukce (-C+3OOH nejvyšší oxidovaná forma C v organice)
jen kys. mravenčí se může oxidovat
Příprava:
a) oxidace alkanů
průmyslově – katalytická oxidace parafinů (alkany C20 - C30) – vznikne směs
oxidačních produktů (aldehydy, alkoholy….) → kyseliny se izolují ve formě solí →
okyselí se na karboxylovou kyselinu
b)oxidace nenasycených uhlovodíků KMnO4
R1 – C = C – R2 R1- COOK + KOOC –R2
↓
skelet se rozštěpí sů sůl
v místě dvojné vazby
-oxidace postraního řetězce aromat. uhlovodíků
toluen benzoan draselný k. benzoová
c) oxidace aromatických uhlovodíků( katalyzátor V2O5)
aren → ahydrid → kyselina
→ HOOC –C = C –C - COOH
benzen maleinanhydrid k. maleinová
d) energetická oxidace primárních alkoholů KMn O4
alkohol aldehyd kyselina
Zástupci:
Kyselina mravenčí = acidum formicum HCOOH
vyskytuje se v mravencích, vosách, kopřivách, v moči, potu
vlastnosti: ostře páchnoucí, bezbarvá, leptavá kapalina
redukční vlastnosti (aldehydová skupina)
výroba: -oxidace methanolu vzdušným kyslíkem
- reakce hydroxidu sodného a oxidem uhelnatým za zvýšené teploty
užití: - konzervační látka, dezinfekční prostředek (baktericidní účinky), barvení látek, zpracování kůží, příprava esterů (vonné esence např. rumová)
Kyselina octová = acidum aceticum CH3COOH
vlastnosti: kapalina štiplavého zápachu, leptavé účinky, tuhne při 17oC
výroba: -octové kvašení lihových roztoků, prostřednictvím octových bakterií (Bakterium aceticum). (Zároveň se jedná o nežádoucí jev – kvašení vína.)
- oxidace acetaldehydu vzdušným kyslíkem
-oxidace butanonu chromsírovou směsí (směs konc. H2SO4 a
K2Cr2O7)
- reakce methanolu s oxidem uh
Vloženo: 23.08.2012
Velikost: 281,00 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz