- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálsilnější než příslušné nesubstituované kyseliny indukční efekt způsobený halovým prvkem
Zástupci:
Trichloroctová
- krystalická
- silně leptá - leptání bradavic
Hydroxykyseliny
- H v postranním řetězci nahrazen OH skupinou
- „ovocné kyseliny“
Vlastnosti:
- mají vlastnosti kyselin i zásad
Ř skupenství
kapaliny, pevné látky
Ř rozpustnost a sí la kyseliny
vyšší rozpustnost a síla kyseliny (ne tak silné jako halogenkyseliny)
Ř izomerie
optická
Zástupci:
Mléčná , 2-hydroxypropanová
- pravotočivá
- radikál laktoyl
- ve svalech při „práci na kyslíkový dluh“ = anaerobní odbourávání cukrů
- obsažena v : kyselých okurkách, kyselém mléce,
- vzniká kvašením mléčného cukru
- Použití: kvasný průmysl, koželužství - odvápňování kůží
Jablečná
- v nezralém ovoci
Vinná, 2,3-dihydroxybutandiová
- radikál: tartaroyl
- výskyt: v rostlinách - volná nebo ve formě solí ( vinany = tartary) , vinný kámen (= draselná sůl)
- Použití: v potravinářském průmyslu ( prášky do pečiva, šumivé prášky)
Citrónová, 2-hydroxy-1,2,3-propantrikarboxylová
- kyselá chuť
- soli: citrany
- v citrusových plodech, nezralém ovoci…
- význam v metabolismu: citrátový cyklus
- Použití: potravinářský průmysl
lékařství - konzervace krve - váže Ca 2
Salicylová, 2-hydroxybenzoová
- v rostlinách: volná, vázaná ( estery)
- bakteriostatické účinky: konzervace, antiseptikum
Acetylsalicylová
-acylpyrin
Gallová
- jedna z nejrozšířenějších (duběnky, listy čajovníku…)
- hlavní složka taninu (tříslovina)
Aminokyseliny
- H v postranním řetězci nahrazen aminoskupinou NH 2
- nejdůležitější jsou -aminokyseliny ( proteinogenní, 20 )
Vlastnosti:
Ř pH
obojaký amfoterní charakter ( COOH…dodává kyselost, NH 2 …dodává zá saditost)
to, jak se chovají závisí na prostředí
Ř reaktivita
vnitřní disociace obojak ý iont = amfiont
Izoelektrický bod: - taková hodnota pH prostředí, kdy probíhá vnitřní disociace
- charakteristický pro každou kyselinu
Oxokyseliny
- kromě karboxylové funkční skupiny obsahují ještě oxoskupinu. Jednu aldo- nebo jednu (příp. více) keto- skupin .
- u některých - tautomerie
Aldokyseliny
Vlastnosti:
-určují je obě fční skupiny (chovají se jako kyseliny i jako aldehydy)
Ketokyseliny
Pyrohroznová
- významný meziprodukt metabolických reakcí
Vloženo: 5.10.2010
Velikost: 36,71 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Mohlo by tě zajímat:
Skupina předmětu CH - Chemie
Podobné materiály
- CH - Chemie - Deriváty uhlovodíků.doc
- CH - Chemie - dusikaté deriváty
- CH - Chemie - Dusíkaté deriváty uhlovodíků
- CH - Chemie - halogenderivaty
- CH - Chemie - Halogenderiváty
- CH - Chemie - hydroxyderivaty
- CH - Chemie - Deriváty uhlovodíků
- CH - Chemie - Halogenderiváty uhlovodíků
- CH - Chemie - Dusíkaté deriváty uhlovodíků - část I
- CH - Chemie - Dusíkaté deriváty uhlovodíků - část II
- CH - Chemie - Hydroxyderiváty - část I
- CH - Chemie - Hydroxyderiváty - část II
- CH - Chemie - Substituční a funkční deriváty - část I
- CH - Chemie - Substituční a funkční deriváty - část II.
- CH - Chemie - Deriváty karboxylové kyseliny
- CH - Chemie - Hydroxideriváty
- CH - Chemie - Halogenderiváty, sirné, dusikaté
- CH - Chemie - Karboxylové kyseliny a jejich deriváty
- CH - Chemie - Kyslíkaté deriváty uhlovodíků
- BI - Biologie - Kožní deriváty, onemocnění kožní soustavy
- CH - Chemie - Nitroderiváty
- CH - Chemie - Fuunkcni_derivaty_karboxylovych_kyselin
- CH - Chemie - Substitucni_derivaty_karb_kys
Copyright 2024 unium.cz