- Stahuj zápisky z přednášek a ostatní studijní materiály
- Zapisuj si jen kvalitní vyučující (obsáhlá databáze referencí)
- Nastav si své předměty a buď stále v obraze
- Zapoj se svojí aktivitou do soutěže o ceny
- Založ si svůj profil, aby tě tví spolužáci mohli najít
- Najdi své přátele podle místa kde bydlíš nebo školy kterou studuješ
- Diskutuj ve skupinách o tématech, které tě zajímají
Studijní materiály
Zjednodušená ukázka:
Stáhnout celý tento materiálAMINOKYSELINY
substituční deriváty karboxylových kyselin, které ve své molekule mají alespoň jednu skupinu –NH2 a –COOH
základní stavební složkou peptidů a bílkovin:
peptidy 2-10 AMK jsou to oligopeptidy, 11–100 AMK jsou to polypeptidy
bílkoviny 101 a více AMK spojené peptidovou vazbou (-CO-NH-) ( kondenzace
Rozdělení:
esenciální (= nezbytné) – tělo je nedovede syntetizovat, musí se přijímat v potravě (valin, leucin, izoleucin, threonin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan)
neesenciální (= postradatelné) – tělo si je dovede syntetizovat- vznikají transaminacemi z AMK přijatých potravou
nepolární (alanin, glycin) – dodávají bílkovinám hydrofobní vlastnosti, mají schopnost vázat nepolární látky (př.lipidy)
polární (serin, threonin) – snadno tvoří H-vazby s molekulami H2O a zvyšují rozpustnost bílkovin
kyselé = existují jako anion a mohou vázat kationty.
bazické = existují jako kation a mohou vázat anionty.
aromatické = se chovají podobně jako jiné arom.látky (př.reagují s HNO3)
heterocyklické (histidin, prolin)
Většina AMK má amfoterní charakter:
-COOH = příčinou kyselých vlastností
v zás.prostředí AMK jako kyseliny (odštěpují H+ a tvoří karboxylový anion –COO-)
-NH2 = příčinou zásaditých vlastností
v kys.prostředí se AMK chovají jako zásady (přijímají H+ a tvoří amoniový kation NH3+)
Každá AMK má svůj izoelektrický bod = hodnota pH, při které se AMK chová neutrálně. Hodnota izoelektrického bodu závisí na počtu skupin –COOH a –NH2.
Reakce:
Dekarboxylace – dochází k odštěpování CO2 z -COOH
Oxidová deaminace – odstranění nebo náhrada –NH2
Polykondenzace – spojí se 2 nebo více AMK, vznikne peptidová vazba, vznikne peptid, uvolní se H2O
4 běžné typy interakcí:
Podle charakteru AMK
H-můstky, disperzni sily, pí-pí interakce, hydrofobní interakce – je to podle charakteru řetězce (např.: fenylalanin - tam jsou hlavně
Vloženo: 13.02.2011
Velikost: 51,50 kB
Komentáře
Tento materiál neobsahuje žádné komentáře.
Copyright 2024 unium.cz